Siguranta copilului in vacanta cu familia

| | Actualizat: 2007-08-31 10:06:22

 

Abia asteptati sa plecati in vacanta cu copiii vostri? Iata ghidul nostru care va ajuta sa aveti o vacanta cat mai lipsita de griji si sa il pastrati copilul vostru in siguranta.

1)Apa poate fi foarte periculoasa pentru copii. Asigurati-va ca luati toate masurile de precautie in jurul piscinei.

Cauzele accidentelor:

Principala cauza este lipsa de atentie a parintilor. Copiii mici sunt foarte rapizi. Este de ajuns sa nu fiti atenti pentru un moment si au ocazia sa mearga pe marginea apei si sa decida ca apa este foarte primitoare. Copiii sub 6 ani nu pot inota bine. Trebuie sa aveti in vedere ca nu au creierul indeajuns de bine dezvoltat incat sa le permita sa-si coordoneze bratele si picioarele bine si sa stea la suprafata apei.

Daca la piscina la care mergeti nu sunt luate masuri de securitate, copiii sunt expusi la un risc si mai mare. In general, piscina trebuie sa fie prevazuta cu bariere de protectie pe margine si sisteme de alarma.

Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respectati cand mergeti la piscina:

  • nu lasati copiii singuri langa piscina niciodata;
  • supravegheati-i tot timpul;
  • un adult trebuie sa ii supravegheze tot timpul;
  • pana cand invata sa inoate bine, trebuie sa poarte pernite gonflabile care sa ii tina la suprafata;
  • invatati-i sa inoate cat mai devreme posibil (preferabil incepand cu varsta de 6 ani);
  • inainte de 6 ani familiarizati-i cu apa si invatati-i ca trebuie sa ia masuri de precautie pentru ca se pot rani;
  • asigurati-va ca exista un salvamar la piscina si tineti un telefon mobil langa voi tot timpul;
  • nu lasati jucarii sa pluteasca in apa pentru ca acest lucru ii incurajeaza sa sara in apa pentru a ajunge la ele;

    2)Daca planuiti sa faceti ciclism, trebuie de asemenea sa luati masuri de siguranta. Nu e nimic mai frumos decat o familie care face ciclism impreuna, dar inainte de toate trebuie sa va ganditi la siguranta.

    Vederea copiilor este diferita de cea a adultilor si pana la varsta de 7 ani copiii nu fac diferenta intre a vedea pe cineva si a fi vazut de cineva. Daca vad o masina au impresia ca si soferul i-a vazut pe ei. In acelasi timp au dificultati in a face diferenta intre vehiculele stationate si cele in miscare. Cu cat sunt mai mici cu atat pericolul este mai mare deoarece vederea lor este redusa in functie de marimea pe care o au.

    Nu ii duceti pe copii pe strazi aglomerate. Alegeti drumuri mai mici si mai linistite si obisnuiti-i progresiv cu drumurile mai aglomerate. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca la varsta de 7-8 ani copiii nu au un echilibru foarte bun.

    Daca aveti copii mai mici de 7 ani, trebuie sa ajustati echipamentul si mersul pe bicicleta la marimea si abilitatile lor. Asigurati-va ca bicicleta lor este potrivita (verificati o data la 3 luni) si ca este in stare foarte buna de functionare (in special cauciucurile si franele).

    Copiii trebuie sa poarte casca de protectie si le puteti da un bun exemplu daca si voi purtati una. O casca potrivita trebuie sa acopere complet capul si sa nu fie larga.

    Este ideal sa mearga in fata voastra intotdeauna. Obisnuiti-va sa le dati instructiuni tot timpul (ex. sa nu traverseze fara voi si sa pastreze o distanta mica intre bicicleta lor si a voastra ca sa ii puteti auzi).
  • Reguli de siguranta pentru copil


     

    3)Copiii trebuie sa fie supravegheati non-stop si pe plaja sau in preajma animalelor de companie. In caz contrar, se pot intampla accidente sau pot fi muscati ceea ce va va strica vacanta.

    Pe plaja trebuie sa fiti mereu atenti.

    Nu ii lasati sa se indeparteze de voi si protejati-i corect de razele solare. Soarele nu le face bine copiilor. Pielea lor este sensibila la razele ultraviolete.

    Aveti grija sa poarte tot timpul o palarie, ochelari de soare, un tricou deschis la culoare si sa se dea cu crema cu factor mare de protectie pe toate partile expuse (maini, picioare si fata).

    Si asta nu e tot. Ei trebuie sa se joace la umbra unei umbrele si sa se dea cu crema de protectie din 2 in 2 ore. Daca isi uda tricoul cand intra in apa, schimbati-l cu unul uscat deoarece razele ultraviolete patrund prin lucrurile ude.

    Nu ii duceti pe plaja intre 11 dimineata si 4 seara pentru ca intre aceste ore soarele este foarte puternic.

    Nu ii lasati sa intre singuri in apa. Chiar si copiii care au peste 10 ani trebuie sa fie insotiti de un adult cand intra in apa. Inotati numai in zonele in care exista salvamari. Un copil de 2 ani se poate ineca si acolo unde apa are o adancime mica, asa ca trebuie sa fiti langa ei.

    Animalele sunt frumoase si oricine isi doreste sa le mangaie, dar trebuie sa fiti constienti de faptul ca pot transmite multe boli mai ales copiilor. In plus, animalele nu sunt jucarii si pot reactiona oricand intr-un mod neasteptat. Stiati ca jumatate din copii sunt muscati de propriile animale de companie? Trebuie sa aveti grija de copii in special in preajma cainilor si pisicilor.

    Nu ii lasati niciodata singuri cu un animal oricat de familiarizati sunt cu acesta. Copii pot face gesturi care le determina pe animale sa devina agresive.

    Invatati-i sa mangaie animalele dintr-o parte, niciodata din fata, dinspre gat inspre coada si niciodata pe urechi care sunt un punct sensibil mai ales la caini.

    Invatati-i ca animalele nu sunt nici rele nici bune si ca daca simt un pericol ataca pentru a se apara.

    Nu ii lasati sa stea in preajma animalului cand mananca si in nici un caz sa ii ia vasul cu mancare din fata. De asemenea este important sa nu il priveasca fix in ochi.

    Este imperativ sa ii determinati sa inteleaga ca nu trebuie sa mangaie animalele pe care le vad pentru prima data.

    Nu in ultimul rand, trebuie sa va pregatiti trusa de prim ajutor pentru vacanta. Astfel, veti putea fi mai linistiti stiind ca aveti tot ce va trebuie in caz de nevoie. Aceasta trebuie sa cuprinda neaparat urmatoarele lucruri:

  • plasturi (preferabil rezistenti la apa);
  • crema antiseptica impotriva intepaturilor;
  • crema pentru lovituri si vanatai;
  • crema pentru muscaturi si intepaturi;
  • calmante si medicamente pentru febra;
  • crema pentru arsuri;
  • servetele igienice pentru maini si fata.


    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro
  • Citeste si despre