Talentul muzical vs studiu! Descopera rolul cursurilor de muzica pentru copilul tau!

| | Actualizat: 2015-05-25 14:48:05

Talentul muzical vs studiu! Descopera rolul cursurilor de muzica pentru copilul tau!

O activitate extracurriculara este extrem de importanta pentru copilul tau si ii va aduce o multime de beneficii indiferent de natura ei. Daca sportul va contribui la dezvoltarea lui fizica armonioasa, activitatile artistice au si ele rolul lor, deschizandu-i mintea micutului tau si contribuind la creativitatea sa.

Sporturi pentru copii, avantaje si dezanvataje!

Spre deosebire de alte activitati ale copilului, cele artistice nu il vor obosi, ci ii vor da o dispozitie pozitiva contribuind la exprimarea emotiilor prin intermediul artei, fie ea plastica, sau muzicala.

Activitatile artistice pot inlocui cu succes privitul la televizor sau jocurile pe tablete si calculator, aducandu-i copilului tau nenumarate beneficii cognitive si emotionale. De aceste beneficii se va bucura fara sa depuna prea mult efort pentru ca activitatile artistice sunt un prilej de distractie si relaxare pentru cei mici.

Muzica, procedeu terapeutic

Sunt stiute efectele miraculoase pe care le are muzica asupra plantelor sau animalelor, iar specialistii au devenit tot mai interesati de impactul pe care il are ea asupra creierului uman. In mod surprinzator, au descoperit ca ne ajuta mult mai mult decat credem.

Cum iti ajuti copilul sa isi descopere talentele ascunse?

Un grup de cercetatori japonezi a descoperit ca hipertensiunea poate fi ameliorata prin muzica. Concluzia studiului a fost si ca gustul in materie de genuri muzicale este important, dar studiile japonezilor au arata ca prin prin selectarea corecta a genului de muzica, hipertensiunea arteriala poate fi micsorata cu 5-6 mm in circa doua luni. Ei explicau ca muzica induce dezvoltarea serotoninei si neutralizeaza hormonii care provoaca stres.

Dar aceasta nu este singurul studiu care scoate in evidenta beneficiile muzicii. O analiza facuta pe un esantion de persoane in varsta a relevat faptul ca cei care au studiat muzica sau au cantat la un instrument muzical in copilarie au un risc mai scazut sa se confrunte la varste inaintate cu dementa sau Alzheimer. Explicatia cercetatorilor a fost ca muzica activeaza centrele cognitive din creier su previne declinul cognitiv ce apare odata cu inaintarea in varsta.

In acelasi timp, psihologii au descoperit si faptul ca studierea unui instrument muzical ii poate ajuta pe copiii care sufera de dislexie sau autism.

Instrumente muzicale potrivite in functie de varsta

In functie de inclinatiile si preferintele copilului tau, el poate studia muzica vocala sau poate opta pentru un instrument. In cazul unui instrument, e bine de stiut insa ca fiecare dintre ele are o varsta optima la care se recomanda inceperea studiului, si doar incepand cu 5 ani el poate fi capabil sa manevreze unul.

La varsta prescolara muzica va fi reprezentata de cantece si jocuri muzicale adaptate varstei lui, insa studiul propriu zis incepe in cazul pianului la 5-6 ani, la chitara si vioara la 7-8 ani, iar lectiile de canto sunt recomandate dupa 8 ani.

Beneficiile muzicii in dezvoltarea copilului tau

Muzica este prezenta in viata copilului tau din primele zile de viata. Fredonarea cantecelor de leagan inainte de culcare este un obicei practicat de mamele din intreaga lume evidentiindu-se astfel faptul ca muzica este de fapt un limbaj universal care depaseste barierele lingvistice.

Muzica in viata copilului tau!

Dar in afara acestor efecte linistitoare pe care le are asupra celor mici, muzica are inca o mutlime de alte beneficii.

Studierea muzicii imbunatateste memoria si poate creste IQ-ul. Fie ca e vorba de canto sau de un instrument, muzica stimuleaza creierul si imbunatateste capacitatea de memorare a micutului tau. Copiii care studiaza muzica retin informatii cu mai mare usurinta si le proceseaza mai repede.

Un studiu realizat la Universitatea din Toronto arata ca lectiile de muzica duc la cresterea coeficientului de inteligenta. Analiza a fost desfasurata pe parcursul unei perioade de 12 luni si au fost studiati copii de 6 ani care au participat la lectii de canto sau pian. Cercetatorii au relevat faptul ca in cazul lor s-a inregistrat o crestere de IQ de 1/6 cu fiecare luna in care studiau muzica, asa ca 6 ani de lectii duc la o crestere de 7,5 puncte. Aceste cresteri ale coeficientului de inteligenta se traduc prin rezultate academice mai bune, de altfel un alt lucru observat de oamenii de stiinta canadieni.

Un alt factor important este si faptul ca studiul muzicii va contribui la inbunatatirea stimei de sine, si la antrenarea perseverentei. Il va ajuta sa piarda tracul de se prezenta in fata unui public.

Studierea muzicii ii va devolta copilului si capacitatea de concentrare si atentia distributiva. Intepretarea unei melodii presupune o atentie sporita la tonalitatea emisa de el insusi, la celelalte instrumente din ansamblu, precum si o gandire anticipativa.

Afla cum poti sa iti ghidezi copoliul in viata pentru a deveni un lider!

Si din punct de vedere fizic ea are beneficii. Muzica vocala va imbunatati sistemul respirator, iar studierea unui instrument va dezvolta coordonarea dintre ochi si maini.

In ceea ce priveste avantajele emotionale, trebuie sa evidentiem faptul ca prin muzica micutul tau se elibereaza de stres si anxietate si isi elibereaza emotiile negative iar orele de muzica il vor relaxa si calma inducandu-i o stare de bine.

Talentul muzical vs studiu

Cel mai important in cazul studierii muzicii este auzul. Vocea poate fi inlocuita de instrument, asa ca urechea muzicala este esentiala, dar trebuie sa stii ca ea nu este neaparat nativa, ci poate fi cultivata.

Este practic imposibil ca un copil de 5 ani care a participat activ la lectii de muzica sa nu-si formeze auzul muzical. Acest simt este educabil, insa capacitatea de a depinde diferentele dintre tonalitati scade odata cu varsta.

6 moduri prin care muzica ne face mai sanatosi

De multe ori vazut ca un har cu care esti sau nu inzestrat de la natura, talentul muzical trebuie totusi sa fie catalogat dupa obiectivele pe care ti le propui pentru copilul tau. Daca nu urmaresti o cariera in muzica, el poate fi cultivat ca activitate extrascolara. Asadar, in muzica, la fel ca in orice alt domeniu munca si studiul sunt factori extrem de importanti, iar asa zisul "talent" poate sa lipseasca.

Ceea ce este indispensabil insa este placerea copilului tau de a studia muzica si de a canta. Este foarte important ca micutul tau sa mearga de placere la cursurile de muzica.

Consulta lista noastra de scoli de muzica unde copilul tau va putea invata o activitate artistica deosebita!

Citeste si despre