Cu totii cunoastem cazuri de bebelusi si copii care au ceea ce este cunoscut sub numele de "mamita".
Se agata de picioarele sau bratele mamei si nu vor ca nimeni sa-i atinga, sa-i ia, sa-i hraneasca sau sa se joace cu ei, nici macar tatal.
De obicei este o etapa si are, aproape intotdeauna, unul sau mai multe motive: gelozia inainte de sosirea unui frate, intoarcerea mamei la serviciu, se simte mai in siguranta cu mama sau petrece ziua cu o bona.
Copii cu "mamita"
Un copil care sufera de "mamita" stie intotdeauna unde se afla mama sa, iar daca nu se afla in campul sau vizual incepe sa planga. Cand incerci sa il tii in brate, isi intinde mainile spre ea, ca si cum ar cere ajutor si plange daca mama nu ii acorda atentia adecvata. Chiar si copiii mai mari au aceasta dependenta excesiva si este socant sa vezi cum nu vrea sa fie la mai mult de 70 de centimetri de corpul mamei sale.
De ce unii copii doresc sa fie doar cu mama?
- Totul este mai usor si simplu in bratele mamei. Au fost cu ea de la inceput si se simt in siguranta langa ea.
- Sosirea unui frate poate zdruncina mica sa lume si poate cere mai multa atentie de la mama sa.
- O schimbare in viata ta, cum ar fi un alt loc de munca sau alta adresa, te poate face sa simti frica sau nesiguranta si vrei sa stai cu cineva drag, care iti ofera atentie si protectie.
Cand mama se intoarce la munca, este normal ca micutul sa reactioneze asa, pentru ca ea ii dedica tot timpul numai lui, iar acum trebuie sa stea departe de ea. Iar cand cea care i-a dat viata apare in usa, nu exista nicio modalitate sa-l faci sa stea fara es.
Daca bebelusul sau copilul vrea sa fie doar cu mama, nu inseamna ca nu-l iubeste pe tata sau ca-i respinge pe ceilalti membri ai familiei. Se intampla asta, pentru ca impreuna cu mama, a trait mai multe momente de atasament precum alaptarea si asta il face sa se simta mai sigur si mai calm cu ea.
Aceasta faza va trece cand micutul va incepe sa fie mai autonom. Tu il poti ajuta jucandu-te cu el pentru o vreme si apoi parasind camera ca sa ramana singur doar cateva minute. Poti vorbi cu el, ca sa stie ca esti acolo, dar, in acelasi timp, il faci sa inteleaga ca toata lumea poate are cate ceva de facut.
Tata poate ajuta prin implicare in activitati atractive pentru copil: sa se joace cu el, sa-i citeasca o poveste, sa modeleze cu plastilina, sa-l invete lucruri distractive. Acestea sunt momente mici care vor intensifica increderea.
In parc il poti ajuta lasandu-l sa se joace cu alti copii. Paricipi si tu putin, iar apoi, incet-incet, te retragi pentru ca micutii sa interactioneze cu ceilalti.