Este bine sa-ti obligi copilul sa-si ceara scuze?

| | Actualizat: 2018-08-03 00:00:00

Fiecare partinte isi doreste un copil bine crescut, politicos si care sa fie apreciat de ceilalti pentru buna purtare.

Cand vine vorba de scuze, parerile sunt impartite, daca este bine sau nu sa obligi copilul sa spune "iarta-ma!". Scuzele pot ajuta la cresterea empatiei si pot repara increderea pierduta. Mai mult, ele au si impact fiziologic: reduc tensiunea arteriala.

Cum inteleg copiii scuzele

Copiii pana pe la 4 ani nu prea inteleg ce inseamna sa isi ceara scuze. Abia dupa aceasta varsta, cand apare si consiinta morala, ei inteleg ce sunt scuzele si la ce ajuta ele. O cercetare a aratat ca micutii intre 4 si 7 ani se simt mai bine cand li se cere scuze si considera ca persoana care isi cere iertare este mai draguta.

Mai mult, persoanele care isi cer scuze sunt mai placute de catre micuti si dorite ca perteneri de joaca si de interactiune. Un alt studiu a evidentiat ca, pentru copiii de sapte ani, faptul ca li s-a cerut iertare a avut un alt impact: au fost mai dispusi sa imparta cu persoana care s-a scuzat fata de ei.

Scuzele fortate, indemn la minciuna si iresponsabilitate

A insista pe scuze nu este nici necesar, nici folositor. Copiii au mai degraba nevoie sa invete sa isi recunoasca si sa isi numeasca emotiile. In felul acesta isi pot dezvolta si empatia fata de ceilalti. Mai mult, a forta copilul sa isi ceara scuze nu il invata responsabilitatea. De fapt, cei mici au nevoie de ocazii in care sa poata lua singuri decizia daca este sau nu cazul sa isi ceara scuze.

A-l forta pe copil sa spuna "imi pare rau" atunci cand nu vrea inseamna sa il obligi sa minta. Chiar daca tu te simti mai bine in fata celorlalti parinti atunci cand micutul isi cere scuze pentru ca a spart ceva, de exemplu, acest lucru nu este sanatos pentru el: se va simti vinovat si descurajat. In plus, o sa simta si presiunea pe care o pui pe el pentru a le face pe plac celorlalti.

Cum sa ajuti copilul sa se imprieteneasca cu "imi pare rau"

Evita sa il certi sau sa ii reprosezi ca nu vrea sa isi ceara iertare. Ai rabdare si fii flexibila: cateodata copiii au nevoie de timp ca sa isi dea seama ce au gresit si ca anumite scuze se impun. Incurajeaza-l sa se puna in locul celuilalt si sa isi dea seama cum se simte.

Observa-l atunci cand isi cere iertare sincer si arata-i ca ai observat gestul lui. In plus, micutii isi pot cere iertare in alte moduri decat ne-am astepta noi ca adulti. Asa ca invata sa observi felul special al copilului tau de a spune "imi pare rau!". Nu uita ca tu, ca parinte, esti principalul model al copilului tau. De aceea este bine sa faci tu ceea ce ti-ai dori ca micutul sa faca in materie de scuze.

Citeste si despre