4 situatii in care copilul tau va experimenta dezamagirea

| | Actualizat: 2016-08-02 14:03:09

Nu ne putem proteja intotdeauna copiii in fata tuturor problemelor si nici nu ar trebui sa ne impunem asta, in primul rand pentru ca nu este un tel realist. Pe masura ce inainteaza in viata, copiii au parte de suisuri si coborasuri, la fel ca noi toti.

Desi ti-e greu sa fii martor la suferinta puiului tau, aceste episoade sunt importante in dezvoltarea si maturizarea lui.

Nu putem crea un mediu extrem de sigur, un cocon sau un palat de clestar in care sa ne tinem copiii pana cand cresc. Ei au nevoie de toate experientele pentru a-si dezvolta personalitatea, individualitatea, increderea in fortele proprii, sistemul de valori si pentru a-si stabili prioritatile, nu ar putea face asta daca ar avea intotdeauna numai succese si realizari.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa incerci sa-ti protejezi copiii, mai ales atunci cand sunt mici. E necesar sa le creezi o ambianta in care sa fie feriti de experientele cu potential periculos, insa dupa implinirea varstei de 5 ani copiii sunt in stare sa se confrunte cu noi provocari si activitati, chiar daca succesul nu le este intotdeauna garantat.

Temperamentul copilului tau joaca un rol foarte important in felul in care va percepe dezamagirile, insa exista modalitati prin care il poti pregati sa faca fata mai bine acestora.

Iata 4 situatii critice de care se va lovi si cateva sfaturi pentru gestionarea lor!

1. Cand viata il loveste din senin

Uneori se intampla ca lucrurile sa nu se intample asa cum isi doreste copilul tau. Poate ca vreti sa mergeti la un film si nu mai gasiti bilete, poate ca petrecerea in aer liber la care visa va trebui amanata din cauza vremii, poate ca echipa lui preferata va pierde un meci.

Nu poti face nimic pentru a evita aceste lucruri care pot fi foarte dureroase pentru copilul tau. Daca te lovesti de ultima situatie, e important sa ii explici ca dragostea fata de o echipa sportiva inseamna sa o sustii si atunci cand castiga, dar si atunci cand pierde; asa il vei determina sa se concentreze mai mult pe spiritul jocului si sa-si sustina preferatii cu mai multa incredere si putere.

Ii vei oferi o perspectiva corecta asupra pierderii si vei reusi sa il inveti ca mereu poti invata din greseli, din dezamagiri si din eforturi nerasplatite corespunzator.


2. Cand cineva important il dezamageste

Daca cea mai buna prietena a fiicei tale alege sa ia cu sine pe altcineva intr-o scurta vacanta petrecuta in familie sau daca unchiul preferat al fiului tau ii promite ca vor merge impreuna la un meci de fotbal si nu se tine de cuvant, copilul tau ar putea deveni foarte suparat.

Oricat ti-ar fi de greu, trebuie sa il lasi sa simta durerea si sa o exteriorizeze. Nu te grabi sa-l consolezi spunandu-i ca isi va gasi alti prieteni, mai bine arata-ti empatia fata de ceea ce simte si spune-i ca intelegi perfect cat de dificile sunt aceste momente pentru el.

Constientizeaza-i emotiile si astfel vei putea discuta cu el despre situatia respectiva si despre posibilele solutii.

Daca se gandeste la unele radicale, intreaba-l daca acesta este lucrul pe care si-l doreste cu adevarat sau este doar o reactie spontana si impulsiva. In cazul in care se razgandeste, ajuta-l sa se gandeasca la lucrurile pe care ar vrea sa le spuna celui care l-a dezamagit pentru a-si formula din timp discursul.

3. Cand nu s-a straduit suficient si a dat gres

Copiii stiu ca pentru a reusi e important sa dai tot ce ai mai bun, insa uneori aleg calea usoara si se asteapta ca inselaciunea sa treaca neobservata. Indiferent daca e vorba despre micile greseli ale unei teme facute in graba sau despre lucruri mai serioase, copiii au tendinta sa speculeze.

Ofera-le sansa de a invata din greselile proprii si evita sa ii oferi cele mai simple solutii sau sa faci tu lucrurile in locul lui.

Nici sa ii ceri sa fie perfect nu este o varianta. Insa daca ii vei oferi libertatea sa aiba propriile experiente singur, fara a interveni, il vei ajuta sa observe consecintele actiunilor sale si sa invete din greseli.

4. Cand a depus toate eforturile si tot a dat gres

Fiul tau se antreneaza intens pentru a fi acceptat in echipa de fotbal a scolii sau fiica ta viseaza sa primeasca rolul principal intr-o piesa de teatru pusa in scena la serbarea de sfarsit de an?

Exista sanse sa nu reuseasca, chiar daca depun toate eforturile necesare, iar tu stii foarte bine ca uneori nu este suficient sa muncesti pentru a reusi. Orele petrecute facand teme si citind nu ii garanteaza copilului tau titlul de "cel mai bun elev din clasa", lucru care l-ar putea dezamagi, mai ales atunci cand iti poate exemplifica eforturile sale cu rezultate concrete, palpabile, masurabile.

In astfel de situatii, nu poti decat sa ii vorbesti despre faptul ca mai sunt si alti copii care se straduiesc la fel de mult. Astfel il vei face sa vada lucrurile intr-un mod empatic si sa se bucure pentru succesul celui care i-a luat-o inainte, sa-i aprecieze munca si indarjirea.

Determinandu-l pe copilul tau sa se bucure pentru castigator in loc sa-si planga siesi de mila il poate ajuta sa isi canalizeze energia generata de dezamagire intr-o maniera pozitiva. De asemenea, il ajuta sa se pregateasca in avans pentru situatii negative ulterioare si sa conceapa planuri de rezerva pentru cazul in care nu reuseste.

Copilul tau in ce situatii a experimentat dezamagirea? Ce metode ai folosit sa il inveselesti? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre