Efectul divortului asupra copilului

| | Actualizat: 2018-09-28 00:00:00

Multi parinti se intreba, atunci cand casnicia lor nu mai merge, daca ar fi bine sa ramana impreuna pentru copii sau nu. Este adevarat ca divortul aduce mari schimbari in viata copiilor indiferent de varsta: o casa nou, o scoala noua, disparitia unui dintre parinti, sunt cateva dintre schimbarile carora copiii sunt obligati sa le faca fata. Pe de alta parte, ideea de a ramane impreuna de dragul copilului nu este foarte benefica pentru acesta.

Exista studii care arata ca micutii care cresc in familii unde exista certuri in permanenta si ostilitate prezinta risc crescul de a dezvolta tulburari mentale sau tulburari de comportament.

Cum reactioneaza copiii la divort

Pentru copiii mici, divortul tinde sa le accentueze dependenta. Este ca un fel de regresie, ca si cum ar deveni mai mici ca varsta decat sunt in realitate. Acesta este mecanismul lor dea face fata rupturii parintilor. Ei tind sa se invinovateasca si sa creada ca din vina lor parintii au divortat.

Pentru preadolescenti si adolescenti din contra, despartirea parintilor le accentuaza independenta si maturizarea. Ei inteleg ca trebuie sa se descurce singuri, sa incerce sa faca fata vietii independent de parinti. De obicei ei se protejeza de acest eveniment printr-un gest de rebeliune la adresa parintilor: nu mai respecta regulile, nu ii mai asculta si se bazeaza mai mult pe prieteni. In plus, sunt tentati sa invinovateasca parintii pentru despartire si sa le reproseze acest lucru.

Impactul divortul asupra copiilor pe termen lung

Efectele psihologice ale divortului asupra copilului depind in primul rand de personalitatea acestuia, dar si de felul in care parintii gestioneaza situatia.

Divortul le afecteaza relatia cu parintii. Copilul se va simti in timp mai putin apropiat de parintele cu care nu mai locuieste (de obicei tatal). Si relatia cu parintele care detine custodia (de obicei mama) se schimba. Cercetarile au aratat ca mamele sunt mai stresate dupa divort si tind sa ofere mai putina afectiune si si fie mai putin suportive pentru copil.

De asemenea, copil trebuie sa faca fata mutarii intr-o casa noua, o scoala noua si eventualelor schimbari de ordin financiar din casa. De obicei, casa in care se muta este mai mica, dupa divort iar resursele financiare sunt mai putine.

Divortul creste riscul de probleme de sanatate mentala pentru copii. O serie de cercetari au aratat ca depresia si anxietatea este mai des intalnita in randul copiilor divortati.

Mai mult, le scad rezultatele scolare, pot avea probleme comportamentale si pot fi predispusi catre abuzul de substante, precum alcoolul sau tigarile.

O serie de cercetari au aratat urmatoarele: copiii ai caror parinti au divortat, o data ajunsi la maturitate, au dificultati de relationare si au dificultati de ordin profesional si material.

Ce poti face ca parinte astfel incat copilul sa se adapteze divortului tau

Conflictele dintre parinti sunt extrem de stresante pentru copil. Asa ca, daca tocmai ai divortat de partenerul tau, este de preferat sa incerci sa ramana in relatii amiabile cu acesta. Nu uita: el nu mai este partenerul tau de cuplu, dar ramaneti impreuna parintii copilului!

Nu baga copilul la mijloc si nu il pune sa aleaga intre parinti. In felul acesta ii transmiti mesajul ca celalalt parinte nu este suficient de bun.

Nu critica celalalt parinte in fata copilului. Nu uita ca, daca o persoana nu este buna ca partener de cuplu, acest lucru nu inseamna ca nu este bun ca parinte.

Incearca sa mentii o relatie calda cu copilul si o comunicare pozitiva. In plus, fii consistenta in privinta disciplinei: stabileste reguli si consecinte corespunzatoare varstei copilului. Cercetarile au aratat ca dupa divort copiii au mare nevoie de reguli si rutina, pentru ca in acest fel le creste sentimentul de securitate si siguranta.

Ajuta copilul sa isi gestioneze emotiile puternice, mai ales pe cele negative.

Daca este nevoie, apeleaza si la terapie de familie sau terapie individuala. Si, nu ezita sa urmezi si un curs de parenting.

Citeste si despre