Cum sa discuti cu copilul despre evenimente cu mare impact emotional

| | Actualizat: 2019-09-09 15:02:12

Orice parinte vrea sa isi tina copilul departe de experiente traumatizante, sa ii limiteze accesul la informatii care ii pot starni teama, neincrederea in lumea din jurul sau.

Nu le spunem copiilor prea multe despre moarte, despre pierdere, crezand ca astfel ii protejam; schimbam repede postul la TV cand se relateaza despre evenimente cu impact negativ sau emotional, ii punem mana la ochi si il facem sa intoarca privirea cand in preajma noastra se petrece ceva neplacut.

Noi ii protejam cum putem de raul din jurul nostru, insa este greu spre imposibil sa o faci intr-o lume in care accesul la informatie nu poate fi ingradit.

Evenimentele care dau nastere la emotii puternice pot ajunge la copii fie ca vrem, fie ca nu, asa ca poate ar fi mai bine ca noi, parintii, sa nu mai ignoram elefantul din camera si sa incercam sa discutam cu cei mici pe intelesul lor despre anumite lucruri. Cand copilul sufera o trauma ca urmare a unui eveniment la care a fost martor direct sau indirect este datoria noastra, ca adulti, sa il facem sa se simta in siguranta.

Daca un copil este expus la un eveniment traumatizant, discutati cu el despre asta cu calm si cu atentie pentru ca el sa poata intelege cat de cat cum stau lucrurile si pentru a-i intari ideea ca alaturi de tine el este in siguranta. Informatiile trebuie sa fie filtrate pe cat posibil atunci cand ajung la un copil.

Daca este vorba de un eveniment neplacut in familie, despre o boala sau un deces, cautati sa-i explicati lucrurile pe intelesul lui, astfel incat sa asimileze ideea ca si acestea fac parte din viata.

Cum vorbesti cu copilul despre evenimente cu impact emotional

1. Abordati subiectul in familie. Pregatiti-va sa ii acordati copilului intreaga atentie si sa ii raspundeti la intrebari. Oferiti explicatii care sa il faca sa inteleaga ca voi sunteti langa el, ca este in siguranta si ca vreti sa stiti ce simte si cum se simte. Vorbiti si voi despre cum va simtiti in urma evenimentelor pentru a-l incuraja sa se deschida si sa comunice pe tema lor.

2. Incepeti conversatia cu intrebari care sa va ajute sa intelegeti cum vede copilul un anumit eveniment, ce stie deja despre subiect si cum il face asta sa se simta. Doar asa veti reusi sa identificati eventuale temeri sau griji pe care le are. Chiar daca este doar un copil, nu inseamna ca lucrurile trec pe langa el fara sa il afecteze. Totusi, nu fortati dialogul cand copilul nu se arata interesat. Scopul este ca el sa se simta in siguranta, nu sub presiune.

3. Vorbiti cu copilul pe intelesul lui si lamuriti-i pe cat posibil curiozitatile. Evitati amanuntele care l-ar putea speria si evitati sa-l mintiti.

4. Incurajati-l sa puna intrebari si raspundeti-i sincer, direct, intr-un mod adecvat pentru nivelul sau de intelegere. Astfel, calea de comunicare va ramane deschisa, iar el va sti ca poate oricand sa ceara lamuriri pe un subiect, chiar daca nu este tocmai confortabil.

Este foarte important ca, atunci cand discuti cu copilul despre un eveniment neplacut sau chiar traumatizant, tu, parintele, sa iti pastrezi calmul. Cel mic te analizeaza cu atentie si va "imprumuta" comportamentul si sentimentele tale. Sentimentele negative nu trebuie ascunse, insa este indicat sa le exprimi astfel incat copilul sa le poata intelege, dar sa nu le ia personal si sa nu ajunga sa il apese. Exprimarea sentimentelor este utila pentru construirea unei legaturi intre voi, dar si pentru ca il ajuta pe copil sa invete sa fie empatic.

In cazul unor evenimente sociale sau familiale cu mare impact emotional, parintele nu trebuie sa fie ultra protector, desi instinctul ii va spune sa o faca. Panica ta exagerata il va face sa se simta expus la riscuri si ii va sadi in suflet teama.

Din pacate viata nu este mereu roz, nici macar pentru copii, care, indiferent de varsta, sunt expusi si ei, cel putin la nivel de informatie, la tot soiul de evenimente neplacute. Fie ca asista la ele, fie ca afla despre ele la televizor sau pe internet, fie ca ii aude pe adulti discutand, copilul afla de intamplarile cu potential traumatizant si atunci este mai bine sa le discutati, decat sa va faceti ca nu exista. Copilul trebuie sa inteleaga ca este normal ca unele informatii sa te afecteze, dar trebuie sa fie convins ca voi, parintii lui, il veti proteja pentru ca il iubiti foarte mult.

Citeste si despre