Teama de fantome face parte dintre tipurile principale de temeri care apare in copilaria micutului tau. Aceasta se alatura fricii de intuneric sau de Bau-Bau. Copiii manifesta frica de creaturi invizibile, pe care nu le pot vedea sau atinge. Frica de fantome este specifica varstei prescolare.
Cum ajuti copilul sa o depaseasca?
Frica de fantome, ca multe alte tipuri de temeri ale copiilor mici, dispare odata cu cresterea in varsta. Totusi, este bine sa nu o lasi sa acapareze psihicul copilului si sa degenereze intr-o fobie.
Frica nu dispare repede chiar si cu interventii. Specialistii sustin ca dureaza cam 1 an pana ce teama dispare, chiar daca faci tot posibilul pentru a ajuta copilul. De aceea, trebuie sa ai rabdare cu micutul tau si sa il convingi in timp ca fantomele nu ii vor face rau.
Calmeaza copilul!
Acesta ar putea tipa foarte tare la "vederea" fantomei. Se va speria si va incepe sa planga. Inainte de orice este important sa calmezi copilul si sa il iei in brate. Nu desconsidera niciodata temerile lui. Nu il ajuti cu nimic daca ii spui ca fantomele nu exista. Pentru el sunt reale!
Spune-i ca stii ce simte si ca intelegi ca ii este frica de fantome. Incearca sa vorbesti cu el despre sursele acestor fantome (filme, desene, povesti, intuneric etc.). Intreaba-l ce simte si unde a mai vazut el fantome. Ti-ar putea spune care este declansatorul acestor idei. In acest fel, vei avea grija ca micutul sa nu mai fie expus acelor surse.
Daca micutul iti va prezenta toata povestea, iti va fi mai usor sa il abordezi in discutia despre fantome si in a-l ajuta sa treaca peste. Exista posibilitatea ca micutul tau sa iti descrie chiar prietenul lui imaginar.
Prietenii imaginari sunt frecventi la varsta prescolara si fac parte din dezvoltarea normala a copiilor. Acestia dispar de la sine pe masura ce copilul creste. Asculta-l cu atentie si nu-l forta sa iti ofere detalii daca nu vrea!
Cercetati impreuna camera!
Dupa ce copilul se calmeaza incepeti sa cercetati camera in cautarea fantomei. Ia o lanterna si cauta in toate locurile intunecate in care s-ar putea ascunde (sub pat, in sifonier etc.). Arata-i si lui ca nu este nicio fantoma in toate aceste locuri. Apoi ridica glasul si "avertizeaza" fantoma ca este cazul sa plece din camera copilului tau.
Poti sa ai pregatita o sticla cu pulverizator plina cu apa si sa ii spui ca atunci cand pulverizezi fantomele dispar. Copilul se va mai linisti!
Controleaza jocurile video, desenele si filmele la care se uita copilul!
Nu lasa copilul sa se uite la filme, desene sau sa se joace jocuri video care contin fantome, mai ales seara sau in preajma orei de culcare. Vor accentua anxietatea si frica micutului. Aminteste fratilor mai mari sau altor copii sa nu il necajeasca pe cel mic cu privire la acest subiect.
Poti incerca sa ii pui un film, niste desene animate ori sa ii citesti o poveste despre o fantoma prietenoasa si draguta. In acest fel copilul va invata ca fantomele nu trebuie sa fie neaparat inspaimantatoare si rele.
Lasa-i o lumina aprinsa in camera atunci cand doarme!
Cand este momentul de culcare poti sa il intrebi pe copil daca vrea sa ii lasi lumina aprinsa toata noaptea. Lasa-i si o lanterna in pat pentru a se simti mai protejat. Poti chiar sa ii lasi la-ndemana si pulverizatorul cu apa care "distruge" fantome.
In orice caz, pentru a-l linisti, striga la fantomele din camera si spune-le sa plece din camera copilului tau. Apoi aminteste-i ca are scris pe usa un mesaj care interzice accesul fantomelor. Asigura-l ca niciuna nu va indrazni sa intre in camera lui datorita mesajului scris.
Cel mai important este sa iei in serios aceste temeri. Sa nu ii spui niciodata copilului ca "fantomele nu exista" sau ca "sa nu se mai poarte asa, ca nu are de ce". Pentru cei mici sunt foarte reale. Trebuie sa te cobori un pic la nivelul de intelegere a copilului si sa intelegi prin ce trece ca sa stii cum sa abordezi tema fricii de fantome.