Din momentul in care afli ca esti din nou insarcinata, este indicat sa te gandesti la modul in care ii dai vestea copilului, dar sa iei in calcul si cateva idei prin care sa il faci partas la aceasta experienta minunata din viata familiei. Apropie-l de fratiorul lui inca din perioada sarcinii si pregateste-l pentru venirea acestuia pe lume implicandu-l in tot soiul de activitati specifice, in functie de varsta si de capacitatea lui de intelegere!
Implicarea copilului de 1-2 ani in sarcina
La varsta de 1-2 ani, copilul este prea mic pentru a intelege schimbarile care se petrec in organismul tau si modificarile de sarcina. Insa nu este prea devreme pentru a-i vorbi despre cum a aparut el pe lume, pentru a-i citi povesti tematice si a-i arata poze cu el de cand era bebe, pentru a face o aluzie la ceea ce va urma in familia voastra in mai putin de 9 luni.
In acest fel, pregatesti terenul pentru mai tarziu, cand va avea vocabularul suficient de dezvoltat pentru a pune intrebarile care-l intereseaza pentru a intelege mai bine fenomenul nasterii.
Implicarea copilului de 2-4 ani in sarcina
Intre 2 si 4 ani, copilul este suficient de mare pentru a intelege mai bine ce se intampla cu corpul tau, din primul moment in care vede ca burtica incepe sa iti creasca. La aceasta varsta, entuziasmul de a avea un fratior este eclipsat de temerile si sentimentele de gelozie care il incearca cu privire la faptul ca un copil nou i-ar putea lua locul in sanul familiei, ca i-ar putea fura dragostea voastra etc.
Pentru a-i oferi sentimentul de siguranta de care are nevoie si a-l ajuta sa inteleaga ca dragostea voastra pentru el va ramane la fel, este recomandat sa il implici in cat mai multe activitati legate de sarcina.
Ia-l cu tine la doctor, mergeti impreuna in magazine de bebelusi, lasa-l sa aleaga lucruri pentru fratiorul lui, permite-l sa simta loviturile bebelusului in burta, consulta-te cu el la alegerea numelui sau a mobilierului pentru camera etc. In acest fel, il ajuti sa se apropie si sa consolideze o oarecare relatie cu fratiorul, inainte ca acesta sa se nasca.
Implicarea copilului de 4-6 ani in sarcina
La varsta prescolara, copilul este apt sa inteleaga partial ce se intampla in corpul tau in timpul sarcinii. Are o multime de intrebari legate de cum se fac copiii, de unde vin, pe unde se nascc, unele mai stanjenitoare decat altele, pentru care este indicat sa ai raspunsurile pregatite.
Nu il minti, dar ai grija ca raspunsurtile sa fie formulate cu termeni pe intelesul lui si cat mai scurte, intrucat nu are foarte multa rabdare sa te asculte. Ia-l cu tine la medic, la cele mai importante vizite medicale - cand faceti ecografia, cand ii auziti prima oara bataile inimii etc. - pentru a se apropia de viitorul lui fratior. Apoi, trezeste-i curiozitatea intrebandu-l frecvent ce hainute i-ar placea ca fratele lui sa poarte, ce jucarii ii pastreaza si lui, cum vede el viata dupa nasterea copilului.
Fii atenta la tot ce spune si intuieste-i grijile, temerile, pentru a-l ajuta sa le inteleaga si sa le depaseasca cu succes. Doar implicand copilul in sarcina, prezentandu-i ideea unui fratior intr-o lumina favorabila si comunicand deschis cu el il vei pregati mai usor pentru momentul in care familia voastra se va mari din nou.
Tu cum ti-ai implicat copilul in urmatoarele sarcini? Si cum ai consolidat relatia dintreel si ceilalti frati? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!