Prezenta unei boli progresive, grave la un parinte poate fi foarte tulburatoare pentru copii. Desigur, este un moment dificil si pentru adulti, dar copiii pot simti adesea cand lucrurile nu merg bine in jurul lor. Prin urmare, este important sa fii cat mai deschis cu privire la ceea ce se intampla. Copiii sunt adesea confuzi si speriati atunci cand un parinte este bolnav, asa ca, fiind deschisi, ei pot continua sa aiba incredere in cei din jurul lor. Acest lucru ii va ajuta, de asemenea, sa-si faca mai putine griji, sa-si proceseze emotiile intr-un mod mai sanatos si sa faca fata mai bine schimbarilor.
Tinand cont de acest lucru, iata cateva sfaturi despre cum sa ii ajuti pe copii sa se descurce cu un parinte bolnav grav sau in faza terminala.
Sunt intelegeri diferite
Copiii de varste diferite au o intelegere diferita a bolilor grave si a mortii. Este important sa tii cont de acest lucru in timp ce ii sprijini in aceasta faza. Si cu intelegeri diferite vin tipuri diferite de reactii. Aminteste-ti ca, copiii sunt indivizi cu propriile lor personalitati. Unii copii refuza sa creada ca parintele lor este grav bolnav. Acestia pot chiar sa reactioneze plangand sau manifestand furie. Unii isi manifesta tristetea si furia prin refuzul de a respecta regulile familiei. De exemplu, ar putea refuza sa faca curat sau sa-si faca temele. Uneori, copiii se retrag si se izoleaza de membrii familiei si chiar de prieteni. Unii copii pot refuza sa asculte o explicatie a ceea ce se intampla sau chiar pot pretinde ca nimic nu este in neregula.
Copiii pot regresa, ceea ce inseamna ca fac lucrurile asa cum le faceau cand erau mai mici. De asemenea, ei se pot comporta ca si cum ar fi mai tineri decat sunt in realitate. De asemenea, copiii pot avea probleme in a parasi parintele bolnav pentru a merge la scoala, pot avea accese de furie sau isi pot schimba obiceiurile de toaleta, care anterior erau sub control.
Copiii cu un parinte bolnav grav sau in faza terminala pot simti multa anxietate si teama. Abandonul este, de asemenea, un sentiment comun, mai ales daca parintele este plecat mult mai des pentru tratamente si alte proceduri.
Cand ar trebui sa li se spuna copiilor ca un parinte este pe moarte?
Copiii mici au dificultati in a intelege ca moartea poate surveni in viitor. Dar ei pot intelege ce efect are boala asupra organismului parintelui lor si ca acesta ar putea inceta sa mai functioneze. Multi factori influenteaza momentul in care unui copil trebuie sa i se spuna ca un parinte probabil va muri. Dar sa speram ca li s-au dat informatii veridice de la inceput. In general, copiilor trebuie sa li se spuna adevarul putin cate putin, in timp.
Aceasta este o discutie dificila de purtat cu copilul tau. Cu toate acestea, daca simti ca nu o poti face, cere ajutorul asistentului social, asistentei medicale sau medicului. Nu este nicio rusine sa faci acest lucru.
Incepe prin a-l intreba cum crede el ca merg lucrurile
Acest lucru te ajuta sa iti faci o idee despre cum crede copilul ca merg lucrurile. Intreaba-l daca a observat vreo schimbare si ce crede ca inseamna aceste schimbari. Nu presupune niciodata ca stii ce se intampla in mintea copilului. Trebuie sa intrebi. Este tentant sa eviti cuvinte precum „a muri” sau „moarte” si sa spui in schimb lucruri precum „a se stinge”, ca sa sune mai usor. Dar copiii mai mici adesea nu inteleg ce inseamna aceste cuvinte care suna mai frumos.
Moartea ar trebui sa fie explicata in termeni precum acestia: „Moartea inseamna ca nu vom mai vedea persoana pe care o iubim decat in inimile si mintile noastre.” Sau: „Moartea inseamna ca persoana nu va mai fi prezenta fizic in viata noastra”.
Fii pregatit sa repeti aceasta conversatie
Este posibil sa trebuiasca sa repeti aceste discutii dificile de mai multe ori pentru ca cel mic sa inteleaga pe deplin. Desi acest lucru este dureros pentru adult, este o parte esentiala a pregatirii copilului pentru o posibila moarte. In cazul in care parintele moare, copiilor trebuie sa li se spuna la ce schimbari sa se astepte. Planificarea si discutia cu ei despre acest lucru le arata cat de importanti sunt.
Credintele spirituale si religioase pot ajuta la alinarea copiilor
Credintele culturale, spirituale sau religioase ale unei familii sunt adesea foarte importante pentru modul in care aceasta intelege moartea si face fata acesteia. De exemplu, daca oamenii cred in viata dupa moarte, moartea poate fi vazuta ca un nou inceput. Impartasirea convingerilor tale cu copilul il poate ajuta sa proceseze mai bine boala si moartea. Ii poti sugera copilului ca s-ar putea sa ii fie frica si ca este in regula sa vorbeasca despre asta. Ajutandu-l sa vorbeasca despre sentimentele sale, il poti ajuta sa faca fata mai bine situatiei.
Mentine comunicarea deschisa
Nimic nu este mai rau sau mai anxios pentru copii decat sa afle adevarul despre boala parintelui lor din auzite de la altcineva. Chiar si atunci cand este greu, pastreaza comunicarea deschisa. Desi copiii nu sunt intotdeauna capabili sa proceseze informatiile pe care le primesc, ei vor fi recunoscatori ca li s-a spus adevarul. Ei vor intelege acest lucru mai ales cand vor creste.
Cere ajutor
Intrucat traim intr-o cultura care valorizeaza independenta si autosuficienta, poate fi dificil sa ceri ajutor in gestionarea vietii copiilor tai. Dar realitatea este ca nu vei avea energia necesara pentru a gestiona si controla viata copilului in aceste momente dificile. Atunci, apelarea la ajutorul prietenilor si al familiei va fi cruciala pentru bunastarea ta si a copilului tau.
Sursa foto: www.pexels.com
https://www.starsinsider.com/health/531961/helping-children-deal-with-a-terminally-ill-parent