Discuta cu copiii despre stirile care ii pot speria

| | Actualizat: 2011-10-11 12:07:36

Cei mai multi parinti vor sa-si protejeze copiii de toate relele lumii, insa nu pot scapa de momentul in care trebuie sa discute cu copiii despre stirile care ii pot speria. Evenimentele triste sau chiar tragice din viata pot speria foarte puternic copiii la o varsta la care sunt impresionabili, mai ales prezentate de catre un buletin de stiri unde accentul cade pe soc.

Afla care sunt cele mai importante sfaturi pentru un parinte care se afla in situatia de a discuta cu micutul sau stirile infricositoare.

Nu grabi discutiile dificile

Pana la varsta scolara, parintii nu sunt sfatuiti sa deschida subiectul stirilor infricosatoare cu copiii. Micutii vor cere ei lamuriri suplimentare parintilor atunci cand nu inteleg sau sunt speriati de o stire.

Asigura-i ca sunt in siguranta

Fie ca e vorba despre un tren deraiat, o inundatie catastrofala sau o rapire de copii, in primul rand incearca sa-ti asiguri copilul ca el nu poate deveni victima unei astfel de tragedii. Unii parinti pot simti ca isi mint copii asigurandu-i ca sunt in siguranta, insa micutii nu inteleg intotdeauna probabilitatile reduse si nu-i consoleaza cu nimic.

Intreaba-i ce simt

Copiii pot incepe sa aiba cosmaruri atunci cand sunt expusi unei tragedii careia nu stiu cum sa-i faca fata. Un parinte iscusit nu presupune ca stie ce simte micutul sau cand vine in contact cu astfel de informatii, ci il intreaba intotdeauna ce simte.

Intreaba-l pe copilul tau cum se simte si ce anume il sperie, pentru a putea corecta orice informatie eronata care il poate infricosa si mai mult.

Foloseste-te de stiri pentru a-i invata lucruri noi

Momentul in care copilul vede la stiri o tragedie poate fi folosit pentru a-l invata lectii importante pe micutul tau. In cazul unei probleme umanitare, il poti invata importanta ajutorului acordat semenilor loviti de o catastrofa si il poti chiar indemna sa-si doneze jucariile si hainutele vechi daca a vazut la stiri copii orfani in camine de copii.

Nu ridiculiza niciodata teama copiilor, oricat de neintemeiata poate fi. Aceste momente, in care micutul vine la tine pentru a-ti cere informatii si pentru a se simti in siguranta pot contribui la dezvoltarea relatiei permanente parinte-copil.

Citeste si despre