Terapia prin arta foloseste arta pe post de instrument de comunicare nonverbala prin care se incearca aducerea la suprafata a unor probleme emotionale cu care se confrunta adesea copiii. Gandurile, emotiile si trairile sunt mult mai usor exprimate si comunicate prin arta decat prin cuvinte la varsta copilariei. Prin desene, muzica, dans micutii transmit emotii si trairi care folosesc specialistilor pentru a diagnostica si trata diverse afectiuni emotionale.
Unele experiente prin care trec copiii pot fi atat de traumatizante si dureroase incat copiii le pot refula. Cu ajutorul terapiei prin arta gandurile si emotiile "ingropate" adanc in inconstientul copiilor sunt aduse la suprafata si lucrate impreuna cu un specialist in vederea solutionarii unor probleme emotionale.
Artele utilizate in scop terapeutic nu se limiteaza la pictura si desen. Si alte tipuri de arte pot fi imbratisate cu succes in acest scop: poezie, muzica, dans, teatru, chiar si fotografie. Aproape toti copiii pot gasi o forma de arta in care sa se regaseasca sau pe care sa o foloseasca pentru a "comunica" trairi si sentimente. Nu trebuie ca ei sa aiba un talent intr-un anumit tip de arta. Nu este necesar sa "stie" sa deseneze sau sa o faca frumos. Fiecare desen pe care tu il vezi mazgalitura poate transmite o multime de lucruri. In cadrul terapiei prin arte nu se pune accentul pe latura estetica, ci pe mesajul subliminal pe care copilul il transmite prin ea.
La ce ajuta terapia prin arta?
Acest tip de terapie nu ajuta numai la tratarea afectiunilor psihologice la copii. Este un mod util de a ajuta copiii sa depaseasca anumite deficiente de invatare, dar si dizabilitati de comunicare, scriere, vorbire etc. cu care se poate confrunta.
Ea reprezinta de asemenea si o tehnica de relaxare eficienta, combatand eficient stresul la copiii care trec prin experiente traumatizante si tensionate. Are rolul de a calma.
Terapia prin arta este utila si in cazul copiilor foarte bolnavi, ca metoda de distragere a atentiei de la boala si de la suferinta ori durere. Atunci cand copilul deseneaza sau picteaza se implica profund si actiunea il absoarbe cu totul, ceea ce ii ofera un sentiment de vindecare.
Arta este o metoda eficienta de a ajuta copiii care trec printr-o suferinta provocata de pierderea unei persoane apropiate ori de imbolnavirea alteia.
Si copiii abuzati sexual sau in alte forme pot fi ajutati sa depaseasca trauma cu ajutorul artei.
Folosirea artelor se realizeaza nu numai in scop terapeutic, ci isi are beneficii si in dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului:
- il ajuta sa isi cultive o constiinta de sine;
- sa isi dezvolte inteligenta emotionala;
- sa gaseasca resurse pentru a rezolva anumite probleme si conflicte etc.
Terapia prin arta abordeaza laturi ale personalitatii copilului pentru a decsoperi potentialul personal in vederea unei dezvoltari optime.