Importanta incurajarilor in educatia copiilor

| | Actualizat: 2013-05-25 13:56:49

Te-ai gandit vreodata cat de important este pentru copilul tau sa ii arati ca ai incredere in el si sa il lasi sa faca singur cat mai multe, inca de la o varsta foarte mica?

Vreau acum sa iti aduc in atentie importanta pe care o au incurajarile in educatia copiilor, precum si cateva capcane in care poti cadea, din prea multa iubire.

Am citit candva o afirmatie, care mi-a placut tare mult : "Daca vrei sa ai un copil puternic si increzator, nu face pentru el niciodata lucrurile pe care le poate face singur".

Imi amintesc perioada in care copiii mei invatau sa isi lege sireturile, de exemplu. Isi doreau foarte mult sa faca singuri asta, insa, de foarte multe ori, din graba sau comoditate am preferat sa ii inchei eu, decat sa am rabdare ca ei sa reuseasca singuri.

E un lucru minor, spuneam la vremea respectiva. Oricum, vor invata cand vor mai creste putin. E foarte adevarat ca au crescut si au invatat, insa, la acea vreme am pierdut din calcul un lucru foarte important. Mai important decat legatul sireturilor era faptul ca ei, astfel,  ar fi capatat incredere in fortele lor!

Copiii isi doresc foarte mult sa faca singuri tot felul de lucruri, insa, noi, parintii, din graba, preferam sa ii imbracam, sa ii hranim si sa facem in locul lor micile treburi pe care ei ar vrea sa le faca singuri.

Insa, astfel, ajungem  la un moment cand ne deranjeaza efectul faptelor noastre. Ne miram si ne revoltam atunci cand, la varsta de 7-8 ani, un copil este inca hranit sau imbracat de catre mama lui, dar cum a ajuns copilul sa faca asta? La un moment dat, el a renuntat, pentru ca, mama sau tata se pricep mai bine.

Cand sunt mici  a-i lasa sa faca singuri anumite lucruri ne ia mai mult timp decat daca le-am face noi in locul lor. Apoi, cand cresc, problema nu mai este una de timp, ci de efort – ne saturam sa ne tot razboim cu ei ca sa-i convingem sa faca ceea ce ar trebui sa faca singuri.

Indiferent de varsta, e bine sa ai grija si sa nu cazi in capcana de a face treaba in locul copilului tau.

Copilul tau are  nevoie sa capete incredere in el si sa invete sentimentul responsabilitatii. Tie iti revine doar sarcina de a-l incuraja!

E important ca noi, parintii, sa ne organizam in asa fel programul, incat copiii sa aiba suficient timp pentru a exersa lucrurile pe care le invata – sa se imbrace singuri, sa se spele pe dinti, sa isi faca ordine in camera.

Stiu ca, in ritmul frenetic al vietii noastre, afirmatia de mai sus pare o utopie. Insa, daca te gandesti ca e foarte important pentru copilul tau ca el sa faca singur anumite lucruri si sa fie mandru de ele, nu sa fie rusinat sau frustrat ca nu poate tine ritmul cu tine, s-ar putea sa iti dai seama ca poti face cateva schimbari minore in programul tau, care sa va asigure tie si copilului tau timpul de care aveti nevoie.

Alta capcana in care poti cadea este aceea de a incerca sa iti protejezi copilul de esec, de dezamagire sau de suferinta.

In felul acesta il descurajezi, fara sa vrei, sa incerce lucruri noi.

Desi nu vrem sa sufere, exista situatii in care e bine sa le permitem copiilor nostri sa isi asume anumite riscuri.

Da-i voie copilului tau sa experimenteze, sa isi asume riscuri si sa faca greseli, pentru ca doar astfel va invata. Daca va castiga, ii va spori, fara indoiala, increderea in sine. Daca va pierde, va avea cel putin satisfactia faptului ca a facut tot ce a putut pentru a castiga si va invata ce sa faca diferit in alta situatie asemanatoare.

Atunci cand copilul tau este suparat de nereusita, ii poti indrepta atentia asupra partii pe care a dus-o la bun sfarsit sau asupra dificultatii tentativei lui si nu asupra faptului ca nu si-a atins complet telul.

Pe tot acest parcurs, tie iti revine din nou, doar sarcina de a-l incuraja. Si nu uita: Copilul tau are nevoie sa crezi in el mai ales atunci cand si-a pierdut increderea in el insusi!

Incurajandu-l din tot sufletul – incurajandu-i visurile, talentele, calitatile, il ajuti sa devina un adult increzator si puternic.

Alta capcana in care poti cadea este sa ii spui copilului "Incearca doar!", atunci cand vrei sa il incurajezi sa faca ceva nou.

Risti sa ii transmiti, fara sa vrei, mesajul ca poate scapa cu o tentativa rapida si atata tot. Pentru copilul care cauta o cale de scapare, faptul ca "a incercat doar" poate fi tocmai pretextul de care avea nevoie pentru a se opri inainte de a fi terminat ceea ce avea de facut. Si noi, adulti fiind, atunci cand spunem "voi incerca", nu ne asumam in totalitate raspunderea ca vom face acel lucru.

Spune-i copilului tau sa isi dea toata silinta ca sa reuseasca. Cerandu-i sa faca tot ce ii sta in puteri iti exprimi increderea in fortele lui si ii deschizi calea spre reusita. Increderea in sine a copilului tau se construieste in fiecare zi si este foarte importanta pentru intreaga lui viata.

Stima de sine scazuta este raspunzatoare de orice problema din viata noastra. De aceea, incurajeaza-ti copilul in fiecare clipa si nu il lasa sa gandeasca despre el ca ar fi nepotrivit, defect sau rau. Asigura-l de iubirea ta neconditionata, lauda-l si incurajeaza-l in permanenta si vei vedea, va inflori si va deveni in fiecare zi din ce in ce mai bun.

Cu drag,

Oana Popa

Business&Life coach

www.copiiminunati.ro


Citeste si despre