7 jocuri si activitati sa cresti un copil destept

| | Actualizat: 2018-09-06 00:00:00

Sa cresti un copil destept sau inteligent nu este atat de greu pe cat ai putea crede. Chiar daca unii parinti au impresia ca trebuie sa investeasca bani si eforturi pentru a stimula inteligenta celui mic, in realitate, jocurile simple si cateva activitati cotidiene contribuie din plin la imbunatatirea abilitatilor intelectuale. Iata cateva idei de jocuri si activitati pe care trebuie sa le incurajezi in programul zilnic al copilului tau!

Jocurile de societate

Jocurile de societate sunt unele dintre cele mai utile activitati in care se poate implica copilul pentru a-si antrena gandirea.

Au rolul de a stimula copilul sa gandeasca si sa gaseasca strategii si solutii la diverse probleme sau situatii-cheie de care se loveste in timpul jocului.

Jocurile educative

Orice tip de joaca contribuie la dezvoltarea inteligentei si istetimii copilului. Fie ca ii stimuleaza imaginatia, creativitatea sau perspicacitatea, jocurile educative au rolul nu doar de a-l invata lucruri noi, bune maniere si de a-i imbogati cultura generala. Ele il pun sa gandeasca si sa isi foloseasca creierul pentru a pune cap la cap strategii pentru a le finaliza cu succes.

Printre cele mai utile jocuri pentru dezvoltarea inteligentei sunt puzzle-urile, jocurile de carti, sahul, sudoku, jocurile de cuvinte, de memorie etc. Fiecare dintre ele antreneaza mintea si provoaca copilul sa-si foloseasca cat mai multe abilitati intelectuale pentru a duce la bun sfarsit jocul.

Desenul si coloratul

Stimuleaza copilul inca de mic sa deseneze, sa scrie si sa coloreze. Sunt activitati care ii vor face placere si care il ajuta sa isi imbunatateasca abilitatile intelectuale. Stimuleaza imaginatia si creativitatea copilului, doua dintre procesele esentiale in gandire, si ajuta copilul sa devina mai inteligent.

Lectura zilnica

Cititul este una dintre activitatile care stimuleaza cel mai mult latura cognitiva a copiilor si ruleaza toate "motorasele" creierului. Daca vrei sa cresti un copil inteligent, asigura-te ca ii cultivi de mic pasiunea pentru carti si povesti.

Creati o traditie din a spune povesti in fiecare zi si din a citi carti. Fii un exemplu pozitiv pentru el si arata-i cat de minunata poate fi lumea cartilor. Este important sa transformi cititul intr-o activitate interesanta si atractiva pentru el. Odata ce ii cultivi samanta cititului, cu greu se va mai desprinde de ea.

Sportul zilnic

Specialistii au demonstrat ca sportul sau miscarea fizica zilnica joaca un rol important in stimularea inteligentei la copii. Educatia fizica ajuta copilul sa creasca mare, puternic si sanatos, ceea ce are un impact puternic si asupra dezvoltarii lui psihologice. Miscarea contribuie la oxigenarea creierului si la imbunatatirea activitatii intelectuale.

Jocurile video

Nu toate jocurile video sunt daunatoare dezvoltarii copilului. Exista o multitudine de jocuri si aplicatii de iPhone sau tableta care au un rol esential in stimularea creierului si a activitatii intelectuale a copilului.

Sedentarismul si dependenta de calculator sunt doua riscuri care ingrijoreaza parintii cand vine vorba de utilizarea calculatorului. Cu un program bine stabilit de ore de joaca la calculator, copilul tau poate avea numai de beneficiat in dezvoltarea lui intelectuala.

Alege pentru el jocuri de strategie, memorie si educative, care-i antreneaza gandirea si ii stimuleaza activitatile intelectuale.

Pasiunile si hobby-urile

Urmareste care sunt pasiunile sau talentele copilului tau si fa tot posibilul sa i le dezvolti intre activitatile lui cotidiene. Cultivarea pasiunilor - sportul, pictura, muzica, teatrul, cititul etc. - reprezinta o "hrana" importanta pentru creierul lui si pentru dezvoltarea intelectuala. Daca vrei sa ai un copil destept, lasa-l sa aprofundeze lucrurile care ii fac placere, activitatile la care este talentat si sa-si cultive noi talente.

Tu ce faci pentru a ajuta copilul sa fie mai destept? Ce activitati sau jocuri crezi ca au un rol in a-l ajuta sa devina mai inteligent? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre