Copilul tau plange din orice?

| | Actualizat: 2017-09-28 12:17:40

Plansul este firesc la copii si apare dintr-o multime de motive, cel mai adesea atunci cand se lovesc, sunt bolnavi, au accese de furie, tipi la ei sau sunt pedepsiti. Insa exista micuti care plang din aproape orice motiv, chiar si cand le atragi usor atentia asupra unui lucru sau le spui ca ceva nu este bine. Acestia sunt considerati foarte sensibili si au o toleranta scazuta la orice fel de negativitate cu care intra in contact.

Copiii hipersensibili sunt considerati "slabi de inger", au o stima de sine scazuta, si greu de educat sau disciplinat, dar mai ales de integrat in grupuri sociale.

Au tendinta sa scoata peri albi parintilor, care nu mai stiu ce sa faca pentru a le schimba comportamentul si a-i ajuta sa reactioneze mai bine in fata factorilor declansatori ai crizelor de plans.

Cum sa comunici cu un copil care plange din orice?

Nu tipa si nu il pedepsi pentru reactiile lui

In primul rand, nu trebuie sa te enervezi si sa tipi la micutul tau sa inceteze cu plansul. Nu este vina lui ca este hipersensibil si in niciun caz nu trebuie pedepsit in incercarea de a-i corecta comportamentul.

Daca este mustrat pe aceasta tema, copilul va crede ca este ceva in neregula cu el si va fi frustrat din cauza ca iti provoaca suferinta si se va simti vinovat si neapreciat.

Critica comportamentul si nu persoana lui

Avand un copil sensibil, iti va fi tare greu sa gasesti metodele eficiente de a-l pedepsi sau modul benefic de a-l certa atunci cand greseste. Cel mai probabil va izbucni in plans inca dinainte de a apuca sa deschizi gura.

Insa este indicat ca purtarile lui negative sa nu fie ignorate sau trecute cu vederea, oricat de sensibil ar fi.

Pune intotdeauna comportamentul lui negativ in prim plan cand te pregatesti sa ii tii morala si nu te lega niciodata de persoana lui. Este important ca, in timp, copilul sa inteleaga ca modul mai dur in care i te adresezi uneori are legatura cu felul in care se poarta si ca, de fapt, dragostea ta pentru el este neconditionata.

Concentreaza-te pe partile pozitive ale comportamentului lui

Copilul plange din cauza tolerantei scazute la negativism. Prin urmare, este indicat sa fie inconjurat de cat mai mult pozitivism si sa gasesti chiar si metode de a-l "certa", care sa para optimiste.

Sa luam un exemplu. Sunteti la masa, copilul termina de mancat, dar in timp ce se joaca cu paharul de suc, il scapa si il sparge. Deja l-ai avertizat ca daca se mai joaca cu el, se va intampla acest accident si l-ai rugat sa inceteze, dar nu a facut-o. Odata ce evenimentul s-a consumat, este important sa taxezi neascultarea de care a dat dovada copilul. Nu incepe prin a-i reprosa faptul ca ti-a ignorat avertismentul. Cauta cateva aspecte pozitive care s-au intamplat la masa. Spune-i ca esti bucuroasa ca a stat cumintel cat a luat masa si ca si-a mancat si legumele, dar ca ai fi foarte fericita daca data viitoare te-ar asculta cand i-ai spune sa nu se mai joace cu paharul, deoarece a vazut ce s-a intamplat.

Foloseste intotdeauna un ton cald si prietenos si fii foarte clara in exprimare! Copilul nu trebuie sa simta vreo urma de furie, deoarece va izbucni instantaneu in lacrimi.

Incurajeaza-l sa isi exprime mereu sentimentele

Sensibilitatea copilului tau poate avea cauze emotionale si plansul este doar un simptom al acestora.

Incurajarea micutului de a verbaliza trairile si grijile pe care le are il ajuta sa se descarce si te ajuta pe tine sa intelegi mai bine cauzele sensibilitatii lui si sa gasesti totodata metodele potrivite de a-l aborda.

Nu ii pune etichete sau porecle

Nu incerca sa il faci niciodata "plangacios" sau sa ii spui ca e ca un "bebelus care plange din orice", deoarece nu faci decat sa ii scazi si mai mult stima de sine si increderea, si asa putina, pe care o are in el insusi.

Daca stii ca este foarte sensibil, abtine-te de la a-l tachina, chiar si in gluma, sau de la a face remarci care i-ar putea rani sentimentele.

Nu fi prea protectoare cu el si nu il izola de alti copii

Uneori, experienta, oricat de dureroasa sau negativa ar fi, este cea mai buna metoda de invatare.

Nu face greseala de a-l izola pe micutul tau de alti copii, doar pentru ca este sensibil si nu fi supraprotectoare, gandindu-te mereu ca i-ar putea fi ranite sentimentele.

Copilul tau poate dezvolta in urma experientelor traite cu alti copii un comportament mai puternic si poate lupta mai usor impotriva slabiciunii lui.

  • Foto: Pexels

Citeste si despre