Diana Tudose
Psiholog, Organizatia Salvati Copiii Romania
Inteligenta emotionala. Ce este si de ce este importanta?
Adeseori ii intreb pe parinti cum si-ar dori sa fie copiii lor atunci cand vor fi mari. Raspunsurile se incadreaza aproape invariabil in gama: "descurcaret", "hotarat", "independent", "sigur pe el".
La intrebarea "Cum va doriti sa fie copilul dvs. acum?", raspunsul vine adeseori: "elev bun, cuminte, cu note mari". Nu intotdeauna insa "elevul cuminte, cu note mari" devine adultul "descurcaret", "hotarat", "independent", "sigur pe el".
Ce se intampla pe parcurs? Cheia este inteligenta emotionala...
Studiile de psihologie din ultimul deceniu afirma in mod hotarat ca inteligenta emotionala si abilitatea de a stabili relatii cu cei din jur reprezinta principalul factor de predictie privind reusita in viata.
Pentru parinti, notele foarte bune si premiile scolare sunt probabil principala garantie pentru succesul in viata al copilului. E drept, performanta scolara este binevenita, dar nici pe de parte suficienta. Ba mai mult, statisticile ne arata ca multi dintre fostii elevi, nici pe departe straluciti, sunt astazi adulti realizati atat in plan profesional, cat si personal.
Pentru o dezvoltare cat mai armonioasa, este bine sa ai grija deopotriva de mintea si emotiile copilului tau. Daca notele si performanta academica ne dau masura mintii, cum ne putem da seama ca avem copii inteligenti emotional?
Cum arata un copil inteligent emotional?
Copilul inteligent din punct de vedere emotional:
Observa-ti copilul, indiferent de varsta si incurajeaza-i relatiile de prietenie. De ce este atat de important pentru copil sa aiba prieteni?
Pentru ca prietenii sunt:
Perioada optima de invatare a abilitatilor emotionale, si deci de dezvoltare a inteligentei emotionale, este data chiar de primii ani din viata copilului nostru; astfel, perioada prescolaritatii este esentiala, deoarece atunci invata copiii vocabularul emotiilor, asocierea dintre emotii si contextele de viata, exprimarea faciala a emotiilor (de pilda, invata sa decodifice o frunte incruntata ca fiind semn de ingrijorare sau suparare, un zambet ca semn al bucuriei etc.), modalitati de reactie la emotiile celor din jur.
Parintii sunt primii care contribuie la dezvoltarea abilitatilor emotionale ale copiilor, prin exprimarea propriilor emotii in familie, prin reactiile si raspunsul comportamental la emotiile copilului si prin crearea de contexte in care se vorbeste despre emotii. De exemplu, un parinte care ridica tonul atunci cand este nemultumit de ceva, il va invata pe copil (prin modelare comportamentala) sa ridice tonul in prima situatie mai dificila; intr-o familie in care nu se vorbeste deschis depre emotii si nimeni nu arata ceea ce simte, copilul invata ca a-ti exprima emotiile si a vorbi despre ele este neadecvat sau chiar semn de slabiciune.
Sunt studii de specialitate care arata ca exprimarea emotiilor pozitive fata de copii este un predictor pentru abilitatile empatice ale copiilor si buna functionare sociala a acestora in clasele primare.
Ce poti face ca parinte pentru a stimula inteligenta emotionala a copilului tau?
Si nu uita ! Esti primul si cel mai important reper in viata copilului tau. De la tine invata tipare de reactie si comportament, care sunt lucrurile esentiale in viata si cat este de important sa ne valorizam si sa ne respectam, pe noi si pe cei din jurul nostru.