Santajul emotional apare si devine constient la copiii de varsta prescolara, incepand cu varsta de 3 ani. Copilul foloseste santajul emotional pentru a obtine ceea ce isi doresc. Odata ce ai cedat unei astfel de crize de isterie sau unei "amenintari" a copilului cand era mic, acesta va stii ca acestea sunt cele mai bune si de succes metode prin care sa obtina tot ce isi doresc. Um faci fata unor astfel de atacuri emotionale.
Cum apare santajul emotional la copii?
Emotiile joaca un rol esential in procesul de decizie-actiune. Atat copiii, cat si parintii, se folosesc de emotii pentru a avea castig de cauza intr-o anumita problema sau confruntare. Utilizarea emotiilor pentru a influenta emotiile altora se dezvolta in mod natural.
Folosirea emotiilor devine nociva atunci cand sunt indreptate spre a controla si intimida alte persoane. Amenintarile emotionale si intimidarea determina victimele, adica parintii, sa se simta lipsiti de solutii si sa cedeze?
Cum se traduce santajul emotional la copii?
Santajul emotional capata multiple manifestari la copii si se traduce prin:
-
furie;
-
tipete;
-
plans;
-
vaicareala;
-
tavaleaza.
Cea mai buna solutie pentru a nu cadea intr-un astfel de santaj emotional periculos atat pentru copil, cat si pentru parinte este aceea de a actiona corect impotriva crizelor de isterie si furie a copilului atunci cand doreste ceva. A nu rasfata un copil, a nu cadea in capcanele emotionale intinse la varste fragede te tine departe de astfel de probleme care odata ce apar sunt greu de controlat.
Cand copilul are 1-2 ani si manifesta un acces de furie pentru ca isi doresc o jucarie, nu trebuie sub nicio forma sa cedezi in fata acestui comportament neadecvat. Singurul "raspuns" este acela de a-l lasa sa se calmeze. Atunci cand isi va pierde energia de a mai plange si de a se mai zvarcoli de suparare se va calma si vei putea vorbi cu el. Cel mai bine este sa eviti ca astfel de comportamente sa apara sau sa le controlezi din timp.
Tehnici prin care sa faci fata santajului emotional
Supararile si nemultumirile copiilor pot fi exprimate si prin alte metode decat prin apelul al santaj emotional.
-
toate frustrarile si supararile lui pot fi verbalizate, comunicate si analizate, iar spolutiile nu vor intarzia sa apar; fa-l pe copilul tau sa inteleaga aceste lucru, ca este mai important sa discute despre ce simte decat sa exprime in modul in care o face;
-
tu esti experta in cazul copilului tau; tu stii cel mai bine cand este obosit, cand ii este foame etc.; de asemenea, tu il cunosti si stii cand si cum se supara si cand este pe cale sa o faca; asadar, opreste un acces de furie inainte ca acesta sa ia amploare; vorbeste cu el despre cum se simte si ce este mai bine sa faceti pentru a evita sa fie trist si suparat;
-
nu ceda niciodata in fata santajului; nu te lasa "ostatica" in comportamentul lui; chiar daca tipa, se tavaleste, plange, lasa-l sa o faca, la un moment dat va ceda; ba este chiar indicat sa iesi din camera in care se comporta astfel; si tu probabil cand erai mica faceai tot felul de accese de furie in ideea ca impresionezi, dar la un moment dat pur si simplu oboseai si cedai, nu-i asa?; asa va face si copilul tau; va stii ca la un moment dat nu are de ales si trebuie sa se lase batut!;
-
atunci cand regulile si asteptarile tale de la el sunt clare, nevoia de a manipula scade in intensitate; asadar, stabileste reguli clare, noteaza-le si tine-le la-ndemana, mai ales cand sunteti in public; pune-l la curent cu ce se va intampla daca incalca regulile; stabileste un plan "dupa fapta si rasplata" folosindu-te de mici pedepse pentru atunci cand incalca regulile si se comporta neadecvat – dar fara agresiune fizica sau verbala.