Copiii isi pot intelege numele de la o varsta frageda, insa dezvoltarea limbajului se face cu pasi mici pana la varsta de cativa ani. Afla cand intelege copilul cu adevarat ceea ce ii spui. In primele etape de dezvoltare a limbajului, tonul vocii conteaza mult mai mult decat cuvintele folosite. Pe masura ce micutul tau creste, el isi dezvolta limbajul si intelege tot mai multe din ceea ce ii spui.
Ce intelege copilul intre 1 an si 1 an si jumatate
Dupa varsta de un an, copilul este preocupat sa faca o legatura intre cuvant si obiect. Il poti ajuta enumerandu-i numele obiectele in timp ce arati inspre ele.
La varsta de un an si jumatate, cei mai multi copii stiu doar cateva cuvinte, dar pot intelege pana la 50. Micutul incepe sa inteleaga instructiunile pe care i le dai, chiar si atunci cand incepi sa le combini doua cate doua.
Ce intelege copilul intre 1 an si jumatate si 2 ani
Pe masura ce se apropie de varsta de doi ani, copilul intelege pana la 200 de cuvinte, dar foloseste aproximativ 50-75. La aceasta varsta, micutul incepe sa formuleze propozitii simple formate de obicei dintr-un substantiv si un verb.
Pentru a-i stimula dezvoltarea cognitiva, ii poti cere sa-ti arate anumite obiecte sau animale in poze sau in ilustratiile din cartile pentru copii.
Foto: winecountrymom.blogs.santarosamom.com
Ce intelege copilul intre 2 si 3 ani
Dupa ce implinesc doi ani, cei mai multi copii incep sa invete pana la 10 cuvinte noi pe zi. Micutul poate acum raspunde la intrebari care incep cu conjunctiile cine/ce/cand/cum.
Copilul isi dezvolta un vocabular de pana la 900 de cuvinte pana la varsta de trei ani. Incepe sa inteleaga tot mai multe adjective, sa foloseasca verbe de actiune si sa invete folosirea corecta a prepozitiilor.
Pana la varsta de patru ani, micutul tau isi va mari vocabularul pana la 1200 de cuvinte, iar la sase ani cei mai multi copii stapanesc peste 13000.
Daca dezvoltarea corecta a vocabularului intarzie sa apara, du-l pe micutul tau la un consult pediatric, dar nu te speria. Fiecare copil are ritmul lui si intarzierea dezvoltarii limbajului nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare.