Stabilirea limitelor la copii in 4 pasi simpli

| | Actualizat: 2011-06-29 09:01:31

Stabilirea limitelor are un rol esential in educarea si dezvoltarea copiilor. Insa de multe ori acestea sunt greu de integrat si adaptat in comportamentul celui mic. El nu prea intelege semnificatia termenului NU sau valoarea lui in viata de zi cu zi. Daca ai greutati in a impune limite stricte copilului urmareste 4 pasi simpli pentru un succes garantat!

Pasul 1 - Fii perseverenta si constanta!

Daca ii spui copilului tau "nu", atunci ramai in aceasta directie. Copilul are un talent innascut in a face parintii sa se razganeasca. Apeleaza la tot felul de trucuri si comportamente pentru a-l sensibiliza sau enerva pana cand cedeaza rugamintilor lui. Iar in final, negatia de la inceput se transforma in "da".

Acesta este unul dintre cele mai neindicate lucruri pe care le poti face, spun specialistii. Scade nivelul de autoritate asupra lui si nici nu va mai respecta prea curand ceea ce ii spui. Pentru ca stie ca vei ajunge intr-un final sa spui si sa faci as acum vrea el. Daca se ajunge aici va fi foarte greu sa impui mai departe limite.

Pasul 2 - Arata-i ca intelegi ce simte!

Daca vrei ca regula ta sa fie respectata de copil, nu poti sa ii spui doar "nu ai voie" sau "nu e bine ce faci" si sa o lasi asa. De exemplu, daca micutul iti cere inghetata inainte de masa de seara este indicat sa spui "nu", dar trebuie sa adaugi intotdeauna ceva pe langa.

"Inghetata este un desert foarte bun. Inteleg ca iti doresti acest desert, dar sunt nevoita sa te refuz acum, pentru ca iti strica pofta de mancare, iar cina va avea loc curand. Desertul nu se papa niciodata inainte de mancare." Astfel de explicatii il vor face pe copil sa se simta mult mai bine si mai putin frustrat de faptul ca a fost refuzat, pentru ca stie ca ai inteles dorinta lui.

Pasul 3 - Motiveaza intotdeauna alegerea!

Ajuta-l de fiecare data pe copil sa inteleaga care este motivatia din spatele "rautatii" tale de a spune "nu" cand vrea sa faca ceva necuvenit. In acest fel nu vei mai parea un tiran in ochii lui. Ideea cu "sunt adult sau parinte si cand spun nu, trebuie sa faci cum spun, pentru ca asa zic eu" nu functioneaza si nici nu isi atinge scopul pe termen lung. Este posibil sa rezolvi problema pe moment, dar cel mic se va purta la fel pe masura ce trece timpul.

Important este sa ii explici pe un ton calm, si sincer, dar ferm si hotarat care sunt motivele si de ce trebuie sa se poarte astfel. Foloseste termeni simpli si explicatii simple si pe intelesul copilului.

Incepe prin a empatiza cu micutul. Asigura-l ca intelegi ce simte si de ce isi doreste acel lucru, Dar in aceeasi masura explica-i de ce este important sa respecte acea regula. Justifica-i prin exemple sau situatii prin care a trecut el.

De exemplu, daca micutul vrea sa manance ceva interzis (care ii face rau la stomacel), aminteste-i de o situatie in care l-a durut burtica sau stomacelul. Adu-i aminte cat de rau s-a simtit atunci si cat a trebuit sa stea in patut fara sa se poata juca. Spune-i ca daca acum va papa acel aliment, va pati la fel. Cu siguranta nu isi va dori ca ceva sa il impiedice sa se joace, cu atat mai putin un aliment!

Pasul 4 - In loc sa spui "nu", ofera-i alternative!

Sau spune-i NU si continua oferindu-i alte idei in locul a ce doreste sau vrea sa faca. Este important sa faci acest lucru pentru ca cel mic are mereu impresia ca aude doar "nu"-uri de la tine. De aceea, specialistii sustin ca poti inlocui uneori negatia cu o alternativa.

Sa luam un exemplu - daca micutul tau iti spune "pot sa ies afara sa ma joc cu prietenii mei" si nu are voie afara la ora aceea, ii poti spune "ai putea sa ii chemi pe prietenii tai la tine si sa va jucati impreuna; afara este foarte cald si nu este sanatos si recomandat sa iesi la aceasta ora".

Asigura-te ca ii vorbesti mereu pe un ton calm, chiar daca de multe ori iti vine greu sa faci acest lucru. Daca iti iesi din fire, micutul se prinde ca ai un punct sensibil, de care va profita din plin pentru a-ti atrage atentia si pentru a face ce doreste el.

La fel de important este ca micutul sa inteleaga ca trebuie sa ne supunem unor reguli chiar daca nu ne plac foarte mult. Si trebuie sa le respectam chiar daca am dori sa facem altceva. Ii poti da diverse exemple pe masura ce creste.

Citeste si despre