Cel mic este pregatit sa se mute intr-un pat pentru copii? Descopera ce trebuie sa stii despre aceasta tranzitie

| | Actualizat: 2015-09-09 12:59:34

Copiii cresc tare repede, parca ieri l-ai adus pe lume si iata, azi e deja prea marisor pentru patutul lui cu protectie si grilaj destinat bebelusilor. Aceasta mutare reprezinta un pas important pentru familie si, daca nu este tratata cum se cuvine, s-ar putea sa va dea mari batai de cap si voua, parintilor, dar si copiilor.

Cand facem mutarea intr-un pat pentru copii?

Nu exista neaparat o varsta potrivita la care se face aceasta tranzitie, insa cam intre 1 an si jumatate si 3 ani majoritatea copiilor trec de la patutul pentru bebelusi la cel pentru copii. De fapt, nu e vorba despre varsta micutului, ci despre cat de pregatit este el pentru aceasta schimbare.

Daca cel mic poate intra si iesi singur din patutul pentru bebelusi, e cazul sa te gandesti sa-i schimbi patul pentru ca s-ar putea rani atunci cand incearca sa se dea jos din el. In acelasi timp, daca a invatat sa mearga singur la toaleta si nu mai poarta scutece pe parcursul noptii, e mai bine sa-l muti intr-un alt pat, fara grilaje, pentru a nu-l incurca atunci cand vrea sa mearga la baie pe parcursul noptii.

In mod evident, e momentul sa faceti trecerea spre un alt pat in cazul in care copilul este prea mare pentru patutul de bebelus si nu se poate misca in voie in el. De asemenea, daca micutul tau cere singur sa fie mutat intr-un pat pentru copii, este recomandat sa-i respecti dorinta, chiar daca tie ti se pare ca este prea mic.

Este totodata preferabil sa-l muti pe micut intr-un pat nou imediat ce ai aflat ca un nou bebe este pe drum. Copiii pot deveni gelosi pe fratii mai mici din cauza atentiei pe care o primesc si care lor le lipseste si tocmai de aceea ar fi bine sa nu faci mutarea odata cu venirea pe lume a fratiorului si cu instalarea noului membru al familiei in patutul care era odata al lui.

Problemele care apar la mutare

Aceasta tranzitie ii pune si pe parinti in situatii noi, nu numai pe copil. Este posibil sa va treziti cu micutul chiar in patul vostru in timpul noptii sau sa-l observati ca se plimba prin casa dimineata devreme mai mult adormit decat treaz, fapt ce pana acum era impiedicat de grilajul patului.

Mutarea intr-un pat fara grilaj nu va fi una usoara, copilul fiind foarte atasat de patutul sau. Gandeste-te ca si tu, ca adult, nu te odihnesti foarte bine atunci cand dormi "intr-un pat strain", asa ca e absolut normal ca si lui sa-i ia ceva timp sa se acomodeze cu noul pat.

Daca aceasta schimbare nu este numai de pat, ci si de camera - din patutul lui situat in aceeasi camera cu a parintilor el se muta intr-o camera singur si intr-un pat nou - micutul ar putea vedea intregul proces ca pe o pedeapsa. Intervine deseori si frica de a ramane singur in camera si intr-un pat cu care nu este obisnuit. Daca pentru tine ca parinte este doar o schimbare de cadru, pentru copil ea este mult mai importanta si il poate nelinisti.

Cum usuram aceasta tranzitie?

Copiii sunt foarte diferiti, asa ca nu exista o formula magica care odata aplicata sa faca aceasta trecere mai usoara. Poti insa sa ai in vedere cateva "trucuri" pentru a-l face pe micut sa accepte mai usor noul pat.

Nu este recomandat sa suprapui multe schimbari peste mutarea din patutul pentru bebelus in cel pentru copil. Asadar, nu il muta atunci cand incepe gradinita sau atunci cand vine pe lume fratiorul lui.

Nu face mutarea fara stirea lui. Ar fi destul de neplacut si pentru tine daca intr-o seara ai intra in camera si ai vedea alt pat, nu? Tocmai de aceea ar fi bine sa-i explici, inainte de mutarea propriu zisa, ca in curand va dormi pe un alt pat, sa-l obisnuiesti cu aceasta idee.

Este bine sa alegeti impreuna patul si sa-i ceri opinia. La urma urmei este vorba despre un lucru al sau, asa ca nu trebuie sa-i ignori optiunile. Mergeti impreuna la un magazin de mobila si spune-i ca isi poate alege ce pat doreste.

Cu cateva luni inainte sa faci schimbarea, ai putea sa plasezi noul pat in camera cu patutul de bebelus. Vazandu-l in fiecare zi, jucandu-se pe el si uneori chiar adormind pe el, copilul se va obisnui cu el mult mai usor si s-ar putea sa faca tranzitia chiar singur, fara ajutorul nostru. Odata ce s-a instalat in noul pat, ar fi bine sa-l mutati pe cel vechi din camera, pentru ca daca nu-l vede va uita de el in scurt timp. Daca nu dispui de suficient spatiu in camera si nu poti sa le lasi pe ambele in aceasi incapere, plaseaza noul pat chiar pe locul celui vechi pentru ca cel mic sa aiba aceeasi perspectiva ca si pana atunci.

Lasa-l sa-si ia paturica preferata cu el in noul pat, ursuletul de plus cu care doarme de obicei si perna cu care e obisnuit ca sa se simta intr-un mediu familiar. Nu schimba nici ritualul obisnuit de culcare, cel cu care este invatat sa adoarma seara de seara.

Cum alegi noul pat?

Inainte sa incepeti sa mergeti prin magazine in cautarea patului perfect pentru prichindel, e bine sa stabiliti ce va doriti. Spre exemplu, ar trebui sa te gandesti daca ai de gand sa redecorezi camera in curand, si vei inlocui mobila, ca sa stii de ce dimensiune ai nevoie. Daca vrei sa ai acest pat mai multa vreme, ar fi bine sa iei unul suficient de mare si pentru un scolar.

Patuturile cu personaje de desene animate s-ar putea sa-i placa acum micutului tau, insa s-ar putea plictisi repede de ele, pentru ca ei isi schimba gusturile de la o zi la alta. De asemenea, daca pastrezi aceeasi mobila pentru mai multa vreme, s-ar putea ca micutul sa nu fie foarte incantat la 12 ani de patul lui cu SpiderMan.

Totodata, ai in vedere faptul ca odata cu mutarea lui intr-un pat fara grilaj, el se poate da jos oricand din pat si va incepe curand sa exploreze camera, asa ca e bine sa te gandesti la metode pentru a preveni eventuale accidente. Prizele, colturile de la mobila, cablurile de care s-ar putea impiedica, reprezinta pericole pentru cei mici, care sunt extrem de curiosi si vor sa stie ce se gaseste in fiecare coltisor de camera.

Tu ai facut marea mutare? La ce varsta l-ai mutat in patul de copil? Cum a decurs? Povesteste-te experienta ta in cometariile de mai jos!

Citeste si despre