Stii sa-ti asculti copilul?

| | Actualizat: 2013-04-16 18:25:21

Ca parinte, ai pretentia ca cel mic sa asculte de tine si sa tina mereu cont de ceea ce il inveti. Daca nu te asculta asa cum ti-ai dori este din cauza ca nici tu nu esti o foarte buna ascultatoare, la randul tau. Inainte de a-i impune sa fie ascultator, invata mai intai sa il "auzi" cu atentie pe el! Este un mod de a intelege mai bine copilul si comportamentul lui, de a-i castiga respectul si de a avea o comunicare deschisa si sincera cu el!

Asculta pentru a fi ascultat! Este principiul de capatai pe care trebuie sa il urmezi in educatia si comunicarea cu copilul tau. Pentru a te face auzit de catre cel mic, arata-i ca il respecti suficient si asculta tot ce are de zis.  

De ce este important sa iti asculti cu atentie copilul?

Nu esti intotdeauna dispusa sa auzi toate chitibusurile sau lucrurile lipsite de noima pe care le scoate copilul pe gura. Fie nu ai timp, fie esti bolnava sau indispusa, iar ultimul lucru de care ai nevoie este sa asculti balivernele prichindelului.

Insa ti-ai pus vreodata intrebarea daca cel mic are intotdeauna dispozitia potrivita pentru a asculta tot ce ii spui tu? Probabil ca nu! Cu toate acestea, ai pretentia ca el sa ciuleasca bine urechiusele ori de cate ori vrei sa ii spui ceva, fara dreptul de a comenta ceva.

Lucreaza la abilitatile tale de ascultator. Sa iti asculti copilul cu atentie si interes este o metoda importanta de a-l educa. Beneficiile ascultarii copilului sunt nenumarate, atat pentru cel mic, cat si pentru tine, ca parinte:

  • este o dovada de respect fata de copil;
  • contribuie la apropierea dintre tine si copil si la consolidarea relatiei dintre voi;
  • este o modalitate de a afla detalii importante din viata copilului, preocupari, probleme si idei care il intereseaza;
  • este o modalitate eficienta de a rezolva probleme (copilul poate invata sa foloseasca ascultarea si dialogul ca metoda de a rezolva pasnic conflictele cu ceilalti);
  • te poate invata o multime de lucruri noi; copiii nu spun intotdeauna lucruri banale; daca il asculti cu atentie, poti constata ca, adesea, iti ofera informatii pretioase despre modul potrivit de a-l educa;
  • este cea mai simpla metoda prin care il inveti sa te asculte.

Cum sa iti asculti corespunzator copilul?

Nu este intotdeauna simplu sa fii o buna ascultatoare pentru copilul tau. Insa chiar si atunci cand nu ai dispozitie sa ii asculti povestile, este indicat sa ii arati ca il respecti si sa tii cont de cateva reguli esentiale in dialogul cu el.

Nu refuza niciodata copilul cand vrea sa vorbeasca cu tine - daca are ceva sa iti spuna, iar tu il impiedici de fiecare data sa o faca, foarte curand comunicarea dintre voi va avea de suferit. Este posibil sa ceara sfaturi la alte persoane si sa isi piarda increderea in tine.

Cand copilul vine la tine si incepe sa iti povesteasca ceva, opreste-te din ceea ce faci si acorda-i toata atentia ta. Multi parinti gresesc atunci cand vor sa fie pragmatici si asculta copilul in timp ce fac altceva - gatesc, spala sau lucreaza. Este o lipsa de respect fata de el si arata si dezinteres pentru ceea ce are sa iti spuna.

De fiecare data cand iti povesteste ceva, opreste-te din ce faci, asaza-te in fata lui, priveste-l in ochi si asculta-l cu mare atentie. Nu il intrerupe cand vorbeste, ci doar atunci cand iti ofera posibilitatea sa o faci. Este o lectie educativa importanta, din care si el va invata, la randul lui, sa nu-i intrerupa pe ceilalti cand vorbesc.

Este indicat sa il stimulezi sa iti povesteasca si mai multe, prin incurajari de tipul "zi-mi mai multe", "pe urma ce s-a intamplat", "ce parere ai despre asta?", "continua". Din cand in cand, arata-i copilului ca ti-a captat atentia si ca esti concentrata la ceea ce spune, accentuand cu cate un "inteleg" "aha" sau "asa".

Nu te simti datoare mereu sa ii oferi un sfat sau o solutie la problemele cu care vine la tine. Primul scop al ascultarii este chiar de a asculta, nu de a rezolva problemele lui. In plus, este indicat sa il stimulezi sa gandeasca solutii proprii la probleme.

La sfarsitul istorisirii lui, intreaba-l ce i se pare corect sau potrivit sa faca in situatia in care se afla, cam ce crede ca se va intampla in urma experientei si alte intrebari care sa il stimuleze sa gandeasca propriile rezolvari la situatiile incurcate prin care poate trece.

Tu esti o buna ascultatoare pentru copilul tau? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre