Umilirea copiilor prin clipuri postate pe internet – o noua forma de pedeapsa in SUA

| | Actualizat: 2018-06-25 00:00:00

Un raport recent a relevat faptul ca exista pe internet peste 30.000 de videoclipuri in care copiii sunt pusi de parintii lor in situatii jenante. Iar tendinta crescanda ii ingrijoreaza atat pentru experti, cat si pentru parinti.

Este o adevarata provocare sa alegi calea "corecta" pentru a-ti disciplina copilul, caci aceasta depinde, printre alti factori, de varsta copilului, de nivelul lui de maturitate, de cat este de neascultator, de cat de mult regreta ce a facut etc.

Si, bineinteles, vor exista intotdeauna diferite scoli de gandire in jurul strategiilor de disciplinare, care vor sustine ca sunt cele mai eficiente.

Dar apare o noua "tendinta" de disciplinare, care este, fara indoiala, deranjanta pentru multi experti si parinti: filmarea copiilor in timp ce sunt pusi in situatii jenante si distribuirea filmuletelor respective pe social media.

Un reportaj publicat de curand in ziarul "The Sun" a relevat faptul ca pe internet exista 30.000 de clipuri de acest gen. E vorba de exemple ingrozitoare, cum ar fi parinti care trec cu masina peste jocurile video ale copiilor, parinti care isi rad in cap copiii sau care le arunca in foc cadourile de Craciun.

In articolul din "The Sun" autorii dau exemplul unui clip cu 45 de milioane de vizualizari, in care un tata reactioneaza foarte radical la o postare pe Facebook a fiicei sale, spargandu-i laptopul, drept pedeapsa. Sub clip el a scris: "Poate cativa copii vor invata ceva din asta ... Daca esti atat de lipsit de respect fata de parintii tai si fata de tine insuti, ca sa postezi astfel de lucruri pe Facebook, meriti o dragoste dura... Astazi, fiica mea primeste o doza de dragoste dura."

Un alt exemplu, care a agitat dezbaterile online, avea in prim plan un tata, care si-a obligat fiul sa alerge prin ploaie, dupa ce a fost dat afara din autobuzul scolii pentru ca si-a agresat un coleg.

Ce parere au parintii despre acest tip de pedepse

Multi parinti incearca sa condamne aceasta metoda de disciplinare. "Sa-ti faci copilul de rusine sau sa-l umilesti nu este niciodata in regula. Punct!", spune Gabby Gamble, mama a doi copii din Champaign, Illinois. "Tu cum te-ai simti daca seful tau ar tipa la tine in fata a peste 100 de angajati si te-ar certa, spunandu-le tuturor cat de rau esti?"

Danielle Joyce, o mama a doi din Phoenix, Arizona, scrie: "Nu sunt de acord cu umilirea copilului in public ca forma de disciplina. Acest lucru ar putea schimba comportamentul copilului pe o perioada scurta, dar pe termen lung, ma tem ca el va fi furios pe parintii sai si isi va pierde increderea in ei. Noi punem pe interent lucruri fara consimtamantul lor, asteptandu-ne totodata sa ne respecte autoritatea de parinte. Ca parinti nu suntem prietenii copiilor nostri, ci suntem oamenii care ii invata sa faca alegeri bune."

Ce spun expertii despre fenomen

Psihologii si expertii in parenting avertizeaza asupra folosirii rusinii sau a umilintei pentru disciplinarea copiilor, indiferent de situatie.

"Postarea pe internet a unor clipuri in care copiii sunt pusi in situatii jenante ar putea duce la scaderea stimei de sine si slabirea increderii in propriile calitati", explica Karyl McBride, psiholog si autoarea cartii "Voi fi vreodata suficient de buna? Vindecarea fiicelor cu mame narcisiste". Copilul invata sa nu aiba incredere in ceilalti si nici in propriile sentimente, ajungandu-se pana acolo incat copilul sa se simta ca un ratat sau ca o persoana rea.

Parintii care se bazeaza pe aceasta forma de disciplina ar face bine sa intensifice comunicarea, subliniaza Bela Sood, medic psihiatru de copii si adolescenti la Spitalul de Copii din Richmond.

"Cand vad parinti care recurg la aceste tipuri de pedepse, ma gandesc ca este, de fapt, un semnal ca exista o ruptura in comunicare", precizeaza dr. Sood. "Cu alte cuvinte, arata incapacitatea parintilor de a le transmite copiilor ce asteptari au de la acestia. A face un copil sa se simta rusinat poate deteriora relatia si poate sa impiedice capacitatea copilului de a-si construi o auto-eficacitate pozitiva si incredere in sine pe termen lung."

De asemenea ea spune ca deja este un lucru grav sa-ti umilesti copilul, din cauza unui comportament necorespunzator, fara sa intre in joc si componenta social media. Dar difuzarea pe internet a videoclipurilor, pentru ca toata lumea sa le vada, pune in lumina si comportamentul rau al parintilor.

"Copiii sunt deja expusi agresivitatii emotionale pe social media din partea colegilor, asa ca ultimul lucru de care au ei nevoie este ca parintii lor sa perpetueze acea rusine", a declarat Doug Newton, medic psihiatru din Colorado. "Copiii vor incerca sa imite acel comportament si pot folosi retelele de socializare pentru a-si face de rusine prietenii sau colegii de scoala".

Dr. McBride recomanda schimbarea injosirii cu empatia. "Daca vrem sa crestem oameni buni, trebuie sa fim niste parinti empatici", explica ea. "Copiii trebuie sa fie vazuti, auziti si validati. Cand fac o greseala, trebuie sa fie invatati ca toti facem greseli si ca putem invata din ele."

In cele din urma, dr. McBride crede ca "parentingul ar trebui sa fie despre invatarea, indrumarea, iubirea si modelarea unui comportamentul bun si empatic fata de ceilalti." Nu numai ca injosirea si umilirea copiilor este un abuz emotional, dar ii invata pe acestia sa fie agresivi si rai cu alti copii. Orice forma de disciplina care duce la un asemenea comportament ar trebui evitata.

Sursa: parents.comletgrow.org

Citeste si despre