Cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca grijile cu care se confrunta?

| | Actualizat: 2016-03-14 16:51:09

Desi copiii nu au facturi de platit sau alte responsabilitati asemanatoare, grijile nu sunt iesite din comun nici pentru ei. Dezamagirile si frustrarile zilnice se transforma in adevarate nelinisti pentru ei, iar atunci cand vin pe fondul unor personalitati mai sensibile, trebuie gestionate cu grija.

Unii copii se ingrijoreaza mai mult decat altii din cauza temperamentului lor. Din fericire, sta in puterea ta sa iti linistesti propriul copil si sa-i dezvolti optimismul si increderea in sine care il vor ajuta sa treaca prin toate provocarile vietii.

Ce ii nelinisteste pe copii?

Varsta si etapa de dezvoltare in care se afla sunt factorii principali care determina grijile copiilor. Testele de la scoala, schimbarile corporale, viata sociala, reusitele si esecurile, presiunile celor din jur si uneori atitudinea agresiva a altor copii fata de el il pot ingrijora si stresa pe copilul tau. Lumea devine tot mai mare, mai vasta si mai complexa pentru el.

In afara problemelor care il privesc in mod direct, acesta se poate nelinisti si din cauza unor probleme globale, despre care invata la scoala sau despre care aude la stiri, precum incalzirea globala, terorismul sau dezastrele naturale.

E important ca tu sa tii pasul cu dezvoltarea copilului tau si sa stii mereu care sunt lucrurile care il preocupa, pentru a-i putea inlatura grijile atunci cand este cazul si pentru a-l ajuta sa-si gestioneze stresul.

Cum iti poti ajuta copiii sa faca fata grijilor?

Intreaba-i constant cum merg lucrurile la scoala sau in echipa sportiva din care fac parte, afla ce relatii au cu prietenii lor, asculta-le povestirile zilnice si asigura-i de sprijinul tau in orice moment. Incurajeaza-ti copiii sa-ti vorbeasca despre nelinistile lor si invata sa fii un ascultator activ. Arata-le ca iti pasa si ca intelegi prin ce trec.

Ghideaza-i sa gaseasca solutii si invata-i sa fie constructivi atunci cand au parte de provocari. Nu le oferi totul mura-n gura si da-le ocazia sa vina cu idei pentru a-si rezolva problemele, astfel vor deveni mai independenti si mai stapani pe situatie.

Explica-le ca majoritatea problemelor sunt temporare si ca se pot rezolva si incurajeaza-i spunandu-le ca totul va fi bine cat de curand. Atitudinea ta optimista conteaza enorm si le poate reda increderea in fortele proprii.

Atunci cand problemele care ii preocupa sunt legate de lucruri pe care nu le inteleg, asa cum sunt razboaiele, incalzirea globala sau actiunile teroriste, explica-le pe intelesul lor astfel incat sa inteleaga in profunzime problema si sa nu poata face confuzii. Reactiile tale privind astfel de probleme joaca un rol important, asa ca nu este indicat sa te declari tu insati ingrijorata sau furioasa.

Adopta o pozitie proactiva pentru a schimba lucrurile in bine si copiii tai vor deveni mai optimisti si mai dornici sa procedeze asemanator. Sigur ca nu poti impiedica razboaiele, insa poti da un exemplu pozitiv donand pentru o organizatie care militeaza pentru pace.

Ofera-le copiilor tai confortul de care au nevoie

Cuvintele potrivite, o imbratisare sau pur si simplu timpul pe care il petreceti impreuna ii va ajuta sa se simta mai bine. Scoate in evidenta tot ce este frumos si bun in viata voastra si spune-le cat esti de mandra de realizarile lor. Fa-ti timp pentru ei si pentru activitatile pe care iubiti sa le faceti impreuna. Emotiile si experientele pozitive precum bucuria, recunostinta, dragostea, relaxarea, distractia ii vor ajuta pe copii sa gestioneze mai bine stresul din viata lor.

Fii un model pentru copiii tai si arata-le ca pot combate stresul si grijile cu rabdare, optimism si o atitudine sanatoasa fata de frustrarile si supararile zilnice. Astfel ii vei invata sa faca fata provocarilor si sa reactioneze cu calm atunci cand se afla in situatii dificile.

Reasigura-i in fiecare zi de sprijinul tau si determina-i sa fie optimisti si rabdatori, insuflandu-le ideea ca problemele se rezolva in timp si ca singurul lucru pe care il pot face este sa se implice cat de mult pot in rezolvarea problemelor care depind de ei si sa le lase pe celelalte sa treaca de la sine.

Tu cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca grijiile si esecurile? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre