Cum sa le vorbesti copiilor despre divort: ghid pe grupe de varsta

| | Actualizat: 2024-10-07 18:10:36

Un cuplu atent si grijuliu si-a asezat odata copilul de gradinita pentru a-i vorbi despre viitorul lor divort. Cu blandete, i-au explicat ca mama si tata nu vor mai locui impreuna, dar el va continua sa-i vada pe amandoi in mod regulat. Incheind discutia, i-au subliniat cel mai important aspect: amandoi il iubesc in continuare si l-au intrebat daca are intrebari.

Baiatul de patru ani a tacut o vreme, apoi a intrebat: „Cine va avea grija de mine?”

Aceasta poveste, relatata de psihologul californian Joan B. Kelly, ilustreaza diferentele dintre perspectiva adultilor si cea a copiilor asupra divortului.

Desi parintii au facut totul corect, au consultat un specialist si au incercat sa ofere informatii esentiale fara a-l coplesi pe copil, nu au reusit sa transmita clar un punct esential pentru copil, dar evident pentru ei.

Adultii inteleg complexitatea unui divort, insa copiii mici il percep intr-un mod simplu si centrat pe ei insisi. De aceea, este important sa le vorbesti in functie de nivelul lor de dezvoltare pentru a-i ajuta sa se adapteze la noua realitate.

Cum sa le vorbesti copiilor de 0-5 ani despre divort:

Bebelusii si copiii mici:

  • Sunt complet dependenti de parinti sau ingrijitori

  • Nu inteleg evenimentele complexe si nu pot anticipa viitorul

 Prescolarii:

  • Incep sa dezvolte o anumita independenta, dar inca depind mult de parinti

  • Nu inteleg cauza si efectul si nu pot anticipa viitorul

  • Vad lumea prin prisma lor si confunda deseori realitatea cu fantezia

  • Pot reflecta la sentimente, dar au dificultati in a le exprima

Semne de stres:

Copiii de varsta prescolara pot manifesta frica, furie sau instabilitate emotionala prin comportamente indirecte, cum ar fi agatatul excesiv de parinti, anxietate sau iritabilitate. Pot regresa in dezvoltare, cum ar fi sa nu mai doarma toata noaptea.

Freeman, manager la Families in Transition din Toronto, avertizeaza ca prescolarii pot dezvolta idei gresite despre divort. „Daca tatal pleaca din casa, ei pot crede ca tatal i-a parasit, nu ca a plecat de langa mama”, spune ea. „Este important ca ei sa inteleaga ca decizia de a locui separat apartine adultilor.”

Cum sa le vorbesti copiilor de 6-11 ani despre divort:

Copiii de 6-8 ani:

  • Incep sa poata gandi si vorbi despre sentimente

  • Au o viziune mai larga asupra lumii, dar intelegerea lor ramane limitata

Copiii de 9-11 ani:

  • Au o capacitate mai dezvoltata de a intelege si discuta despre divort

  • Relatiile din afara familiei devin mai importante

Semne de stres:

Copiii scolari pot manifesta teama, anxietate, furie sau tristete. Unii au fantezii despre impacarea parintilor si se intreaba ce ar putea face pentru a o provoca. Freeman subliniaza: „Copiii trebuie sa inteleaga ca acestea sunt decizii ale adultilor, pe care ei nu le pot influenta.”

Cum sa le vorbesti copiilor de 12-14 ani despre divort:

La aceasta varsta, copiii au o capacitate mai mare de a intelege divortul si pot pune intrebari pentru a-si lamuri situatia. Incepe sa apara dorinta de independenta, iar relatiile din afara familiei devin mai importante.

Eve Mirowski* povesteste despre divortul ei dificil, in care atat ea, cat si fostul sot au fost sfatuiti de judecator sa nu discute cu copiii despre proces. Fiul ei, Joe, care avea atunci 12 ani, a inceput sa aiba dureri de cap si probleme cu somnul. „Am cautat ajutor si l-am dus la un consilier, ceea ce a fost de mare ajutor,” spune Mirowski.

Semne de stres:

Adolescentii pot manifesta iritabilitate si furie, fie fata de ambii parinti, fie doar fata de cel care a plecat. Este esential sa mentinem canalele de comunicare deschise, chiar daca par sa respinga discutiile.

Supravietuirea dupa divort:

Cercetarile arata ca trei factori ajuta copiii sa se adapteze dupa divort: o relatie puternica cu ambii parinti, o buna capacitate de parenting si expunerea minima la conflicte.

 

Sursa:todaysparents.com

Sursa foto: freepik

Citeste si despre