Majoritatea parintilor isi rasfata copiii, insa de la o anumita varsta considera ca cei mici nu mai trebuie alintati. Conform specialistilor, aceasta temere este nefondata. Imbratisarile si dovezile de afectiune sunt benefice atat pentru copii, cat si pentru adulti. Studiile de specialitate confirma faptul ca alintul contribuie la fericirea si sanatatea copiilor, dezvoltandu-le totodata curiozitatea si intelectul.
Copii alintati de parinti sunt mult mai inteligenti
Si animalele isi alinta puii, lingandu-le blanita si incalzindu-i cu corpul lor. Cercetatorii au descoperit ca soriceii alintati de mamicile lor ies mult mai repede dintr-un labirint. In plus, puii de soareci rasfatati de parinti sunt mai curiosi, mai sociabili si traiesc mai mult decat alti soricei. Acest comportament observat la mamifere este o dovada in plus ca puii de om au si ei nevoie de rasfat.
Specialistii in neurostiinte au scanat creierele mai multor copii de 3 ani si au comparat apoi rezultatele. Rezultatele i-au uimit pe cercetatori. Copiii iubiti si ingrijiti de parintii lor aveau creierele mult mai dezvoltate decat cele ale copiilor neglijati. In plus, scanarile au evidentiat mai putine pete si mai putine zone intunecate, difuze, in cazul primei categorii.
Concluzia? In primii 3 ani de viata ai copilului, dezvoltarea creierului este direct influentata de afectiunea pe care o primeste de la parinti. Cu alte cuvinte, cu cat ii oferi mai multa dragoste copilului tau, cu atat mai mult se va dezvolta pe plan mental. El va fi mai inteligent si mult mai capabil sa empatizeze.
Lipsa dragostei distruge creierul
Neurologii sustin ca modul in care sunt tratati copiii in primii ani de viata este important nu numai pentru dezvoltarea lor emotionala, ci si pentru determinarea dimensiunii creierului. In cazul copiilor neglijati de parinti sau care nu au avut parte de afectiune, creierul acestora arata de parca ar suferi de o boala sau un traumatism grav.
Copilul mic privat de afectiune nu are dezvoltate zone fundamentale ale creierului. El risca sa devina dependent de droguri, sa fie implicat in crime violente si sa esueze mai tarziu, ca adult, pe plan social, nereusind sa-si gaseasca un loc de munca stabil. In plus, va fi predispus la afectiuni mentale si alte probleme grave de sanatate.
Neglijarea copilului este rezultatul unui cerc vicios, deoarece parintii copiilor privati de afectiune au fost si ei respinsi de proprii lor parinti in copilarie, avand creierul incomplet dezvoltat. Cu toate acestea, cercetarile trecute au aratat ca ciclul poate fi intrerupt, daca se intervine la timp si familiile sunt sprijinite.
In primii doi ani de viata, copiii se bazeaza foarte mult pe mamele lor. O legatura puternica cu acestea contribuie la dezvoltarea unui creier sanatos. Asadar, dezvoltarea circuitelor cerebrale depinde foarte mult de relatia copilului cu mama.
Deoarece 80% din celulele creierului cresc in primii doi ani de viata, problemele survenite in aceasta perioada pot afecta oamenii pentru tot restul vietii. Mai mult, cu cat neglijarea este mai mare, cu atat mai pronuntate pot fi leziunile cerebrale.
Benefiicile alintului pentru copii
Copiii crescuti de mame iubitoare sunt mai inteligenti si au o capacitate mai mare de a invata. Afectiunea parintilor ajuta hipocampul sa se dezvolte, aceasta arie cerebrala jucand un rol cheie in procesul de invatare, memorare si rezistenta la stres.
Iata care sunt principalele beneficii ale alintului:
• Contribuie la cresterea dimensiunii creierului si la dezvoltarea inteligentei.
• Promoveaza starea de bine, fiind o activitate distractiva atat pentru copil, cat si pentru parinte.
• Ajuta copiii sa se simta confortabil atunci cand li se ofera afectiune sau atunci cand trebuie sa-si manifeste, la randul lor, sentimentele.
• Stimuleaza secretia de neurotransmitatori (serotonina, dopamina si noradrenalina) care combat stresul, promoveaza vindecarea, reduc tensiunea arteriala si stimuleaza buna dispozitie.
• Este o modalitate de a comunica iubirea si afectiunea fara cuvinte.
• Intareste legaturile de familie si ajuta copilul sa se simta in siguranta.