Simptomele lipsei afectiunii la copil. Cum se manifesta si care sunt consecintele

| | Actualizat: 2019-09-18 12:27:06

Lipsa afectivitatii este o problema din ce in ce mai ingrijoratoare intr-o societate in care multi parinti sunt nevoiti sa-si petreaca o mare parte a zilei muncind.

In aceste conditii, cu greu mai au timp si pentru micutul lor. Drept urmare, ii cumpara jucarii prin care sa compenseze lipsa de atentie.

Dar nicio jucarie din lume nu poate inlocui dragostea si atentia parintilor.

De fapt, copilul care petrece multe ore in fata televizorului sau cu jocuri video nu se bucura de dragostea pe care parintii ar trebui sa i-o ofere. Insa, acest mod de a-l educa pe cel mic, lasandu-l prada tehnologiei, poate duce la deficitul afectiv.

Ce este deficitul afectiv?

Lipsa afectivitatii apare cand un copil nu are parte de ingrijire, atentie, atasament si protectie din partea parintilor sau a celui care se ocupa de cresterea lui. Aceasta problema poate fi cauzata de abandon si abuz, desi poate fi observata si la parintii absenti emotional sau distanti, care nu dedica timp de calitate copiilor lor, potrivit psihologului Jennifer Delgado.

Drept urmare, acel micut, care este de fapt foarte sensibil emotional si este pregatit sa surprinda cele mai subtile semne extraverbale ale adultilor, nu se simte iubit, ci percepe ca este respins sau ignorat in cadrul familiei sale.
potrivit psihologului Jennifer Delgado.Drept urmare, acel micut, care este de fapt foarte sensibil emotional si este pregatit sa surprinda cele mai subtile semne extraverbale ale adultilor, nu se simte iubit, ci percepe ca este respins sau ignorat in cadrul familiei sale.

Trebuie sa ai mereu in vedere ca, desi copilul mic nu este pe deplin constient de ceea ce inseamna asta, el intuieste ca este crescut intr-un mediu in care nu primeste atentia si grija de care are nevoie. Intr-un fel, cel mic stie ca nu exista o persoana pe care sa se bazeze. Si acest sentiment poate fi infricosator.

Cum se manifesta deficienta afectiva?

Fiecare copil este diferit si reactioneaza diferit la lipsa de afectivitate. Unii se pot retrage in lumea lor interioara si pot deveni tematori si timizi, iar altii isi pot exprima disconfortul prin manie si agresivitate.

Unele dintre cele mai comune simptome ale deficientei afective sunt:

  • Temerile si fobiile, in special legate de abandon.
  • Probleme in exprimarea sentimentelor.
  • Incapacitatea de a controla impulsurile, ceea ce poate duce la un comportament agresiv.
  • Neincredere generalizata in majoritatea oamenilor ( acestia sunt copii carora le este greu sa aiba incredere in ceilalti, ca si cum ceva din interior ar fi "rupt").
  • Tulburare de anxietate sau deficit de atentie.
  • Schimbari abrupte ale comportamentului si labilitate emotionala.
  • Putine abilitati sociale si limbaj slab dezvoltat pentru varsta copilului.

Care sunt consecintele deficitului afectiv?

Lipsa afectivitatii determina o mare lacomie pentru iubire la un copil, precum si o teama profunda de a-i pierde cei dragi. Drept urmare, micutul va avea starea de anxietate permanenta, in cautarea unor relatii emotionale care pot satisface acea nevoie de iubire si siguranta.

Un copil are nevoie de afectiune, mangaieri, sarutari si imbratisari pentru a creste. Nu este suficient sa hranesti un bebelus, este necesar sa-i oferi un mediu stimulativ, sigur si plin de iubire. Afectiunea este benefica pentru formarea personalitatii sale, dar si pentru maturarea cerebrala. Fara dragoste, dezvoltarea neuronala a copilului nu este completa si acest lucru poate genera diferite probleme.

De exemplu, deficienta afectiva duce in general la dezvoltarea unei personalitati nesigure, caracterizata de imaturitate emotionala, individualism si probleme de identitate. De asemenea, s-a apreciat ca acesti copii, atunci cand cresc, au probleme cu mentinerea relatiilor interpersonale stabile si sufera adesea conflicte profunde de valori.

Citeste si despre