Dorinta de a-si sti copilul in siguranta ii poate face pe unii parinti sa fie mult prea protectori. Insa atunci cand iti protejezi copilul prea mult, risti sa faci unele greseli care l-ar putea afecta pe termen lung.
"Daca nu iti lasi copilul sa isi duca propriile batalii si sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale, nu va avea experienta si increderea necesara pentru a infrunta adevaratele probleme ale vietii, atunci cand va deveni adult", spune Amy Morin, psihoterapeut si autorul cartii "13 things mentally strong parents don't do".
4 greseli pe care le faci atunci cand il protejezi prea mult pe cel mic
Iata ce greseli faci atunci cand incerci sa il protejezi prea mult pe cel mic:
1. Il controlezi in exces
De teama sa nu faca ceva gresit sau sa nu i se intample ceva copilului lor, parintii prea protectori au tendinta sa il controleze in exces: il insotesc peste tot, nu il lasa sa petreaca timp doar cu prietenii lui, decid tu pentru el etc.
Daca si tu ai tendinta sa faci acelasi lucru, incearca sa te pui in locul prichindelului tau: gandeste-te cum ar fi sa existe o persoana care sa te controleze mereu, care sa iti spuna ce si cum sa faci. Incearca sa tii cont de dorintele copilului tau, sa il intrebi si pe el ce isi doreste. Daca nu ii dai si putina libertate si nu il incurajezi sa ia decizii si de unul singur, la maturitate o sa fie lipsit de curaj atunci cand vine vorba despre initiativa.
2. Iti protejezi prea mult copilul timid
Ai un copil care sufera din cauza timiditatii, si ca sa nu il pui intr-o situatie inconfortabila pentru el, tinzi sa il incurajezi sa nu interactioneze cu alte persoane. Afla ca nu este tocmai bine, pentru ca il faci sa se poarte la fel in continuare, sa ii fie greu sa scape de timiditate. Ideal este sa il incurajezi sa fie sociabil, sa ii cultivi sentimentul de incredere in fortele proprii, insa fara sa ii fortezi prea mult limitele.
Daca ai un copil timid, nu este indicat, de asemenea, sa il critici de fata cu prietenii sai, pentru ca acest lucru il va determina sa se inchida si mai mult.
3. Ii rezolvi tu problemele
Invatat sa fie mereu ajutat, copilului ii va fi greu sa se descurce atunci cand nu va mai fi cineva langa el. Asa ca este bine sa il lasi sa caute si singur solutii atunci cand intalneste un obstacol (fie ca este vorba despre o jucarie sau despre teme), va invata sa fie mai increzator in fortele proprii. Daca faci tu multe lucruri in locul lui, atunci cand va ajunge adult si o sa dea piept cu greutatile vietii, o sa ii fie destul de greu sa se descurce, chiar poate sa fie mai predispus la anxietate, stres sau stari depresive.
Copilul trebuie sa stie ca este in regula sa faci greseli, atat timp cat inveti din ele si nu le mai repeti. De asemenea, o alta greseala pe care o poti face este sa intervii rapid atunci cand are o mica cearta cu un coleg sau cu un prieten, ca sa ii iei apararea. Lasa-i posibilitatea sa se apere si singur, cu argumentele lui.
4. Nu ii vorbesti despre subiectele dificile
Anumite subiecte de discutie sunt tabu in multe familii: cele legate de inceperea vietii sexuale si protectie contra sarcinilor nedorite si a bolilor cu transmisie sexuala. Faptul ca nu ii spui copilului tau despre pericolele din jurul sau nu le face invizibile, ci il poate face pe el mai vulnerabil. Cand are varsta adecvata, vorbeste-i despre pericolele consumului de narcotice, despre cat de daunator este fumatul.
"Nu te raporta la cunoastere ca fiind periculoasa sau daunatoare", spune psihologul Samantha Rodman pentru Huffington Post. "Este mai bine daca un copil invata despre subiecte dificile de la parinti. Este in regula", a mai adaugat Rodman.