Prima nota proasta a copilului este un moment dificil pentru tine ca parinte, dar poate fi si mai dificil pentru micutul tau care poate crede ca te-a dezamagit. Afla care este modul cel mai constructiv de a discuta cu copilul despre prima nota proasta.
Calificativele nesatisfacatoare sau notele proaste pot avea efecte diferite asupra copiilor. Unii pot fi foarte dezamagiti, in timp ce altii sunt complet nepasatori.
Este important sa nu reactionezi imediat atunci cand micutul tau iti spune de rezultatul nesatisfacator. Cere-i mai multe detalii si intreaba-l mai intai cum se simte el.
Reactia ta si consecintele ei
Reactia parintilor este importanta pentru micut, care cauta validarea din partea adultilor din jurul lui. Cu cat reactia ta este mai negativa, cu atat sunt sanse mai mari ca nota sau calificativul sa fie un motiv de rusine pentru copil. Aceasta nu este insa o motivatie buna pentru a invata mai bine data viitoare.
Evita sa-l ridiculizezi pe micutul tau pentru esec. Aceasta prima dezamagire este un moment sensibil, in care copilul poate dezvolta resentimente fata de parinti. Este perfect normal sa fii ingrijorat ca parinte cu privire la educatia micului tau, dar reprosurile si cearta nu imbunatatesc cu nimic situatia.
Abordeaza situatia cu calm si intreaba-l cum se simte el, inainte sa-i oferi punctul tau de vedere. Pentru multi parinti poate fi dificil sa isi separe viata proprie de cea a copilului si risca sa proiecteze asupra micutului temerile personale la prima dezamagire educationala.
Explicatia copilului tau
Asculta cu atentie explicatia micutului tau. Poate contine detalii importante cu privire la ce poti face pentru a-l ajuta. Adesea copii simt ca pespectiva lor nu este importanta.
Daca micutul tau se simte nedreptatit de invatator sau profesor, nu-i lua apararea automat acestuia. Incearca sa-ti mentii obiectivitatea si sa nu pornesti un atac nici impotriva copilului, nici a cadrului didactic care i-a dat nota proasta.
Atunci cand il faci sa se rusineze de esec, micutul tau va fi mai inchis catre comunicarea cu tine. Sansele tale de a afla daca exista cu adevarat o problema scad.
Copiii care au probleme adevarate la invatare pot fi raniti foarte tare de reactia ta si devin astfel mai putini receptivi la orice solutie pentru problema lor. Ultimatumurile si amenintarile nu-si au locul in discutia despre prima nota proasta si sunt o cale aproape sigura de a inchide comunicarea cu cel mic.
Esti un parinte realist?
Un parinte realist accepta potentialul copilului, dupa ce a exclus ipoteza unei probleme serioase care il impiedica sa obtina rezultate satisfacatoare la scoala.
Il poti impulsiona sa invete mai mult si mai bine, dar tacticile clasice pot crea resentimente din partea copilului. Daca notele proaste continua sa apara, este necesar sa porti o discutie cu cadrul didactic.
In functie de ce afli, poti lua masuri pentru a te asigura ca micutul tau isi face temele la timp sau ii poti oferi un medidator care sa-l ajute la materiile unde nu exceleaza.
Pretentiile unui parinte care vrea ca micutul sau sa exceleze la toate materiile nu sunt realiste pentru cei mai multi copii si pot provoca conflicte si daune emotionale pe termen lung.
Ce poti face pentru a-l ajuta?
Cand observi ca micutul tau are probleme in a invata, este important sa programezi o intalnire cu psihologul scolii sau sa cauti chiar tu un specialist care sa il consulte. Unele probleme la invatare se manifesta abia dupa clasele primare si exista terapii cu efecte benefice.
Atunci cand stii ca micutul tau nu are nicio dizabilitate care il impiedica sa obtina rezultate scolare bune, este timpul sa-l ajuti ca un parinte responsabil.
Invata-l sa isi organizeze timpul si verifica-i temele. Un meditator poate fi de ajutor, insa copilul va raspunde mai bine initiativei tale, prin care ii dai si un exemplu bun.
Este important sa rezisti tentatiei de a-l ajuta prea mult la teme. Nu este recomandat sa le faci tu pentru el sau sa ii oferi direct raspunsul cand te-ai plictisit.
Nu lasa prima nota proasta sa se transforme intr-o drama. Profita de aceasta ocazie pentru a te implica mai mult in educatia copilului tau si pentru a-l ajuta sa gaseasca domeniile in care exceleaza.