Care sunt temerile cele mai frecvente ale copiilor?

| | Actualizat: 2019-03-01 16:34:12

Frica de intuneric, cosmarurile sau frica de a merge la medic sunt unele dintre cele mai frecvente temeri la copii.

In acest proces, parintii joaca un rol esential, deoarece trebuie sa ii ajute si sa ii sfatuiasca sa se confrunte cu acestea. Fiecare copil se poate teme de lucruri diferite, desi este adevarat ca in copilarie este normal ca multi sa aiba aceleasi temeri.

Fricile cele mai frecvente la copii

Frica de intuneric

Frica de intuneric este, de obicei, una dintre cele mai frecvente temeri la copii. Aceasta poate aparea in jurul varstei de 2 ani, cand micutul este constient ca se afla intr-o camera intunecata.

In acel moment, copilul se simte aruncat intr-un intuneric total, fara nici o lumina, singur, astfel incat orice zgomot ii produce panica. Aceasta teama se poate confrunta in moduri diferite:

- Insoteste-l pentru o vreme in intuneric, astfel incat sa fie constient ca nu este nimic de care sa-i fie teama.

- Monteaza un bec la patul lui, pentru a nu avea intuneric absolut in camera.

- Plaseaza autocolante fluorescente pe tavanul camerei, astfel incat sa se aprinda noaptea.

- Inventeaza povesti despre soare, luna si stele, ca sa-i dai de inteles ca acestea il vor proteja mereu.

Cosmarurile

Cosmarurile se afla, de asemenea, printre cele mai frecvente temeri la copii. Atunci cand acestea apar, micutul se trezeste agitat, transpirat si, uneori, tipand.

Ceea ce trebuie sa faci este sa-i explici si sa-l convingi ca ceea ce s-a intamplat nu este real, ci a fost imaginar si nu se va mai repeta. In acel moment, copilul are nevoie de dragostea parintilor si asa va sti ca vor fi mereu acolo ca sa-l ajute.

Costume si persoane deghizate

Multi copii se tem de oameni deghizati si acest lucru se intampla deoarece nu stiu ca exista o persoana in spatele mastilor si costumelor.

Solutia pentru a invinge aceasta teama este ca persoana deghizata sa-i arate chipul copilului, astfel incat el sa vada ca este o persoana cunoscuta. O alta optiune foarte buna este ca acasa sa te maschezi cu el, pentru a scapa de teama de deghizare si devine si distractiv.

Apa

Teama de apa se inscrie si ea pe lista celor mai frecvente temeri, desi mai tarziu, devine una dintre distractiile preferate. Acest lucru se intampla din doua cauze:

- Oamenii, in general, sunt agitati la gandul ca nu pot respira sub apa.

- Un eveniment traumatizant in apa.

Pentru a rezolva aceasta teama, este foarte important ca, in primul rand, sa nu fortezi copilul sa se scalde intr-o piscina sau in mare, daca nu doreste. In plus, trebuie sa-i explici si sa-i arati cum alti copii si adulti se scalda fara niciun pericol. Astfel vede ca poate si el sa o faca.

Vizita la medic

Teama de doctor sau numita teama de haina alba, se afla printre temerile copiilor. De cand eram mici, am asociat durerea cu medicul. De aceea trebuie explicat micutului ce se va intampla la consultatie inainte de a intra in cabinet, astfel incat sa nu fie nervos sau suparat.

Copilul trebuie sa fie constient de faptul ca medicul il va ajuta si nu-l va rani. De asemenea, important in acest caz este tratamentul pe care doctorul i-l acorda, pentru ca este un moment delicat in care trebuie sa fie afectuos. Promitandu-i copilului un premiu daca se comporta bine il va face sa intre mai hotarat si mai motivat.

Citeste si despre