Cum ii povestim copilului despre sarcina?

| | Actualizat: 2014-08-21 16:49:21

La aflarea vestii ca va avea un fratior sau ca esti insarcinata, copilul tau ar putea reactiona intr-o multime de feluri. Daca este bebelus, nu va intelege foarte bine ce presupune acest lucru, insa daca este mai maricel, poate vedea sarcina si noul membru al familiei ca pe o amenintare la adresa afectiunii si dragostei pe care i-o porti. De aceea, este foarte important sa il pregatesti pentru acest moment si sa ii povestesti despre sarcina cat mai pe intelesul lui!

Incepe povestea de la momentul conceptiei

In primul moment in care iti anunti prichindelul ca esti insarcinata si ca va avea un fratior sau o surioara, prima intrebare pe care ti-ar putea-o adresa este: cum se fac copiii? Este important sa fii pregatita cu un raspuns pe masura intrebarii lui.

Nu folosi detalii sau aspecte stiintifice ale procesului conceptiei, pe care nu le poate intelege. Foloseste-te in povestirea ta de cuvinte familiare lui: mami, tati, dragoste, bebelusi. Spune-i, de exemplu, ca, uneori, din dragostea mare, mare dintre mami si tati se naste un bebe frumos si iubit, asa cum a fost si este el.

De asemenea, asigura-l ca voi, ca parinti, aveti suficienta dragoste de oferit pentru toti copiii care ar putea aparea in sanul familiei, nu doar pentru el si noul bebelus. In acest fel, vei mai diminua din anxietatea care l-ar putea incerca cu privire la ideea ca noul bebelus va fi mai iubit decat el si nu va fi mirat daca vei mai ramane insarcinata si altadata.  

Vorbeste-i despre ce se intampla in burtica cu bebe

Spune-i ca in momentul in care medicul confirma faptul ca dragostea dintre mami si tati a fost foarte puternica si ca a aparut un bebe, acesta incepe sa creasca in burtica ta, timp de 9 luni, pana in momentul in care este pregatit sa va cunoasca in persoana. Povesteste-i pe un ton bland, cald si vesel cum, in burtica ta, bebe creste si cum i se formeaza manutele, piciorusele, urechiusele, ochisorii (exemplifica vorbele aratand cu degetul pe el), ca se joaca inotand prin burtica si ca se hraneste din alimentele pe care le mananci tu.

In acest fel, eviti o multime dintre intrebarile copilului cu privire la cum se joaca bebe, ce mananca etc. Vorbeste-i si despre momentul nasterii sau aducerii pe lume a bebelusului. Explica-i ca, dupa o perioada de timp, bebe se plictiseste in burtica si ca, in acel moment, te anunta ca vrea sa va cunoasca in momentul in care da din manute si picioruse mai puternic.

Spune-i ca medicul este cel care scoate bebelusul din burtica, pentru a intelege de ce trebuie sa va deplasati la spital, la momentul respectiv.

Implica-l in sarcina: in ingrijirea ta, la vizitele medicale etc.

Pentru a-l apropia mai mult de fratior si pentru a intelege mai bine ce se petrece cu bebelusul din burtica, ia-l cu tine la medic atunci cand faci ecografia si auzi bataile inimii, arata-i pe burtica cum impinge bebe cu piciorusele si pune-l sa simta loviturile cu manuta etc.

Aminteste-i ca si el a fost la un moment dat in burtica ta. Arata-i ecografiile din acea perioada, poze cu el din perioada in care era bebelus, pentru a intelege mai bine ce se intampla in sarcina.

Implica-l in deciziile legate de fratior, consultandu-l cu privire la numele pe care ar trebui sa il aiba si cum i-ar placea sa se numeasca. Ofera-i cateva alternative de nume la care te-ai gandit si intreaba-l care ii place mai mult. Daca alege numele la care te-ai gandit si tu, spune-i ca daca ii place acel nume, atunci asa se va numi fratiorul. Fa astfel incat sa para ca decizia a fost a lui.

In cazul in care alege alt nume, in privinta caruia ai dubii, spune-i ca o sa il iei in considerare sau ca va face si acela parte din prenumele lui, in situatia in care te-ai gandit sa pui mai multe nume noului membru al familiei.

In momentul in care implici copilul in ingrijirea bebelusului, inainte de a se naste, si il lasi sa ia anumite decizii - cu privire la nume, la culoarea caruciorului sau a hainutelor acestuia - prichindelul tau se va apropia mai mult de fratior si il va iubi inca de dinainte de a-l vedea prima oara la fata.

Tu cum i-ai vorbit prichindelului tau despre sarcina? Cum l-ai pregatit pentru venirea pe lume a noului fratior? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre