9 lucruri despre parinti pe care copiii NU le uita NICIODATA

| | Actualizat: 2019-09-06 08:17:39

Daca ai vrea sa-ti amintesti ceva despre parintii tai, ce ti-ai aminti? Iti amintesti culoarea parului sau cum se imbraca mama? Sau mai degraba iti aduci aminte de ziua in care ti-a spus ceva special?

Cu siguranta ai tendinta sa-ti amintesti de momentele care au insemnat ceva important pentru tine. De asemenea, de emotii, de mirosuri, dar, din pacate, si de traume sau de greseli de educatie.

Iata cele 9 lucruri despre parinti pe care copiii NU le uita niciodata

1. Sarutatile si imbratisarile

Iubirea este semanata si creste cu fiecare gest de iubire. Se uda ca si plantele. Si niciodata nu este prea mult. Desigur, nu toti copiii au nevoie de aceeasi doza de iubire. Unii necesita udare zilnica, iar altii, cum ar fi cactusii, au nevoie de imbratisari si sarutari doar din cand in cand.

2. Experiente umilitoare

Umilinta este una dintre cele mai profunde si dureroase cicatrici si nu se uita niciodata. Daca ai facut vreodata ceva care sa-l umileasca pe micutul tau, acest lucru va ramane pentru totdeauna in memoria lui. Este negativ, da, dar il poti contracara cu alte gesturi pozitive.

3. Valorile

Valorile sunt impimate de mic si nu sunt uitate. Este similar cu mersul pe bicicleta. La inceput este mai greu, dar odata obtinut, este doar o chestiune de practica. Valorile sunt transmise in principal cu exemplul. Un copil nu va uita niciodata ca tatal sau mama sa au fost extrem de generosi si nobili sau ca erau foarte corecti cu toata lumea.

4. Abuzul

Un tata excesiv de autoritar, care tipa si isi loveste micutul, nu va reprezenta o amintire placuta in memoria adultului care priveste inapoi. Strigatele, insultele si loviturile devin cicatrici foarte dureroase. Parintii autoritari pot avea un copil ascultator si supus, dar in realitate cresc un micut cu multe carente, probleme emotionale si abilitati sociale.

5. Relatia dintre parinti

Expertii in aceast domeniu spun ca cei mici tind sa isi internalizeze modelul de gen, prin observarea parintilor si a relatiei dintre acestia. In acest fel, multi dintre adultii care isi maltrateaza partenerul au fost martori la asa ceva in copilarie. Adica un procent ridicat de barbati abuzivi au fost copii abuzati.

6. Sentimentul de protectie

Un copil care se simte iubit si protejat se simte in siguranta. Iti amintesti temerile pe care le-ai avut in copilarie? Pentru un micut, realitatea si fictiunea fluctueaza intr-o linie subtire care ii face sa dezvolte temeri inspaimantatoare. Pentru a le depasi, are nevoie de siguranta si protectia parintilor. Asa isi invinge fricile fara probleme. In caz contrar, vor lasa o amprenta pentru totdeauna, care va continua sa se manifeste intr-o anumita forma la varsta adulta.

7. Absenta parintilor

Teama care ii ingrozeste pe cei mai multi copii la o varsta frageda este aceea de a fi singuri, de a se simti neprotejati. In unele familii, cei mici petrec prea mult timp singuri. Si atunci cand parintii sau cei din jurul lor se ocupa cu altceva le genereaza un sentiment de "abandon," teribil de distructiv. Acesta va lasa un gol care se va manifesta in timpul varstei adulte in numeroase probleme, cum ar fi stima de sine scazuta, agresivitate crescuta sau o dependenta bolnava de un altul.

8. Valoarea familiei

Cand va creste, copilul isi va aminti toate acele momente pe care le-a petrecut impreuna cu parintii, ca familie. Calatoriile, acele dupa-amiezi ploioase citind povesti. Sentimentul unirii creeaza o legatura care dureaza pentru totdeauna.

9. Greselile comise

Dreptatea este una dintre cele mai complexe si dificile valori. Ceea ce este corect pentru unul poate fi nedrept pentru celalalt. Si trebuie sa tii cont si sa iti tratezi toti copiii la fel, pentru ca altfel unul poate suferi. Cand iti acuzi copilul de ceva ce nu a facut sau daruiesti ceva unuia dintre micutii tai si uiti de celalalt. Toate aceste comportamente sunt pentru copil nedreptati insurmontabile , care se lipesc ca o rana in inima lui. Incerca sa eviti asa ceva.

Citeste si despre