Alegerea bonei

| | Actualizat: 2007-09-19 17:00:05


 Trebuie sa gasesti pe cineva indeajuns de matur, dar care se si poate distra cu copilul. Specialistii spun ca nimeni sub 16 ani nu ar trebui sa fie lasat sa aiba grija de un copil mic.

Copiii se maturizeaza la varste diferite, asa ca tu vei decide daca un adolescent are abilitatile necesare sau nu.

In cele din urma, tu poti sa apreciezi cel mai bine capacitatile unui individ si genul de persoana de care are nevoie copilul tau.

Varsta nu este singurul aspect ce trebuie luat in considerare. Daca nu cunosti bine o potentiala bona, cere-i sa iti aduca referinte si apoi contacteaza acele persoane.

Bona ta ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor sau sa fie dispusa sa urmeze un curs de prim ajutor.

Daca folosesti o bona in mod regulat, ar putea fi o investitie buna pentru tine sa ii platesti cursul de prim ajutor.
Trebuie sa poti sa ai incredere in bona ta, mai ales atunci cand te confrunti cu cazuri de urgenta deoarece ea trebuie sa stie pe cine sa sune si cum sa procedeze.
Evident nu trebuie sa fumeze si sa bea sau sa invite prieteni la tine acasa fara sa te consulte inainte.
Ce intrebari ar trebui sa ii pun unei potentiale bone?
 Primul lucru pe care ar trebui sa o intrebi pe bona este daca are referinte. Mai sunt si alte intrebari pe care este posibil sa vrei sa le pun:
  • Daca are experienta in ingrijirea copiilor?
  • Daca stie sa acorde primul ajutor unui copil mic in caz de urgenta?
  • Daca este dispusa sa mearga la un curs de prim ajutor?
  • Ce ii place cel mai mult in aceasta meserie?
  • Ce ar face daca nu ar stii cum sa procedeze intr-o anumita situatie?
  • Cu ce fel de activitati l-ar tine ocupat pe copil?
  • Tine minte ca orice intrebare este relevanta cand vine vorba de siguranta si bunastarea copilului tau.

     

    Cat ar trebui sa platesc?

     Pretul pe ora depinde de mai multi factori – de la unde locuiesti pana la cat de mare este copilul si pentru cati copii ai nevoie de bona.

    Intreaba-i pe vecini si pe alti parinti cat platesc ei pentru astfel de servicii si fixeaza un pret. Referintele ei ar trebui sa te ajute sa te hotarasti ce pret ar fi bine sa ii oferi.

    Pregatirea bonei

     

    Cum pot sa pregatesc bona?

    Prima data cand o bona lucreaza pentru tine, opoti ruga sa ajunga cu mai mult timp inainte sa pleci. Asa va avea timp sa te cunoasca mai bine, sa iti cunoasca si casa si desigur sa il cunoasca pe copilul tau.

    Este bine sa o chemi sa se joace de cateva ori cu copilul tau cand esti si tu acasa. Foloseste acest timp pentru a face treburile in casa, iar daca este nevoie de tine sa fii acolo.

    Aceasta este o abordare buna mai ales daca bona nu are prea multa experienta in ingrijirea copiilor.


    Asigura-te ca ii dai toate informatiile de care are nevoie, de la numere de urgenta (vecinii tai, medicul tau) pana la ce nu trebuie sa manance copilul tau din frigider.

    Spune-i la ce ora vrei sa adoarma copilul. Explica-i ce are voie si ce nu are voie sa faca micutul si care este programul lui zilnic.

    Lasa-i adresa si numarul de telefon unde te poate gasi, daca nu poate lua legatura cu tine prin intermediul telefonului mobil. Arata-i unde sunt asezate toate lucrurile de care are nevoie.

    Cum stabilesc o relatie buna cu bona mea?

     Trateaz-o pe bona ta corect. Nu ii cere sa faca nimic altceva decat sa aiba grija de copil pentru ca in caz contrar trebuie sa ridici pretul.

    Responsabilitatea ei este sa il pastreze pe copilul tau in siguranta si fericit. Pe de alta parte, trebuie sa lase casa la fel curata cum a gasit-o.

    Asigura-te ca o tratezi pe bona ta ca pe o persoana matura. Daca este indeajuns de matura si de in varsta ca sa fie lasata singura, nesupravegheata cu copilul tau, atunci trebuie sa iei in serios daca se plange vreodata.

    Tine minte sa lasi intotdeauna ceva de mancare si de baut pentru ea, mai ales daca va trebui sa stea cu copilul mai mult timp.

     

    Alina Sica

     Redactor Copilul.ro

    Citeste si despre