Reactia ta in fata unui cutremur este esentiala pentru modul in care se va manifesta copilul tau in astfel de momente. Fiecare prichindel reactioneaza diferit in fata pericolului, dar depinde foarte mult de tine, ca parinte, sa il ajuti sa treaca cat mai calm si mai usor printr-o astfel de calamitate naturala, dar si sa faca fata cu brio altora care ar putea urma!
Probabil ca i-ai vorbit deja despre calamitati naturale si despre pericolul cutremurelor. Stie la ce sa se astepte si ce trebuie sa faca, dar nu a trecut niciodata printr-un astfel de eveniment traumatizant. Teoria si practica nu se "pupa" foarte bine si s-ar putea sa te pierzi cu firea in cazul in care treceti printr-un cutremur. Iata cateva lucruri esentiale despre cum sa reactionezi in fata copilului atunci cand treceti printr-un cutremur!
Ramai calma si asigura copilul ca este in siguranta!
Oricat de panicata ai fi in timpul cutremurului, este foarte important sa iti controlezi temerile si sentimentele de panica, pentru a adopta o atitudine cat mai calma in fata copilului. Nu trebuie sa te straduiesti foarte mult sau sa pari zambitoare, pana la urma este vorba de un pericol, insa este important sa nu-ti iesi din fire, sa nu tipi si sa plangi, deoarece vei speria foarte tare prichindelul.
Nu uita ca, la varste fragede, copilul imita tot ceea ce faci si empatizeaza foarte mult cu starea ta. Daca vede sau simte ca esti panicata si speriata, va prelua si el starea ta si va deveni anxios. Tine-l in brate si spune-i ca este in siguranta, deoarece tu ai grija de el. Vorbele de alinare din timpul acestei calamitati sunt importante, deoarece sporesc gradul de confort al copilului si il fac sa se simta protejat.
Asigura-l ca este normal sa fie speriat!
Chiar daca este firesc sa mai atenuezi din temerile si emotiile pe care copilul le resimte in fata unei astfel de calamitati si sa incerci sa il calmezi, nu incerca sa ii negi trairile sau sa ii spui ca nu are de ce sa ii fie frica. Recunoasterea emotiilor si a faptului ca evenimentul pe care tocmai l-a trait este unul cu o mare incarcatura emotionala negativa este sanatoasa.
Copilul trebuie sa stie ca aceste evenimente au un impact negativ in viata lui si ca este cat se poate de normal sa fie speriat, sa se simta trist si sa ii fie teama. Nu incerca sa ii negi aceste emotii, ci ajuta-l sa si le inteleaga singur!
Incurajeaza copilul sa vorbeasca despre ce a simtit!
Discutarea sentimentelor pe care le traieste copilul in fata unui astfel de dezastru este o metoda de descarcare pentru el, dar are si o valoare terapeutica. Incurajeaza copilul sa exprime in cuvinte ceea ce a simtit in acele momente. Ajuta-l cu intrebari si asigura-l tot timpul ca poate sa spuna absolut orice, fara teama. In cazul in care refuza sa vorbeasca, incurajeaza-l sa deseneze sau sa-ti spuna o poveste despre cele intamplate.
Toate sunt activitati utile in a determina copilul sa-si exteriorizeze emotiile. Exprimarea trairilor si a emotiilor il ajuta sa inteleaga experienta pe care a trait-o, pentru a o putea accepta. In plus, te ajuta si pe tine sa gasesti cele mai bune solutii pentru a-l linisti si a-l ajuta sa depaseasca aceste momente neplacute.
Tu ai trecut cu copilul tau pana acum printr-un cutremur? Cum crezi ca este mai bine sa reactionezi? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!