Orice parinte isi doreste sa creasca un copil fericit si increzator in fortele proprii, iar atunci cand esti mama de baiat, sa il cresti poate fi distractiv si epuizant totodata, mai ales ca este foarte dificil sa iti dai seama ce gandeste.
Poti sa il ajuti sa devina increzator si sa spuna ce simte, daca stii cum sa vorbesti cu el si mai ales care sunt lucrurile pe care sa nu ii spui niciodata (si da, "nu plange" este unul dintre acele lucruri ce nu trebuie spuse niciodata fiului tau).
1. "Fii barbat!"
Unul dintre cele mai dese lucruri care i se spun unui baiat de fiecare data cand este suparat, sau frustrat este sa "fie barbat". Conotatia este aceea de a fi puternic si nu este nimic rau in a fi puternic, decat daca mesajul perceput de fiul tau este acela ca a fi puternic inseamna sa isi reprime sentimentele si sa nu arate niciodata semne de slabiciune. Poti in schimb sa il incurajezi sa spuna ce simte, de fiecare data cand este trist, sau furios.
2. "Trebuie sa castigi"
Baietii sunt mai competitivi din fire si atunci cand vine vorba de sporturi, parintii tind sa puna presiune pe cel mic in privinta modului in care performeaza. Incurajeaza-l insa, daca vei pune prea multa presiune pe importanta castigului, este posibil ca fiul tau sa isi piarda interesul in acea activitate.
3. "Stai cuminte!"
Daca deja ai un fiu, atunci stii ca este imposibil sa stea nemiscat o secunda, insa in loc sa ii spui sa stea cuminte, este important sa il incurajezi sa fie activ. La scoala i se va spune sa stea cuminte, daca nu esti atenta atunci cand ii vorbesti, este posibil sa inteleaga ca face ceva rau daca nu poate sta nemiscat, asa ca mai bine, atunci cand vine de la scoala, lasa-l sa isi arda din energie.
4. "Esti barbat, nu mai plange!"
Fiul tau se impiedica si cade si primul lucru pe care i-l spui este "nu plange"? Este important sa isi exteriorizeze sentimentele si sa planga pentru ca emotiile baietilor trebuie sa se manifeste si ele cumva, altfel comportamentul lor nu va fi unul potrivit, asa ca data viitoare cand cel mic cade, imbratiseaza-l si intreaba-l cum se simte. Ii vei transmite mesajul ca nu este nimic in neregula cu sentimentele sale.
5. "Asa sunt baietii"
Poate ca ti se pare o propozitie inofensiva, insa repetarea stereotipurilor despre baietii poate fi daunatoare. Daca spui asta ar putea insemna ca ii scuzi un comportament nepoliticos sau chiar agresiv. Chiar daca intelegi faptul ca baietii au un comportament mai fizic, diferit de al fetelor, asta nu inseamna ca este in regula sa nu arate consideratie fata de cei din jur sau sa ii raneasca pe altii.
6. "Uiti de la mana pana la gura"
Baietii nu sunt foarte organizati si adesea tind sa uite o multime de lucruri asa ca ai putea fi tentata sa te plangi de faptul ca a uitat din nou sa isi ia echipamentul pentru ora de educatie fizica, insa tine cont de faptul ca daca il etichetezi ca pe un uituc, nu il faci sa nu mai uite ci ii incurajezi comportamentul. In schimb, incearca sa il ajuti sa nu mai uite atat de des, ajuta-l sa isi faca ghiozdanul seara, sau fa o lista de lucruri pe care trebuie sa si le aminteasca si lipeste-o de usa dormitorului lui.