Ce tip de inteligenta are copilul tau?

| | Actualizat: 2018-04-13 00:00:00

Copilul tau este foarte bun la calcule, dar sta prost cu orientarea in spatiu? Are performante deosebite la dans, dar la gramatica reuseste cu greu sa ia note de trecere? Cum se explica ca acelasi copil este aproape genial intr-un domeniu, dar pare sa fie “analfabet” in altele?

Teoria inteligentelor multiple ofera o explicatie acestor discrepante, care se pot intalni la una si aceeasi persoana, fie ca este un copil sau un adult.

Exista opt tipuri de inteligenta

Psihologul Howard Gardner a vorbit pentru prima data opt tipuri de inteligenta. Astfel exista o inteligenta lingvistica, logico-matematica, muzicala, kinestezica, spatiala, intrapersonala, interpersonala si una naturala. Mai mult, inteligenta nu este data o data pentru totdeauna, ci poate fi imbunatatita de-a lungul vietii. Potrivit lui Gardner, putem fi extrem de inteligenti pe o anumita zona si mai putin inteligenti pe altele. Asa ca, catalogarea oamenilor in “prosti” si “destepti” nu prea are sens din perspectiva inteligentelor multiple.

Copilul care are inteligenta verbala (sau lingistica) comunica foarte bine prin vorbire si scris, are un vocabular bogat si retine foarte bine informatiile prezentate verbal. Totodata este atras sa tina prezentari publice sau se implica in tot felul de dezbateri. Poate deveni scriitor, jurnalist, profesor sau avocat.

Daca inteligenta logico-matematica este predominanta, atunci copilul este atras sa analizeze lucrurile, sa intelega relatiile dintre ele. Este bun la matamatica, stiinta sau informatica. Totodata acest copil invata foarte usor prin jocuri de logica, ghicitori, activitati care presupun gasirea elementelor lipsa.

Copiii cu inteligenta vizual-spatiala sunt foarte buni la vizualizarea lucrurilor. Sunt atrasi de harti si pot intelege cu usurinta orice material care le este prezentat vizual. Pot invata cu usurinta daca au imagini sau daca cuvintele sunt insotite de imagini. Oamenii cu acest tip de inteligenta pot deveni artisti, arhitecti sau designeri.

Parintii si copiii pot avea inteligente diferite

Daca micutul tau are inteligenta kinestezica atunci are o buna coordonare si dexteritate. Este bun la tot ce implica miscarea, incapand de la lucrul manual si terminand cu dansul si sportul.

Inteligenta muzicala presupune un simt al ritmului. Copiii pot avea o memorie extraordinara a melodiilor si sunt atrasi de jocurile care presupun recitarea.

Daca copilul are predominanta inteligenta naturala, atunci va prefera sa petreaca foarte mult timp afara. Mai mult acestui copil ii place sa invete in natura, nu in clasa. Are potential sa devina zoolog, gradinar, biolog sau fermier.

Daca copilul relationeza si interactioneaza usor cu alte persoane, cel mai probabil are o inteligenta interpersonala bine dezvoltata. Stie sa comunice, dar si sa inteleaga limbajul corporal al celorlalti. Este bun la rezolvarea conflictelor si poate fi un bun confident. Are potential de diplomat, psiholog, consilier sau politician.

Cand inteligenta intrapersonala este dominanta, copilul este predispus la auto-reflectie. Isi intelege bine starile emotionale, este constient de propriile slabiciuni si puncte forte si este, de cele mai multe ori, un introvert. Are mari sanse sa ajunga scriitor, om de stiinta sau asistent social.

In principiu, fiecare avem cam doua-trei inteligente predominante. Iar daca tii se pare ca tu si copilul tau nu va asemanati deloc, stai linistita: da, parintii si copiii pot avea tipuri de inteligenta diferite!

Citeste si despre