Psihologul avertizeaza: decat intr-o familie disfunctionala, mai bine cu parintii divortati

| | Actualizat: 2017-02-22 15:26:42

Anual, mii de cupluri din Romania divorteaza: ultimele date arata ca in 2015, peste 31 de mii de cupluri au renuntat la casatorie, cu o crestere de 4300 de divorturi fata de 2014. Divortul afecteaza atat adultii, cat si copiii care se vad in situatia de a sta doar cu unul dintre parinti. Efectele resimtite de cei mici difera in functie de etapa in care se afla. De pilda, la copilul prescolar:

“Se poate instala o dependenta de parintele cu care ramane, o teama ca este parasit, o anxietate de separare. Pot sa apara probleme legate de somn sau nu mai vrea sa mearga la gradinita. Incepe si opozitia: nu mai doreste sa faca anumite lucruri pentru ca el isi doreste, de fapt, ca parintii sa fie impreuna”, afirma Ozana Ilie, psiholog in cadrul Infant Kineto Clinic care ofera sprijin copiilor afectati de divortul parintilor.

Un studiu al psihologilor americani de la Universitatea Virginia a aratat ca anxietatea, durerea si socul afecteaza copiii mai ales pe termen scurt. La majoritatea copiilor, acestea dispar la doi ani de la separarea parintilor. In toata aceasta perioada, implicarea egala a parintilor in cresterea copiilor si terapia ii pot ajuta sa depaseasca mai usor momentele de criza.

“Un copil mai mare, un scolar, se va gandi ca din vina lui s-a produs ruptura si atunci observam 2 comportamente: ori incearca sa fie din ce in ce mai cuminte, tocmai ca sa ii convinga pe parinti ca nu face nimic rau, ori, varianta a doua, copilul se razvrateste: incepe sa injure, devine agresiv cu colegii la scoala, exprimandu-si astfel nemultumirea. Uneori, apare si comportamentul regresiv, adica isi doreste sa redevina bebelus, sa fie hranit de un anumit parinte, alintat, leganat”, descrie situatii intalnite frecvent in practica psihologul Ozana Ilie.

Nici adolescentii nu sunt scutiti de traume – ba din contra, ei trec mai greu decat presscolarii si scolarii prin experienta divortului parintilor - si pot dezvolta comportamente antisociale. In multe situatii, devin consumatori de droguri, de alcool sau fug de acasa. O situatie grava pe care o intalnesc psihologii este violenta domestica, a doua cauza de divort din Romania dupa infidelitate.

“Optim ar fi ca parintii sa fie separati, pentru ca atunci copilul nu mai asista la scene de violenta, agresivitate, lipsa de iubire. E grav pentru copil pentru ca parintele ii arata ce inseamna viata de cuplu, devenind astfel modelul lui pe viitor. Asa ca decat intr-o familie disfunctionala, mai bine cu parintii separati, dar care se preocupa de copilul lor. Mai mult, in momentul in care femeile accepta sa fie agresate de catre barbati, copilul nu o va aprecia pe mama pentru sacrificiu, ci o va invinovati si o va intreba ulterior de ce a stat. In plus, aceste mame vor fi considerate slabe, pentru ca stau alaturi de un sot agresiv. Copilul, in subconstient, il apreciaza pe tata, ca fiind puternic si autoritar. Chiar daca ulterior, cand devin adulti, ei inteleg care era realitatea, atunci, pe moment, acestea sunt sentimentele lor”, spune psihologul din cadrul Infant Kineto Clinic.

Cheia unui copil echilibrat dupa divort este comunicarea cu acesta. Parintii trebuie sa-i explice situatia si sa-l asigure de dragostea lor pentru toata viata. Lipsa de dialog poate accentua traumele, asa ca feriti-va sa credeti ca e mai bine daca cel mic nu stie absolut nimic din ceea ce se intampla.

“In acest caz, asistam la o adevarata drama, pentru ca el se trezeste dintr-o data ca familia lui, cu mama si tata, nu mai exista. Nu mai stau impreuna, nu mai mananca impreuna, nu mai au activitati impreuna. Pe termen scurt, o astfel de schimbare poate fi un soc, diagnosticam niste traume, pentru ca in dezvoltarea copilului, prezenta modelului matern si a celui patern sunt foarte importante”, concluzioneaza psihologul.

Studiile au aratat ca un divort poate imbunatati viata unui copil, mai ales daca acesta scapa de mediul violent sau plin de tensiuni. Divortul poate avea beneficii si pentru familiile echilibrate: copilul se poate bucura la maximum de ambii parinti cand petrece timp cu fiecare. Apoi, expus la relatii de cuplu refacute dupa divort, va avea acces la modele sanatoase atat din partea mamei, cat si a tatalui. Mai mult, unii specialisti spun ca un copil care trece printr-un divort al parintilor va fi mai independent si ar putea performa mai bine in viata si in cariera.

Despre Infant Kineto Clinic

Infant Kineto Clinic este un centru dedicat dezvoltarii armonioase a copiilor si ofera servicii de kinetoterapie, psihologie pediatrica, logopedie, precum si activitati cardio pentru cei mici sau ateliere de creatie. Expertii centrului sunt specialisti cu mare experienta in lucrul cu pacientii de varste fragede. Centrul, aflat in Bucuresti, nu li se adreseaza numai celor care au primit un diagnostic mai mult sau mai putin ingrijorator pentru copilul lor (probleme neurologice, probleme ortopedice, paralizii, tulburari de vorbire, tulburari de comportament etc.), ci li se adreseaza in egala masura celor care vor sa isi stie copiii crescand sanatos, prin programe regulate de miscare facute sub indrumarea expertilor.

 

Citeste si despre