Teama de medicul pediatru: de ce apare si ce trebuie sa faca parintii

| | Actualizat: 2020-10-28 13:44:23

Vizitele la medicul pediatru pot provoca anxietate la copii din mai multe motive. In primele luni de viata ale bebelusului,  pediatrul trebuie sa faca mai multe consultatii de rutina pentru a verifica daca micutul se dezvolta corect. 

Multi copii dezvolta o teama de medicul pediatru, iar parintii se ingrijoreaza si preiau si ei o stare de anxietate si teama. Aceasta frica poate fi cu adevarat o problema, deoarece micutul va trebui sa se prezinte la un medic de mai multe ori pe parcursul copilariei. Perceperea medicului pediatru ca o figura amenintatoare poate face consultatia, diagnosticul si tratamentul extrem de dificile, precum si producerea unei anxietati inutile pentru copil.

Prin urmare, este important sa actionam din timp atunci cand detectam aceasta teama la copil. 

Cum se manifesta frica de medicul pediatru?

Este usor de identificat cand un copil se teme de medicul pediatru, deoarece reactiile lor sunt de obicei destul de clare si izbitoare. Cei mici se agata de bratele mamei si se ascund in cand pediatrul incearca sa se apropie. De multe ori plang si se revolta pentru a impiedica medicul sa ii atinga sau sa ii consulte. Sunt nelinistiti si anxiosi pe tot parcursul consultatiei. De asemenea, pe masura ce cresc, copiii incep sa fie constienti unde merg chiar inainte de a ajunge la centrul medical. Din acelasi motiv, simptomele de anxietate si nervozitate incep devreme. La fel se intampla si cu copiii mai mari, care sunt informati ca vor participa la consultatie.

De ce apare teama de medic la copii?

Incertitudine

Cauzele fricii fata de pediatru sunt diverse si depind de varsta copilului. La primele vizite, cauza fricii este cel mai probabil incertitudinea. Medicul nu este o figura familiara pentru copil, prin urmare, reactia lor poate de teama, mai ales daca micutul are un temperament inhibat sau retras.

Asocierea

Pe de alta parte, atunci cand ati mers deja la consultatia medicala de mai multe ori, este foarte posibil sa se creeze asociere in mintea copilului. Rolul parintilorIn multe cazuri, o parte din responsabilitate revine parintilor. Sa ne amintim ca sunt figurile in care copiii au cea mai mare incredere si de la care obtin referinte pentru a interpreta mediul lor. Astfel, modul in care parintii vorbesc despre medicul pediatru are un impact asupra copilului.

La fel influenteaza starea de spirit pe care o manifesta parintii inainte si in timpul consultatiei medicale. Daca parintii percep vizita la pediatru ca pe un eveniment negativ, daca o experimenteaza cu angoasa, aceasta va fi transmisa copiilor. Daca mama crede ca micutul ei va fi ranit si sufera pentru asta, cel mic ii va percepe si impartasi frica si suferinta. La fel, daca figura pediatrului este folosita pentru a ameninta copilul inainte de comportamentele sale rele, vom contribui la crearea unei imagini negative. Sa evitam sa facem afirmatii de genul: „Daca nu-ti mananci legumele, medicul te va intepa”.

Cum sa actionam in fata fricii fata de pediatru?

Atitudinea pediatrului fata de copil are o influenta importanta asupra depasirii fricii sale. Faptul ca este iubitor, rabdator si apropiat este foarte important. Prin urmare, incercati sa alegeti un medic pediatru care sa va ofere siguranta.

Pe de alta parte, revizuieste-ti propriile temeri si sentimente legate de teama ta de medic, ca adult. Copilul va impartasi starea emotionala a parintelui, asadar este esential sa iti pastrezi calmul si sa oferi incredere medicului. 

De asemenea, daca copilul este suficient de mare, ii poti explica ce se va intampla in timpului consultatiei pentru a-i reduce din incertitudine. Ajuta-l sa-si gestioneze nervozitatea cu propriul tau calm, dragoste si intelegere si felicita-l pentru fiecare mic progres. In timp, frica va disparea, dar daca nu, cel mai bine este sa cautati indrumare profesionala.

Sursa: eresmama.com

Citeste si despre