Trairea unor momente tragice, cu incarcatura emotionala puternica pentru copii poate da nastere unei afectiuni care se numeste tulburare acuta de stres. Copiii manifesta sentimente puternice de anxietate in momentul producerii incidentului care-si pun amprenta asupra sanatatii lui mentale abia in zilele sau saptamanile ulterioare producerii lui. Invata sa recunosti tulburarea acuta de stres la copii.
Ce este tulburarea acuta de stres?
Tulburarea acuta de stres se refera la o stare si la o reactie care apare cam in 4 saptamani de la producerea unui eveniment traumatic din punct de vedere emotional si dureaza de la 2 zile pana la 4 saptamani.
Care este cauza acestei tulburari?
Spre deosebire de alte tulburari psihiatrice, tulburarea acuta de stres este declansata de un eveniment specific.
Nu trebuie neaparat ca micutul sa fi fost implicat direct, el poate fi subiectul unuia sau doar un martor. In cadrul intamplarii evenimentului copilul traieste sentimente puternice de frica, neputinta, oroare si se comporta dezorganizat, agitat.Astfel de evenimente pot fi: abuz sexual, decesul unei persoane dragi la care a fost martor, calamitati naturale etc.
Semne si simptome
-
un sentiment de detasare, amortire sau lipsa de reactie emotionala;
-
o reducere a gradului de constientizare a realitatii inconjuratoare (a fi intr-o stare de uluire);
-
depersonalizare ;
-
perceptia ca mediul extern este ireal;
-
amnezie disociativa - poate afecta memoria, simtul realitatii si al sentimentului de identitate.
Evenimentul traumatic este constant reexperimentat cel putin intr-unul dintre urmatoarele moduri:
-
imagini recurente, ganduri, cosmaruri, iluzii, episoade de flasback;
-
sentimentul ca retraieste acea experienta pas cu pas;
-
suferinta provocata de reamintirea acelui moment;
-
evitarea stimulilor care trezesc amintiri ale traumei: a gandurilor, sentimentelor, conversatiilor, locurilor, oamenilor are au avut legatura cu incidentul;
-
simptome de anxietate crescute (tulburari de somn, iritabilitate, slaba concentrare, hipervigilenta, tresariri, miscari involuntare ale corpului).
Cum se pune diagnosticul?
Semnele si simptomele tulburarii nu apar imediat dupa evenimentul prin care trece copilul, ci cam intr-o luna. Pentru ca medicii sa poata diferentia afectiunea de altele asemanatoare se folosesc de un manual specific in functie de care analizeaza simptomele copilului (MDS IV – Manual de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale). Pentru ca acesta sa fie diagnosticat trebuie sa respecte urmatoarele:
-
simptomele trebuie sa apara in maxim 4 saptamani de la evenimentul traumatic;
-
sa manifeste cel putin 3 simptome din lista;
-
aceste probleme trebuie sa cauzeze o suferinta profunda si o incapacitate a copilului de a functiona social sau in alte domenii;
-
simptomele trebuie sa dureze un minim de 2 zile si un maxim de 4 saptamani;
-
simptomele nu trebuie sa fie rezultatul unei conditii medicale preexistente.
Cum se trateaza tulburarea acuta de stres la copii?
Tratamentul implica o combinatie de medicamente antidepresive si psihoterapie. Durata recuperarii depinde foarte tare de severitatea si durata evenimentului traumatic si de alte imprejurarii specifice lui.