Copilul care santajeaza. Ce e de facut?

| | Actualizat: 2013-05-10 15:52:52

Santajul emotional este cea mai puternica arma pe care copilul mic o descopera si o foloseste pentru a obtine tot ce-si doreste. Parintii nu pot rezista in fata micilor atacuri emotionale pe care copilul le lanseaza adesea prin plans, crize de isterie sau rugaminti insistente - si cedeaza santajului, conturand astfel baza unui comportament gresit si periculos.

Descopera cateva metode eficiente pentru a dezvata copilul de acest comportament.

Metode prin care copilul te santajeaza

Este important sa recunosti principalele metode prin care micutul santajist iti intinde capcanele si sa le combati si solutionezi la timp, inainte de a deveni un obicei nociv in comportamentul lui.

 

Santajul emotional se dezvolta natural in comportamentul copilului si este incurajat frecvent de parinti. Nu este nevoie sa cedezi decat de 2-3 ori in fata plansetelor sau crizelor de isterie ale copilului pentru a-i oferi ce-si doreste ca deja creezi un precedent.

Copilul isi da seama ca anumite comportamente ale lui iti influenteaza deciziile sau ca te intimideaza si te fac sa cazi in capcanele emotionale pe care ti le intinde. Se foloseste ulterior de aceste "arme" pentru a te controla. Cele mai puternice arme de santaj de care dispune copilul sunt plansul si accesele de furie, "condimentate" si cu tipete, agresivitate, vaicareli sau tavaleli.

Pe masura ce creste, copilul isi diversifica metodele de santaj si trece la rugaminti insistente si promisiuni, prin care incearca sa-si duca la indeplinire planul. Va folosi santajul ca "moneda de schimb" si il va transforma in mita.

In schimbul unor favoruri materiale sau de alta natura, copilul santajist iti va promite note mai bune la scoala sau ca se va purta frumos. Pe masura ce creste, va folosi santajul pentru a scapa de curatenia in camera sau de alte activitati domestice ori pentru a obtine lucrurile dorite, in schimbul unor servicii sau note mai bune la scoala.

Solutii de combatere a santajului emotional al copilului

Nu lasa copilul sa devina un "santajist" de profesie, sa-si inradacineze acest comportament si sa-l dezvolte pana la adolescenta sau mai tarziu! Actioneaza inca de cand este mic, de la varsta de bebelus sau din primii ani de viata.  


Impune reguli si nu ceda!

Cel mai important pas, dar si cel mai greu, este sa nu cedezi in fata insistentelor copilului sau a comportamentului lui destul de infricosator. Pentru a-si impune vointa si a te determina sa faci ce doreste el, copilul mic va incerca sa te impresioneze cu tot soiul de comportamente negative:

  • plans;
  • tavaleala;
  • tipete;
  • aruncat cu obiecte;
  • lovit;
  • afirmatii socante: nu te mai iubesc, esti cea mai rea mama etc.

Nu uita ca aceste reactii sunt facute la furie si din cauza lipsei de toleranta la frustrare, iar copilul tau nu vorbeste serios atunci cand spune ca nu te iubeste. Esti si vei ramane cea mai importanta persoana din viata lui.

Este important sa fii constienta de faptul ca tot ce face copilul tau in acele momente este cauzat de faptul ca nu suporta frustrarea si refuzul, dar sa ramai ferma in deciziile tale si sa nu cedezi.

Lasa-l in camera sa se manifeste si asteapta o perioada, pana se calmeaza. Abia apoi discuta cu el despre comportamentul lui.  


Invata copilul sa-si verbalizeze frustrarile si nemultumirile!

Atunci cand este suparat sau nemultumit, copilul reactioneaza agresiv si isi manifesta frustrarile comportamental, in cele mai infricosatoare si neplacute moduri. Actioneaza astfel, deoarece este singurul mod pe care il cunoaste.

Este recomandat sa incurajezi copilul sa isi verbalizeze emotiile si sa iti comunice nemultumirile, nu sa le manifeste comportamental. In acest fel, ii poti explica care sunt motivele pentru care dorinta lui nu poate fi satisfacuta.

Fii ferma in impunerea regulilor si disciplina!

Stabileste reguli si fii clara in privinta asteptarilor pe care le ai de la el. De exemplu, daca ii spui clar, dinainte sa plecati la magazin, ca mergeti sa cumparati doar alimente si atat, vei reduce semnificativ tendinta copilului de a cere si alte lucruri.

Sigur ca o va face, dar stiind deja ca i-ai zis de acasa ce veti cumpara, nu va avea asteptari foarte mari si nu va reactiona negativ atunci cand ii vei spune ca nu ii poti cumpara ceea ce isi doreste.  

Tu cum ai reusit sa faci santajului emotional al copilului? Spune-ne secretele si tehnicile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre