Frica de medici
Frica de medici este un sentiment de frica care se instaleaza inconstient ca un sistem de aparare al copilului. Copiii simt anumite sentimente de frica, in functie de varsta lor, de pilda in timpul vizitei la medic, nou-nascutii plang daca sunt dezbracati pentru consult, asadar atentie la temperatura din cabinetul medicului.
La copiii intre 6 luni - 2 ani se pot semnala anumite simptome de anxietate. Cere pediatrului sa il examineze in timp ce il tii in brate. Ia cu tine o paturica sau o jucarie care stii ca ar putea sa il relaxeze.
In cazul copiiilor mai mari, incepand cu varsta de 7-8 ani, cel mai devreme la varsta de 5 ani, exista posibilitatea ca acestia sa se simta stanjeniti in momentul in care se dezbraca, desi medicul poate fi de acelasi sex cu copilul.
Este important sa iti dai seama daca teama copilului tau tine de vizita la medic sau de medic. In cazul in care teama copilului este severa, fii atenta la reactia sa fata de comportamentul medicului. Un medic ar trebui sa fie dragut si rabdator cu copilul si in niciun caz intimidant.
De-a lungul timpului, copilul incepe sa asocieze vizita la medic cu durerea pe care o simte sau procedurile pe care medicul i le face, cum ar fi exudatul, injectiile sau testele de sange. Incearca sa fii sincera cu copilul in ceea ce priveste vizita la medic si sa ii explici copilului in ce consta consultatii medicala. Este important sa il intrebi pe medic cum se realizeaza fiecare procedura. In momentul in care observi o schimbare a comportamentului copilului in ceea ce priveste frica sa, il poti lua de mana pentru a-i oferi astfel stabilitatea si increderea de care are nevoie.
Frica de necunoscut este mai severa decat cea a adevarului.
Reactia parintelui cand copilului ii este frica de medic
Comunicarea nonverbala este inteleasa pana si de copiii mici. Incearca sa fii cat mai calma si mai relaxata posibil. Multi copii invata sa le fie frica vazandu-i pe ceilalti ca se tem. Evident, ceea ce ii poti spune copilului va avea un impact enorm asupra perceptiei sale despre vizita la medic.
In loc de a ii spune copilului: "Iar trebuie sa ne ducem la medic!", poti incerca: "Azi mergem la doamna/domnul doctor. Sunt sigura ca iti va da un sticker nou". Gandeste-te la faptul ca trebuie sa ai o atitudine pozitiva, este important atat ceea ce spui, cat si cum anume spui.
Simptome
Cele mai cunoscute simptome sunt urmatoarele, desi teama fiecaruia este diferita de la caz la caz.
Frica de medicii stomatologi
Frica de dentisti, frica de ace sau de anestezie reprezinta adevarate obstacole pentru tratarea si ingrijirea adecvata a dintilor. Fobia de extractii duce la intarzierea sau amanarea vizitei la medic si tratarea unor urgente.