Frica de dentist este perfect normala la varste mici si este una dintre cele mai mari temeri care cuprind copiii. Daca nu este depasita sau "tratata" la timp, ii va urmari chiar si la varsta adulta. Reusita in a depasi o astfel de frica la varste fragede consta in modul in care parintii reusesc sa faca primele experiente ale copilului in cabinetul stomatologului cat mai placute si mai relaxate, dar si prin felul in care se comporta medicul cu el.
Rolul parintilor in depasirea fricii de dentist la copii
Primii care pot ajuta copilul sa treaca peste frica de dentist sunt parintii. Inca de dinainte de a calca prima oara cu cel mic in cabinetul unui stomatolog, este important sa il pui la curent cu ce se va intampla si sa ii povestesti un pic despre ce il asteapta, fara a-i da informatii prea detaliate.
Lasa medicul sa ii povesteasca cum stie el mai bine si mai pe intelesul copilului ce procedee stomatologice va aplica pe dintisorii lui. Evita sa folosesti cuvinte precum "durere" sau "injectie" cand vorbesti cu el despre dentist si despre ce il asteapta la consultul stomatologic.
Nu este indicat sa ii povestesti nici despre experientele neplacute pe care le-ai avut tu cu dentistul in copilarie sau cat de traumatizante sunt unele interventii stomatologice. Nu vei face decat sa ii accentuezi frica!
Incearca sa ii explici cat este de important sa aiba o dantura sanatoasa si ce se intampla in cazul in care apar cariile. Vorbeste-i despre carii ca despre cei mai mari dusmani ai sanatatii, astfel incat sa faca tot ce tine de el pentru a le preveni. Pe acestea le poti asocia cu durerea si ii poti explica ce neplacut este sa te doara dintisorul si cum il impiedica sa se joace si sa se bucure de plimbari si alte bucurii zilnice.
De asemenea, invata-l si explica-i ca sanatatea orala se mentine nu doar cu periaj dentar zilnic, folosirea atei si a apei de gura, ci si prin controale stomatologice periodice la medicul dentist. Explica-i ca, in ciuda lucrurilor negative pe care le-a auzit ca se intampla cand mergi la stomatolog, nu este obligatoriu sa se intample asa.
Spune-i ca o vizita la dentist nu inseamna neaparat ca i se va scoate sau umbla la un dintisor si ca il va durea. Este important sa stie ca daca se duce periodic, de cel putin doua ori pe an la control, nu va avea probleme si nu va fi nevoit sa treaca niciodata prin experiente traumatizante.
Nu ii promite niciodata o recompensa materiala si nu il mitui pentru a merge la dentist. Nu este recomandat sa conditionezi vizita la stomatolog de anumite beneficii. Vizita la stomatolog este o parte importanta din educatia igienei orale, iar copilul trebuie sa inteleaga ca merge la medic pentru sanatatea lui, nu pentru a obtine dulciuri sau jucarii ori alte recompense.
Vorbeste cu copilul tau pentru a afla de ce ii este teama sa mearga la dentist. O data ce vei sti motivul pentru care ii este frica, iti va fi foarte usor sa-i alungi temerile.
Lasa-l sa te priveasca. Ai putea sa stai pe scaun si sa o rogi pe asistenta sa-ti curete dintii sau pe dentist sa-ti faca un control.
Fixeaza o programare dimineata. Atunci cand copilul este bine odihnit, vizita la dentist poate fi o reusita.
Lasa-l sa intre singur inauntru. Daca nu ai avut noroc intrand la dentist impreuna cu el, s-ar putea ca intalnirea cu dentistul sa se incheie cu succes daca il lasi sa intre singur. Unii copii se poarta mai urat daca parintele lor este prezent.
Apeleaza la dentistii care se axeaza pe lucrul cu copiii si care si-au amenajat cabinetele pentru a-i destinde.
Rolul medicului in depasirea fricii de dentist la copii
Stomatologul are un rol important in procesul prin care incerci sa ajuti copilul sa treaca peste frica de dentist. Vorbeste inainte cu el si explica-i cum reactioneaza copilul tau atunci cand aude de dentist si la ce sa se astepte. Stomatologii care lucreaza cu copiii au intotdeauna in manecuta tehnici speciale care sa-i faca sa lucreze mai usor cu ei.
Acestia vorbesc pe un ton prietenos, le zambesc tot timpul si incearca sa se apropie cat mai mult de ei. Stomatologul ar putea apela la povesti sau poezii pentru a ajuta copilul sa se simta mai confortabil in cabinet si sa treaca peste temeri. In plus, acesta va apela la povestioare in momentul in care va face anumite proceduri care l-ar putea speria sau l-ar putea durea.
Apoi, va avea grija sa ii descrie pas cu pas ce urmeaza sa i se intample, in termeni cat mai pe intelesul celui mic si niciodata negativi. Va zambi tot timpul si va fi vesel, pentru a nu-l speria si a nu-l face sa simta ca i se va intampla ceva rau. In cazul in care necesita interventii stomatologice complexe, medicul ii va face micutului anestezie locala, pentru ca acesta sa nu simta nimic si sa nu se sperie.
Teama de dentist este fireasca la copii mici. Prichindelul tau cum s-a purtat prima oara cand a mers la medic? Cum l-ai ajutat sa treaca peste frica? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!