5 conversatii pe care trebuie sa le ai cu copilul tau dupa Inside Out!

| | Actualizat: 2016-03-14 17:03:18

Decernarea Premiilor Academiei de Film a fost marele eveniment al lunii si a adunat milioane de telespectatori din intreaga lume in fata televizoarelor si a canalelor de live streaming care au difuzat in direct evenimentul.

Noaptea dintre duminica si luni a fost plina de emotie si incantare din partea fanilor celor mai bune filme ale anului. Printre acestea s-a regasit si Inside Out, unul dintre filmele pe care cu siguranta le-ai vazut impreuna cu cei mici.

Studiourile Pixar nu s-au dezmintit nici de aceasta data si Inside Out a castigat Oscarul pentru cel mai bun film de animatie. Familiile care au urmarit ultima aventura animata de la Pixar stiu deja ca este genul de film care te pune pe ganduri si care iti furnizeaza o multime de subiecte pe care sa le discuti cu copiii tai.

Sentimentele, maturizarea, exprimarea emotiilor si a personalitatii si comunicarea cu ceilalti sunt unele dintre cele mai importante teme pe care le bifeaza Inside Out. Pe langa acestea, dragostea celor apropiati si importanta familiei sunt, de asemenea, vii si colorate, asa cum ne-au obisnuit cei de la Pixar. Si pentru ca filmul chiar este unul demn de discutat in sanul familiei, iata 5 subiecte desprinse din el pe care chiar trebuie sa le discuti cu cei mici!

1. De ce uneori oamenilor le e greu sa-si exprime sentimentele?

Riley pare ca se fereste sa le spuna parintilor ei despre ceea ce simte in legatura cu mutatul intr-un nou oras, intr-o noua scoala, intr-un loc pe care nu il cunoaste si de care se teme. Desi parintii ei incearca sa o incurajeze sa redevina fetita lor cea vesela, aceasta simte tot mai multa presiune rasfranta asupra ei si asupra a ceea ce ar trebui sa simta.

Discuta cu copiii tai despre nevoia oamenilor de a fi tristi din cand in cand, de posibilitatea discontinuitatilor in ceea ce priveste fericirea, despre lupta dintre dorinta de a-i multumi pe altii si cea de a face ceea ce iti doresti, despre procesul de adaptare si despre acceptarea schimbarilor din viata lor.

2. De ce sunt importante toate emotiile?

In Inside Out, copiilor li se arata ca bucuria, tristetea, dezgustul, furia si teama se amesteca deseori si nu vin aproape niciodata singure. Mixul de emotii este natural, chiar daca sunt si momente in care poti avea parte de bucurie fara ca aceasta sa fie insotita si de un alt sentiment sau viceversa.

Insa mai important decat sa ai o stare bine delimitata si pura este sa iti dai frau liber sentimentelor si sa nu ti le reprimi. Exteriorizarea lor te poate ajuta sa te cunosti mai bine pe tine insuti si sa devii mai increzator in fortele proprii.

3. De ce filmele pentru copii au si scene triste sau infricosatoare?

Pierderea prietenului imaginar, descoperirea noii locuinte si calatoria anevoioasa printre amintirile lui Riley sunt cateva fragmente destul de triste si de inspaimantatoare. Este in regula ca cei mici sa priveasca asa ceva?

Discuta cu ei despre importanta cunoasterii si despre luarea in calcul a tuturor posibilitatilor si va veti da seama impreuna de ce filmele pentru copii nu sunt doar curcubee si norisori pufosi.

4. Cum iti poti gestiona problemele?

Ce crede Riley ca va rezolva fugind de acasa? De ce greseste cand ia aceasta decizie? Ce i s-ar fi putut intampla daca si-ar fi dus planul la bun sfarsit si la ce pericole s-a expus? Vorbeste-le copiilor tai despre faptul ca le esti alaturi in orice situatie si ca uneori pot deveni vulnerabili in lipsa ta. Explica-le despre importanta grijii pe care le-o porti si despre protectia pe care le-o poti oferi oricand este nevoie.

5. Cum ai descrie propriile tale emotii?

Poti avea o discutie cu copiii tai a carei tema sa fie una serioasa, asa cum este interpretarea propriilor emotii, insa pe care s-o abordezi intr-un mod ludic.

Sugereaza-le copiilor tai sa deseneze chipul fiecarei stari sufletesti pe care o au si vei intelege astfel cum percep ei insisi bucuria, tristetea, furia, dezgustul sau teama.

Le poti vorbi despre individualitate in acest context si despre formele multiple si diversificate in care se pot manifesta toate emotiile.

Copilul tau a vazut filmul Inside Out? Ce intrebari ti-a pus despre emotiile: bucurie, tristete, dezgust, furie si teama?

Citeste si despre