De ce au nevoie baietii de mai mult suport emotional din partea parintilor decat fetitele

| | Actualizat: 2018-05-22 00:00:00

Traim intr-o societate in care stereotipul copiilor in functie de sexul acestora se face de obicei pe baza preferintelor, fetitele se joaca cu papusile, in timp ce baietii se joaca cu masinutele; acestea nu sunt insa singurele diferente.

Studiile efectuate de-a lungul timpului releva diferente ale sexelor la nivelul creierului si a modului sau de dezvoltare si la astfel de studii ar trebui sa te raportezi atunci cand vine vorba de sprijinul emotional pe care sa il acorzi copilului, in special daca acesta este baiat.

Ca sa intelegi de ce au nevoie baietii de mai mult suport emotional decat fetitele, iata ce au descoperit cercetatorii in ultimii douazeci de ani de studii:

Dezavantajul baietilor in fata fetelor

Se pare ca inca din pantec, creierul baietilor reactioneaza la stresul si depresiile mamei, iar la nastere, creierul lor este mai in urma decat cel al fetitelor cu aproximativ 6 saptamani.

Studiile arata ca baietii au un nivel de cortizol (hormonul de stres) mai ridicat, dupa o nastere traumatizanta, in care au fost despartiti de mame; creierul fetelor are un avantaj care se mentine pe parcursul copilariei, in timp ce baietilor le este mai greu sa faca fata pe mai multe planuri.

Pe masura ce cresc, baietii continua sa se lupte pentru a recupera, ceea ce asociat cu lipsa unui sprijin emotional parintesc poate duce la probleme mai serioase. Exista voci care sustin ca baietii sunt mai predispusi la dislexie si dificultati de scriere si de citire ce cauzeaza ca scoala si procesul de invatare sa le fie mai dificil; tot ei sunt de doua ori mai predispusi la a avea deficit de atentie, decat fetitele.

Neuroplasticitatea

Desi este evident ca ar putea exista diferente intre sexe ce se produc la nivelul structurii creierului si a modului acestuia de dezvoltare, creierul este modelat si de experienta. Acest fenomen se numeste neuroplasticitate si reprezinta maleabilitatea creierului de a crea noi obiceiuri.

Cercetarile arata ca parintii ofera mai putin sprijin baietilor decat fetitelor si asta in parte pentru ca baietii sunt mai solicitanti, ceea ce ii poate distanta de parinti si poate cauza probleme pe parcursul vietii pentru copil.

Baietii sunt mai vulnerabili si mamele fac tot ce pot pentru a-i alina si a le oferi echilibru, uneori in detrimentul dezvoltarii lor, care se adauga astfel dezavantajului existent inca de dinainte de nasterea baiatului.

Deoarece dezvoltarea creierului are loc in cea mai mare parte dupa nastere, anumiti factori de stres cauzati de mediul inconjurator ar putea sa conduca la dezavantajarea baietilor in adaptare.

Stereotipul cultural

La nivel cultural, exista un stereotip nociv care sustine ca baietii sunt "mai puternici" decat fetele; parintii tind sa ofere mai putin sprijin emotional baietilor, decat fetelor, pentru ca pe baza acestui stereotip, considera ca baietii nu au atat de multa nevoie de suport.

Baietii sunt invatati devreme ca nu este bine sa isi manifeste emotiile pentru a nu fi considerati slabi, ceea ce ii afecteaza in relatiile cu sexul opus.

Prin urmare, baietii sunt dublu dezavantajati, se nasc cu un creier mai vulnerabil si nu au parte de un sprijin emotional adecvat din partea parintilor; aceste descoperiri, sustin cercetatorii, ii fac pe baietii mai expusi in fata provocarilor de ordinul sanatatii mentale pe masura ce avanseaza in varsta.

Surse: huffingtonpost.com, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, psychologytoday.com 

Citeste si despre