„Te urasc!” este unul dintre cele mai dureroase lucruri pe care un parinte le poate auzi de la copilul sau. Cuvintele unui copil pot lovi adanc, dar este important sa ne amintim ca, adesea, aceasta declaratie ascunde emotii mult mai complexe decat simpla ura. Inainte de a reactiona, este esential sa intelegi contextul si motivatia din spatele acestor cuvinte.
Cand un copil spune „te urasc”, de obicei, este o manifestare a furiei, frustrarii sau neputintei. Poate ca este suparat din cauza unei limite pe care i-ai impus-o, cum ar fi o regula de disciplina, sau poate se simte neinteles sau ignorat. Este esential sa incerci sa descoperi adevarata cauza a acestei iesiri. In loc sa raspunzi imediat, intreaba-l ce anume l-a suparat si asculta-l fara sa-l intrerupi.
„Ce faci cand copilul iti spune ca te uraste? Multi parinti se sperie sau sufera foarte tare atunci cand propriul copil, pe care l-au crescut cu multe sacrificii, cu multa dragoste si implicare, le spune TE URASC!
Cand copilul iti spune sau chiar striga cat il tin plamanii, ca te uraste, de fapt ceea sta in spatele acestor vorbe dure si triste este: Te iubesc si vreau sa ma iubesti asa cum sunt, sa fii alaturi de mine, sa ma intelegi..sa ma imbratisezi si sa stii ca imi este greu in aceste momente. Asa ca fa doi pasi in spate, uita-te la durerea din el si spune-i: Imi pare rau ca simti asta. Sunt aici pentru tine si te iubesc indiferent de ceea ce simti tu pentru mine.”, explica psihologul Anca Alecu, pe pagina de Facebook Cabinet de psihologie Anca Alecu.
De ce spun copiii ca isi urasc parintii?
Cand copilul tau iti spune ca te uraste, este esential sa intelegi ca acest lucru nu reflecta o ura autentica, ci mai degraba o manifestare a unor emotii complexe pe care el nu le poate gestiona sau exprima altfel:
Frustrare si lipsa de control
Copiii, in special cei mici, pot fi coplesiti de frustrari atunci cand nu obtin ceea ce doresc. Ei au inca un control limitat asupra emotiilor lor si nu au intotdeauna capacitatea de a se exprima coerent. Intr-un astfel de context, „te urasc” poate insemna de fapt „sunt foarte suparat” sau „nu stiu cum sa fac fata acestei situatii”.
„Este un mod de a se elibera de emotiile intense pe care nu stie sa le gestioneze si sa le verbalizeze intr-un mod potrivit.
(Mai poate fi si) un indicator al unei relatii tensionate dintre parinte si copil. In acest caz se recomanda sa se lucreze la imbunatatirea relatiei si a modului de comunicare din familie.”, explica psihologul Anca Alecu.
Nevoia de atentie
Uneori, copiii pot folosi cuvinte dure pentru a atrage atentia parintilor lor. Ei pot simti ca nevoile lor emotionale nu sunt satisfacute sau ca sunt ignorati. In astfel de cazuri, „te urasc” este o modalitate de a capta atentia si de a forta o reactie din partea parintelui.
„In unele cazuri, copiii traiesc cu impresia ca acesta este un mod prin care sa atraga atentia parintilor asupra lor. Pentru ei atentia, negativa sau pozitiva, este tot atentie”, spune psihologul.
Testarea limitelor
Copiii invata despre lume prin testarea limitelor. Prin exprimarea unor emotii puternice, ei incearca sa inteleaga reactiile celor din jurul lor si sa invete despre consecintele actiunilor lor. De multe ori, declaratii precum „te urasc” fac parte din acest proces de invatare.
„Uneori copii folosesc astfel de expresii pentru a testa reactia si limitele parintilor. Ceea ce vor sa verifice este daca dragostea parintilor este neconditionata.”, explica Anca Alexe.
Dezvoltarea autonomiei
Pe masura ce copiii cresc, incearca sa isi dezvolte propria autonomie si identitate. Uneori, aceasta poate insemna sa se impotriveasca autoritatii parintilor. In aceste cazuri, declaratiile de ura pot fi expresii ale dorintei lor de independenta si de afirmare a propriei vointe.
„In perioada de preadolescenta si adolescenta, cand se formeaza identitatea si se intra in faza de independenta, astfel de declaratii fac parte, deseori, din partea de dezvoltare normala a copilului”, spune psihologul.
Cum sa reactionezi atunci cand copilul iti spune ca te uraste
Cand copilul iti spune ca te uraste, este important sa ramai calm si sa ințelegi ca aceste cuvinte pot fi o reactie impulsiva la frustrare sau neințelegeri. In loc sa raspunzi cu furie sau sa recurgi imediat la pedepse, iata cum poti proceda:
Ramai calm
Primul pas este sa iti controlezi propria reactie. Este usor sa raspunzi impulsiv, fie prin suparare, fie printr-o reactie defensiva. Cu toate acestea, reactiile impulsive nu vor ajuta niciodata in aceste situatii. Respira adanc si incearca sa privesti situatia cu empatie. Copilul tau nu te uraste cu adevarat; aceste cuvinte sunt un mod de a exprima ceva mult mai profund.
Intelege cauza reala
Cand un copil spune „te urasc”, acest lucru reflecta adesea furie, frustrare sau un sentiment de neputinta. Poate fi suparat pentru ca i-ai impus o limita, cum ar fi o regula de disciplina, sau se poate simti neinteles sau ignorat. Este important sa incerci sa intelegi motivul real din spatele acestor cuvinte. In loc sa reactionezi imediat, intreaba-l ce anume l-a deranjat si asculta-l cu atentie, fara a-l intrerupe.
Ofera-i un spatiu sigur pentru a-si exprima emotiile
Copiii au nevoie sa stie ca este in regula sa isi exprime emotiile, chiar si pe cele negative. Spune-i copilului tau ca este in regula sa fie suparat si ca vrei sa intelegi cum se simte. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre ceea ce il deranjeaza si asigura-l ca nu va fi pedepsit pentru ca si-a exprimat sentimentele.
Reaminteste-i ca il iubesti
Dupa ce ai discutat despre motivul furiei sale, este important sa reafirmi dragostea ta neconditionata pentru el. Spune-i clar ca, indiferent de ceea ce spune sau face, tu il iubesti si vei fi intotdeauna acolo pentru el. Acest lucru ii ofera copilului o baza sigura de unde poate sa isi exploreze si sa isi regleze emotiile.
Stabileste limite clare
Chiar daca este important sa intelegi si sa accepti sentimentele copilului, este la fel de important sa stabilesti limite clare in ceea ce priveste comportamentul sau. Explica-i ca, desi are dreptul sa fie suparat, nu este in regula sa foloseasca cuvinte dure sau sa se comporte agresiv. Invata-l cum sa isi exprime sentimentele intr-un mod mai constructiv si mai respectuos.
Asadar, atunci cand copilul iti spune ca te uraste, incearca sa asculti ce simte si sa ii oferi un spatiu sigur pentru a-si exprima emotiile. Intreaba-l ce anume il supara si asigura-l ca esti acolo pentru a-l ajuta sa inteleaga si sa gestioneze ceea ce simte. Comunicarea deschisa si empatia sunt esentiale pentru a transforma acest moment dificil intr-o oportunitate de apropiere si invatare!
„Desigur ca nu este usor pentru un parinte sa auda astfel de cuvinte, din contra, poate fi extrem de dureros, dar odata ce intelegi ca de fapt tot ce isi doreste copilul este o legatura mai buna, mai frumoasa si mai puternica cu tine, parintele, va fi mult mai usor sa fii calm si sa il ajuti cu adevarat.”, incheie psihologul Anca Alecu.
- Surse: facebook.com/ancaalecu.ro, parents.com, canr.msu.edu
- Foto: Freepik