Ce sa ii spui copilului tau in loc de Nu plange

| | Actualizat: 2017-03-30 09:52:57

Ca parinte, esti programat biologic sa ii raspunzi copilului, atunci cand plange. Iar imaginea siroaielor de lacrimi care ii curg pe fata iti declanseaza o mare varietate de emotii. De cele mai multe ori, intelegi exact care este motivul supararii: s-a lovit la cap sau si-a ranit genunchiul. In alte situatii, inima ta sufera odata cu el, ca atunci cand se cearta cu cel mai bun prieten si devine de neconsolat.

Invata sa ai rabdare si sa asculti

Exista momente cand - spre rusinea ta - trebuie sa admiti ca nu ai rabdare cu copilul, mai ales atunci cand incerci sa faci cincisprezece lucruri deodata si presupui ca cel mic duce doar lipsa de atentie. Specialistii te indeamna sa te gandesti de doua ori, inainte sa-ti iei copilul la periat, desconsiderandu-i emotiile cu fraze de genul "Nu plange".

Cand cineva este ranit, fizic sau emotional, in loc sa tina totul in sinea lui si sa acumuleze astfel tensiune, poate izbucni in plans sau in ras, se poate infuria sau poate incepe sa tremure. Acesta este modul in care organismul proceseaza situatia si se elibereaza de sentimente.

Multi adulti nu fac acest lucru prea des, si asta pentru ca li s-a spus sa nu planga cand erau copii. Nu comite aceeasi greseala ca si parintii tai, ci da-le ocazia copiilor tai sa-si pastreze sistemul de recuperare emotionala intact.

De ce trebuie sa planga copiii

Cand copilul tau este suparat, este firesc sa vrea sa repare lucrurile, dar de multe ori insa risti sa abordezi situatia intr-un mod gresit. Il rogi sa se adune, spunandu-i cat de curajos este. Incerci sa-i distragi atentia, oferindu-i telefonul tau sa se joace facand mutre in incercarea de a-l face sa rada.

Atunci cand izbucneste in plans pentru ca i-ai refuzat ceva ce isi dorea, ii spui ca este deja mare si ca nu este cazul sa se comporte in mod pueril. In loc sa depui efortul de a-ti face copilul sa se opreasca din plans, mai bine l-ai ajuta sa se descarce emotional, dand afara tot ce are pe suflet. Nu-l invata sa-si reprime sentimentele, si incurajeaza-l sa si le accepte si sa le inteleaga, pentru a le putea gestiona in mod corect. Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre reprimarea emotiilor si anumite probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia si anxietatea.

Totodata, ei au sugerat chiar ca folosirea unor clisee culturale, cum ar fi expresia "baietii nu plang", ar putea fi partial responsabile pentru crestetrea cazurilor de suicid in randul adolescentilor si tinerilor de sex masculin.

20 de alternative la "Nu plange"

In loc sa ii spui copilului tau sa nu planga, il poti ajuta sa-si proceseze emotiile, utilizand o expresie diferita care rezuma modul in care se simte. Chiar daca acest lucru iti va lua mai mult timp, lacrimile copilului s-ar putea usca mai repede, daca el stie ca asculti-l si ii permiti sa-si exteriorizeze sentimentele.

Iata 20 de fraze pe care poti sa le spui unui copil care plange fara sa-ti pierzi calmul:

1. "Sunt chiar aici, langa tine."

2. "Stiu ca esti foarte suparat."

3. "Imi pare rau ca iti este atat de greu."

4. "Lasa-ma sa stau cu tine pana iti trece supararea."

5. "Nu plec nicaieri."

6. "Esti in siguranta cu mine."

7. "Nu este nimic mai important decat sa fiu cu tine acum."

8. "Imi pare rau ca ti-ai pierdut paturica/prietenul tau a fost rautacios/ai scapat inghetata."

9. "Este normal sa te simti trist."

10. "Stiu ca ai vrut cu adevarat sa te uiti la televizor/sa ramanem in parc."

11. "Imi pare rau ca acel cainele/acel zgomot puternic te-a speriat."

12. "Da-mi voie sa ma uit la genunchiul ranit."

13. "Nu te pot lasa sa mergi la petrecere/sa-ti lovesti prietenul /sa mananci biscuiti inainte de masa."

14. "Stiu ca ai fost ocupat, dar vreau sa te incalti/ sa-ti faci temele/sa te speli pe dinti acum. "

15. "Poti manca ciocolata in alta zi."

16. "Hai sa vedem daca putem rezolva asta impreuna."

17. "Ma intorc sa te iau la 5 si jumatate."

18. "Sunt sigur ca te vei distra la petrecere, chiar daca nu vei purta costumul de Spiderman/ nu vei putea ramane pana la sfarsit."

19. "Vei arata foarte bine in tricoul pe care il porti acum."

20. "Nu va fi asa pentru totdeauna."

Cum sa eviti o cadere nervoasa

Fara indoiala, fiecarui adult i-ar placea sa fie genul de parinte care are o rabdare infinitiva cu proprii copii si care iti face timp pentru a-i ajuta sa treaca peste toate supararile. In realitate, orice poate deveni frustrat atunci cand copilul plange. Si acest lucru este valabil mai ales daca esti in mare graba, treci printr-o perioada stresanta sau te confrunti cu o criza de plans in public. In astfel de situatii, oricarui parinte ii este greu sa-si pastreze propriile emotii sub control.

Sunt momente in care iti vine si tie sa te arunci la podea si sa bocesti in voie, insa stii ca un astfel de comportament nu se cuvine in cazul unui adult. Copilul de 6 ani nu este insa suficient de matur sa isi gestioneze emotiile in maniera in care tu o faci. Si asta te poate exaspera.

Din fericire, orice problema are o solutie. Iata cateva lucruri care te pot face sa te simti mai bine atunci cand esti pe cale sa iti pierzi cumpatul.

1. Inchide-te in dormitor, arunca-te cu fata in perna si tipa infundat;

2. Suna-ti cea mai buna prietena si plange-te ca cel mic te-a facut de rusine, fancad o criza de plans isteric in public;

3. Ascunde-te dupa usa de la bucatarie si rontaie cativa biscuiti, sa-ti treaca nervii;

4. Ia-ti telefonul, intra pe YouTube si uite-te la clipuri amuzante. Te vei binedispune cu siguranta;

5. Inchide-te in baie si imita-ti copilul isteric. Chiar daca pare un comportament imatur, iti va aduce satisfactie;

6. Apuca-te si spala vase sau rufe, pentru a te elibera de tensiune. Unele personae se calmeaza daca dau cu aspiratorul sau fac curat in toata casa;

7. Da drumul la radio si canta cu voce tare. Copilul se va opri in cele din ruma din plans, ca sa te asculte. Daca ti-e teama ca vei teroriza vecinii cu cantatul tau fals, poti sa incepi sa dansezi, n-o sa-ti critice nimeni stilul de dans;

8. Aprinde televizorul si uita-te la desene anime cu Tom si Jerry. Aceasta stategie este si in beneficiul copilului.

Si daca niciuna din aceste metode nu functioneaza, adu-ti aminte de puterea miraculoasa a unei imbratisari. Strange-ti copilul in brate, veti simti amandoi cum norii de furtuna se risipesc si soarele straluceste iar in viata voastra.

Citeste si despre