- Cum pot convinge fetita de 6 ani si 9 luni sa doarma singura in camera ei? Motivul invocat de ea este acela ca ii este frica de intunericul de afara si din casa si de aceea nu doarme fara mami. In momentul de fata merg impreuna cu ea la culcare astept sa adoarma si dupa aceea merg in camera mea.
Raspuns:In jurul varstei de 5-6 ani, apare teama de a ramane singur noaptea, de a adormi cu lumina stinsa. Este foarte important sa evitati sa glumiti pe seama copilului in aceasta situatie.
M-ar fi ajutat mai multe amanunte despre frica de intuneric a copilului dumneavoastra. O sa incerc sa explic cateva din motivele cele mai intalnite ce provoaca frica de intuneric.
Desenele animate pe care le urmareste in timpul zilei, pline de actinune, de monstri, de extrateresti, roboti, animale ciudate, filmele la care se uita impreuna cu parintii, scenele de violenta la care asista etc. au o influenta de intensitate diferita asupra copiilor.
Intunericul noptii transforma jocul de lumini si umbre, imaginatia se hraneste cu imaginile de peste zi, le amplifica, le transforma.
Ce avem de facut?
1. Nu radeti de ceea ce simte si povesteste copilul.
2. Nu il speriati si nu glumiti cu "problema" lui. Este foarte important sa aiba incredere in voi si sa il convingeti ca nu existe monstri.
3. Solutia nu este sa doarma in camera parintilor si nici unul dintre parinti sa se mute in camera lui.
4. Vom aprinde o lumina slaba, de veghe si/sau radioul sa cante in surdina.
5. Cateva nopti la rand ramaneti in camera piticului, in intunericul noptii, si comentati ceea ce vede.
6. Lasati-l sa va povesteasca despre umbrele si luminile ce capata forme ciudate.
7. Faceti intunericul aliatul vostru imaginandu-va ca sunteti personaje cu puteri magice.
8. Transformati imaginile negative in povesti, in urma carora copilul este intotdeauna invingator.
9. Nu-l mai lasati sa se uite asa de mult la acele filme si desene ce au ca subiect agresivitatea, personaje ciudate etc., indrumati-l spre activitati mai placute si mai educative.
Teama neintretinuta va disparea in timp. Copilul va capata incredere il el. Mai este un motiv la care as dori sa te gandesti: copilul este prea dependent de tine? Foloseste acest motiv sa te aiba mai mult in preajma?
Daca crezi ca nu poti face fata acestei situatii, te rog sa te adresezi unui specialist care sa te indrume pas cu pas.
Anamaria Mihai
Psiholog - Specialist Clinician - Centrul de Diagnostic si Tratament Medical NICOLE
Detalii specialist