Imaginile violente si impactul lor asupra copiilor

| | Actualizat: 2013-12-09 21:43:49

Intr-o epoca in care pana si programele pentru copiii sunt pline de imagini violente, grija pentru felul in care ele afecteaza dezvoltarea si gandirea copilului sunt tot mai justificate in mintea parintilor. Copiii sunt expusi aproape la orice ora din zi la programe tv, reclame, stiri si alte imagini ce evidentiaza agresivitatea. Specialistii sustin ca acestea ii afecteaza diferit pe copii in functie de varsta. Afla cum sa ii protejezi!

Copiii intre 0-6 ani

Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani sunt mult prea mici sa inteleaga sensul si semnificatia unor imagini violente. Insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt inspaimantati cand le vad, sustin specialistii. De aceea, ei sfatuiesc parintii sa le vorbeasca si sa ii asigure ca totul este in regula cu ei si ca nu au de ce sa se teama cand vad astfel de imagini. Ei au nevoie sa stie ca sunt in siguranta si ca voi, ca parinti veti avea grija de ei, orice s-ar intampla.

Cel mai indicat este sa feresti copilul sub 6 ani de expunerea la aceste imagini, dar sa recunoastem, acest lucru este imposibil sin moment ce toate canalele de comunicare, video sau audio, sunt invadate de scene si scenarii violente. Totusi, poti lua cateva masuri in acest sens:

  • atentie la discutiile voastre suzuale, la continutul lor si la felul in care vorbiti despre dezastre si intamplari tragice;

  • nu lasa materiale care contin imagini cu caracter violent in preajma copiilor (reviste, ziare etc.);

  • scoate din grila de programe sau monitorizeaza cu atentie timpul petrecut de copil la tv, precum si accesul la internet;

Totusi, cand copilul a fost expus unor astfel de imagini, este indicat sa lucrurile din jurul copilului sa se pastreze in limite normale, sa va continuati rutina zilnica si sa il asigurati ca el nu este in pericol si ca nu il veti abandona si nu veti lasa pe nimeni sa ii faca rau.

Copiii intre 6 si 12 ani

De obicei, copiilor din aceasta categorie de varsta le lipseste capacitatea de a intelege consecintele unor astfel de imagini sau ce reprezinta ele de fapt. De aceea este important sa iti faci timp si sa discuti cu micutul despre lucrurile care se afla in spatele acestor imagini, atunci cand sunt expusi unora. Cel mai bun mod de a initia o astfel de discutie este prin a-l intreba pe el ce crede ca se intampla in fotografie si ce inteleg din ea. Nu incerca sa presupui tu absolut nimic. Raspunde-i la toate intrebarile si asigura-l ca esti mereu dispusa la discutii despre acest subiect.


Efecte pe termen lung ale expunerii copiilor la imagini violente

Imaginile violente au un impact puternic asupra felului in care copilul isi dezvolta sistemul de valori si si modeleaza comportamentul. Iata cateva dintre efectele acestora asupra lor care au fost demonstrate de specialisti:

  • cresc nivelul de agresivitate si accentueaza comportamentul violent al copilului;

  • ii fac pe copii sa devina innsensibili la imagini agresive sau terifiante;

  • ii invata ca violenta este un mod de a rezolva probleme;

  • ajung sa imite ceea ce vad in imagini;

  • expunerea indelungata la astfel de scene si imagini la varste mici poate forma in timp adulti care devin viitori agresori, criminali etc. (specialistii sustin ca exista o relatie de cauzalitate intre expunerea copiilor la astfel de imagini la varsta de 8 ani si comportamentul criminal al 30 de ani);

  • ajung sa se identifice cu anumite personaje, victime sau agresori.

Parerile si sfaturile mamicilor de pe forumul Copilul.ro cu privire la impactul imaginilor violente asupra copiilor:

Sun2shine: Tocmai am citit ca nu s-a putut dovedi clar ca copiii ar "mosteni " violenta urmarind programe tv. Violenta o invata de la parinti. In primii 5-6 ani de viata modelul cel mai important din viata unui copil este mama sau tatal si pe ei doreste copilul sa ii imite pe cat mai mult posibil. Copilul de multe ori incearca sa ii faca concurenta parintelui de sex opus. Primul motiv imi aduce aminte de faptul ca trebuie sa fim responsabili si sa nu dam vina pe altceva in momentul cand copilul are niste probleme.

Iubytzik22: Sa stii ca nu in totalitate este adevarat. Sa stii ca filmele violente, jocurile pe calculator care sunt violente instiga si mai mult copilul spre violenta......Este un fapt verificat de studii... nu ai vazut cazuri de copii din America care se jucau nu stiu ce joc sau vizionau filme violente si se duceau si ei cu pusca in scoala sa vada cum e.....

Andreea 2929: Mai devreme sau mai tarziu cu totii ajungem in contact cu anumite scene de violenta. Din dorinta de a ne proteja copiii,unii dintre noi incearca sa scunda prin orice mijloc acest fenomen. Din pacate violenta exista si e bine sa ne pregatim copiii dpdv emotional,sa inteleaga cauzele si efectele acestui fenomen. Un copil trebuie sa afle ca violenta din filme este diferita de cea din viata reala. In filme un actor isi joaca rolul, nu este ranit ,dar un om agresat in viata reala va suferi. Ascunderea unor fenomene de acest gen sau negarea lor in preajma copiilor poate duce la posibilitatea ca, in viitor, un copil sa nu stie cum sa faca fata unei scene de violenta, sa nu stie la randul lui ca ar putea cauza raul cuiva...Nici eu nu pun filme care contin scene de violenta copilului meu, dar daca din intamplare nimereste peste asa ceva la tv, incerc sa-i explic situatia ,sa-i spun ca nu-i bine, apoi schimb programul si mergem mai departe.

Citeste si despre