Si copiii pot scrie carti pentru... copii si nu numai! Au demonstrat-o mai multi prichindei din toata lumea, a caror pasiune pentru scris si povesti s-a transformat, la numai cativa anisori, intr-o cariera de succes in literatura. Iata cateva carti scrise de copii romani, dar si straini, care au facut inconjurul lumii, devenind bestseller-uri!
1. In zbor barba nu creste - Horia Rizea
Un baietel de numai 13 anisori, pe nume Horia Rizea, a scris o carte pentru copii intitulata "In zbor barba nu creste", sub forma unui jurnal cu intamplari preluate din viata lui, dar si a surorii lui, Kiti, bolnava de autism. Carticica, lansata la inceputul lunii octombrie 2013, este ilustrata cu desene si este scrisa intr-o nota vesela, istorisind in ea intamplari din viata lui alaturi de surioara lui bolnava.
2. Jurnalul unei tinere fete (The Diary of a Young Girl) - Anne Frank
"Jurnalul unei tinere fete" este una dintre cele mai emotionante opere literare scrise de un copil, elaborata si redactata pe parcursul a doi ani. Cartea a fost scrisa la varsta de 13 ani, pe vremea cand Anne a stat inchisa intr-o anexa a sediului firmei tatalui ei, de teama deportarii in lagar. A stat izolata in respectiva anexa din 1942 pana in 1944, perioada in care a scris cartea, iar in 1945 a murit de tifos. Cartea a fost publicata postmortem, de catre tatal ei, in 1947, si a fost tradusa in engleza, in 1952.
3. Profetia pietrelor (The profecy of Stones) - Flavia Bujor
Flavia Bujor este o tanara de origine romana, care locuieste in Franta de la varsta de 2 ani, acolo unde si-a publicat si prima carte, la varsta de 13 ani, numita "Profetia Pietrelor". Tanara a declarat ca pasiunea pentru scris a inceput de la 6 anisori, cand compunea poezioare simple, insa ca lucrarea "Profetia Pietrelor" este prima ei lucrare ampla, care a atras atentia unei edituri franceze. Cartea a devenit rapid un succes, fiind tradusa in nu mai putin de 23 de limbi.
4. Cum sa vorbesti cu fetele (How to talk to girls) - Alec Greven
Un baietel de orgine americana, Alec Greven, a devenit un scriitor de succes la numai 9 ani, publicand cartea "Cum sa vorbesti cu fetele", in care trateaza tema bataliei dintre sexe, dar ofera si solutii despre cum sa cuceresti o fata. Cartea baietelului a devenit rapid bestseller si a fost, ulterior, ecranizata. Dupa inregistrarea acestui succes grandios, talentatul Alec a continuat sa scrie si a adaugat primei carti si alte lucrari din aceeasi serie: Cum sa vorbesti cu mamele; Cum sa vorbesti cu tatii; Cum sa vorbesti cu Mos Craciun. Ultima carte a baietelului a tratat un subiect ceva mai serios, scoala. Baietelul a scris o carticica numita "Reguli pentru scoala", un ghid despre cele mai potrivite comportamente la scoala si limitele ei.