Invatam literele, numerele si culorile

| | Actualizat: 2014-01-15 15:37:30

Invatarea literelor, numerelor si culorilor incepe pe la varsta prescolara si, desi este considerata o activitate educative, poate fi extrem de interesanta si amuzanta pentru copil. Cu putina creativitate si un strop de simt al umorului, literele, numerele si culorile pot fi extrem de usor asimilate si memorate de prichindelul tau. Iata cum inveti mai usor copilul aceste concepte abstracte, esentiale pentru dezvoltarea abilitatii de a scrie si a citi de la varsta scolara!

Invatarea literelor si numerelor

Copilul poate invata in acelasi timp numerele si literele, ambele categorii de concepte fiind esentiale pentru invatarea scrisului si cititului de mai tarziu. Pentru a asocia mai usor literele sau numerele pe care le pronunta cu modul in care arata ele cand sunt scrise pe hartie, este important sa ii faci mai intai cunostinta cu ele.

Invatarea cifrelor de la 0 la 9 se poate face mai usor decat alfabetul, care cuprinde 31 de litere pe care copilul trebuie sa le retina. Nu este insa nevoie sa le invete pe toate odata, ci pe masura ce se "loveste" de ele in experienta de zi cu zi. Joaca este principalul instrument de invatare la varsta prescolara.

Copilul invata si retine mai usor literele si numerele din jocuri amuzante si distractive. Iata cateva idei simpatice si interesante, prin care reusesti sa atragi atentia copilului asupra literelor si numerelor:

  • crearea unei carticele alfabet;
  • puzzle-urile cu numere si litere;
  • numaratoarele cu bile colorate;
  • crearea unui calendar manual;
  • crearea unor planse cu litere si numere, pe care sa le folosesti in jocuri tip concurs, in care copilul sa recunoasca anumite semne sau cifre;
  • jocul de-a pescuitul numerelor si literelor (improvizarea unei undite cu magnet in varf si realizarea unor planse cu litere si numere, pe care cel mic sa le pescuiasca);
  • concursuri amuzante de tipul "recunoaste litera sau cifra" sau "cauta litera x din cuvantul afisat pe tabla" etc. - nu uita sa stabilesti si niste premii atractive pentru castigatorii concursului.

Nu doar jocurile iti ofera posibilitatea de a invata mai usor copilul literele si numerele. Situatiile zilnice prin care treci cu copilul iti ofera posibilitatea de a-i testa cunostintele deja dobandite. De exemplu, daca ai la indemana o revista, provoaca-ti prichindelul sa gaseasca tot soiul de litere si numere din paginile ei.

Daca sunteti in trafic cu masina, profita de numerele de inmatriculare ale masinilor pentru a aprofunda cunostintele copilului legate de numere si litere. Provoaca-l sa citeasca sau recunoasca insemnele de pe placute si stabileste si cate un premiu pentru fiecare reusita. Copilul se ciocneste zilnic, la fiecare pas, de litere si numere. Important este sa profiti de toate ocaziile si situatiile prin care treci impreuna cu el pentru a-l ajuta sa le retina mai usor.

Iata cateva exemple de la parintii care imbina jocul cu invatarea.

"Copiii adesea nu isi spala mainile cum trebuie dupa ce au mers la toaleta, sau dupa joaca, iar noi intotdeauna  cantam cantecul alfabetului in timp ce ne spalam pe manute. Si astfel impusti doi iepuri dintr-o lovitura: maini curate si o lectie de alfabet."

"Viata de zi cu zi pare sa fie cea mai buna unealta pentru copilul tau. Pentru recunoasterea literelor poti folosi numele lucrurilor sau eroilor sai favoriti, precum T pentru Tom, J pentru Jerry, R pentru role, toate acestea au rol in captarea atentiei celui mic." In timpul mesei puteti numara impreuna bucatile de morcov sau boabele de mazare din farfuria lui. Apoi poti sa treci la adunare si scadere, adaugand sau luand boabele din farfuria sa.

Invatarea culorilor

Invatarea culorilor este un proces care poate incepe mult mai devreme decat invatatul literelor si numerelor, inca de pe la varsta de 2 ani. Inainte de a incerca tot soiul de jocuri si metode de a-l ajuta sa retina mai usor culori, vorbeste-i despre ele si numeste-le cat mai clar si raspicat.

Incepe sa-i faci cunostinta cu cele mai simple culori, cele primare: rosu, galben, albastru, dar si cu non-culorile: alb si negru. Apoi, dupa ce copilul reuseste sa le retina pe acestea, poti completa cunostintele lui in materie de culori cu verde, portocaliu, mov, insa pe masura ce creste. Nu aglomera foarte multe informatii intr-o perioada scurta de timp.

Copilul are nevoie de timp pentru a sedimenta informatia si pentru a o retine, iar daca il "bombardezi" cu prea multe culori noi deodata, nu va retine niciuna. Pentru ca cel mic sa retina mai usor culorile, asociaza-le intotdeauna cu lucruri din natura sau din jur care au acea nuanta: cerul e albastru, iarba e verde, soarele e galben sau portocaliu, laptele e alb etc.

La fel ca in cazul literelor si numerelor, poti folosi jocurile, concursurile si experientele zilnice pentru a-i aprofunda cunostintele despre culori. Desenatul si coloratul sunt doua dintre activitatile de baza pentru invatarea mai facila a culorilor si sunt fundamentale pentru deprinderea abilitatii de a scrie.  

O mamica spune ca pentru a o invata pe cea mica culorile si formele foloseste jucarii de baie de diferite forme si culori, iar fetita adora sa se joace cu ele. Un alt instrument de invatare il constituie sora ei care, fiind deja la scoala, adora sa o invete pe cea mica ceea ce ea deja stie. "Uneori intru si eu in jocul lor, insa mai tot timpul eu trebuie sa fiu elevul."

"Oricand poti gasi un instrument de invatare. Impreuna cu fiul meu, cand ne jucam, vorbim despre diferite culori si forme ale jucariilor sale. Le numaram si spunem ce culoare are fiecare. Citim carticele, semne, si chiar ceea ce este scris pe partile laterale ale masinutelor cu care ne jucam. Totul este un joc, iar el invata asa de multe si se distreaza in acelasi timp."

Tu cum ai reusit sa iti inveti copilul mai usor literele, numerele si culorile? Impartaseste-ne secretele si metodele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre