Frica de medic la copii

| | Actualizat: 2016-09-27 16:43:24

In fiecare an, aceasta fobie produce stres in randul celor care se tem de ace. Cunoscuta si sub numele de iatrofobie, frica de medici sau frica de vizita la medici, aceasta problema are un impact extraordinar asupra pacientilor.

Ca toate sentimentele de frica, aceasta fobie se instaleaza inconstient, ca un sistem de aparare.Desi se manifesta diferit de la caz la caz, cele mai cunoscute simptome sunt urmatoarele:

- Sufocari

- Respiratii rapide

- Ritmul inimii neregulat

- Transpiratie

- Greata

Cand copiii isi dau seama ca trebuie sa mearga la medic, incep sa aiba emotii si le este teama.

Indiferent de natura vizitei medicale, ei simt frica si majoritatea se simt vinovati.

Copiii reactioneaza diferit in functie de varsta:

- nou-nascutii plang in momentul in care sunt dezbracati pentru consult, asadar ai grija ca temperatura din cabinetul medicului sa fie adecvata;

- copiii intre 6 luni -2 ani dau semne de anxietate (roaga-l pe medicul pediatru sa il examineze in timp ce il tineti in brate, ia cu tine o paturica sau o jucarie care ar putea sa il relaxeze);

- in cazul copiiilor mai mari (incepand cu varsta de 7-8), cel mai devreme la varsta de 5 ani exista posibilitatea ca acestia sa se simta stanjeniti in momentul in care se dezbraca, chiar daca medicul este de acelasi sex cu copilul.

Este important ca parintii sa le spuna copiilor ca intimitatea corpului lor conteaza, dar ca anumite persoane (doctorii, asistentele, parintii) sunt nevoiti sa le examineze uneori toate partile corpului.

Accentueaza insa ca acest lucru este valabil numai in cazul acestor persoane. Poti folosi o papusa sau un ursulet de plus pentru a-i arata copilului cum se va desfasura vizita medicala:

- cand medicul se va uita in gura lui va trebui sa ii tina limba cu o ustensila speciala doar pentru cateva secunde pentru a-i vedea gatul;

- medicul se va uita in ochii si in urechile sale;

- ii va asculta pieptul si spatele cu un stetoscop;

- va apasa usor pe burta pentru a vedea daca totul functioneaza bine inauntru;

- ii va examina genunchii si picioarele;

- se va uita in "zona privata" pentru a vedea daca este sanatoasa.

Pregatind vizita la medic iti poti ajuta copilul sa isi exprime frica si sa o depaseasca. Exista mai multe motive pentru care copiii se sperie de o vizita la medic:

Despartirea: copiii se tem de faptul ca parintii i-ar putea lasa in cabinetul medicului pe parcursul controlului (in general, frica de despartire este des intalnita la copiii sub 7 ani, dar se poate manifesta si intre 12 si 13 ani);

Durerea: copiii se tem ca o anumita parte a vizitei medicale ar putea fi dureroasa (aceasta idee este frecventa intre 6 si 12 ani si, de obicei, este legata de frica de injectie);

Doctorul: din nefericire, copilului ii poate fi frica de comportamentul medicului (daca medicul are o atitudine detasata si nu este afectuos, copilul poate interpreta acest fel de a fi ca un semn de respingere din partea medicului); Un medic ar trebui sa fie afectuos si rabdator cu copilul si in niciun caz intimidant.

Necunoscutul: copiilor le este frica, de cele mai multe ori, ca parintii le ascund gravitatea situatiei si se gandesc ca au nevoie de operatie sau, mai rau, ca vor muri.

Metode de prevenire si calmare

In plus, copiii se simt deseori vinovati si cred ca boala lor este o pedeapsa pentru ceva ce au facut sau trebuia sa faca dar nu au facut.

Unii dintre ei duc acesta credinta la extrem fiind convinsi ca intreaga procedura medicala este o pedeapsa.

Parintii ii pot ajuta pe copii invatandu-i sa isi exprime sentimentele de frica, dar trebuie sa le spuna acest lucru folosind cuvinte pe care copilul le poate intelege usor.

Comunicarea nonverbala este si ea foarte importanta. Incearca sa fii cat mai calma si mai relaxata posibil. Evident, ceea ce ii vei spune copilului va avea un impact enorm asupra viziunii despre vizita la medic.

In loc sa ii spui copilului "Iar trebuie sa ne ducem la medic!", ai putea incerca "Azi mergem la doamna/domnul doctor. Sunt sigura ca iti va da ceva iar."

Daca vizita medicala are ca scop diagnosticarea unei boli sau tratarea ei, explica-i ca medicul il va ajuta sa se faca bine.

In cazul in care copilul se simte vinovat pentru ca sufera de o anumita boala trebuie sa ii explici ca nu este vina lui si ca este norocos ca are un medic asa bun care o sa il ajute sa se faca bine.

Daca tu sau cineva din familie a suferit de aceeasi boala ii poti spune pentru ca asa nu s-ar mai simti vinovat.

Exista anumite afectiuni care sunt gresit intelese de ceilalti si, in consecinta, jenante pentru copil cum ar fi paduchii sau udatul patului in timpul zilei. In acest caz trebuie sa ii spui ca multi alti copii au fost in aceasta situatie.

Cu timpul, copilul incepe sa asocieze vizita la medic cu durerea pe care o simte sau proceduri medicale precum, injectiile sau testele de sange.

Fii sincera cu copilul in ceea ce priveste vizita la medic si explica-i in ce consta controlul, inclusiv cum se desfasoara fiecare etapa.

Il poti linisti spunandu-i ca il poate intreba pe medic orice si aminteste-i ca si cei mai sanatosi copii merg la control.

In momentul in care observi ca i se face frica, il puteti lua de mana pentru a-i oferi astfel stabilitatea si increderea de care are nevoie.

Copilul se simte mult mai bine daca este implicat in procesul de examinare. De exemplu:

strangerea informatiei pentru medic: daca nu este o urgenta, permite-i copilului sa contribuie la intocmirea listei cu simptome (toate simptomele trebuie incluse, indiferent de cat de neimportante par), ar fi indicat sa intocmesti si o lista cu toate bolile copilului de pana atunci;

formularea intrebarilor: il poti intreba ce ar vrea sa il intrebe pe medic.

Pentru a te asigura ca totul este in ordine, alege un medic care relationeaza usor cu copiii. Un medic care intelege nevoile unui copil, care stie cum sa se comporte cu el si sa fie prietenos si, cel mai important, cum sa comunice te poate ajuta sa eliminati frica de medici a copilului.

O relatie buna copil-medic poate chiar sa minimizeze durerile ce apar uneori in timpul vizitei. Daca nu iti place medicul la care mergi nu iti fie teama sa il schimbi.

In final, explica-i copilului ca si adultii merg la medic atunci cand nu se simt bine si ca rolul medicului este sa le rezolve problemele si sa ii ajute sa ramana sanatosi.

Citeste si despre